A murit Mihaela Peneş, campioană olimpică la aruncarea suliţei în 1964. A încetat din viață la 77 de ani, într-un azil de bătrani

A pus numele României pe harta succesului olimpic aruncând sulița sus, spre cer. Acum, Mihaela Peneș s-a înălțat și ea la ceruri, acolo unde se află părinții și soțul ei. Decesul sportivei olimpice a lăsat un mare gol în sufletele celor care au cunoscut-o în perioada ei de glorie și celor care i-au apreciat performanțele.
Campioana olimpică la aruncarea suliței la Tokyo 1964, Mihaela Peneș, a decedat la vârsta de 77 de ani. A pierit Maestrul Emerit al Sportului, cea care a primit în anul 2000, „Ordinul Național pentru Merit” în grad de ofițer, cvadruplă campioană balcanică și națională.
Mihaela Peneș este sportiva cea care a obținut argintul la Jocurile Olimpice din Mexic în 1968. Vestea morții campioanei Olimpice a fost făcută pe data de 02.09.2024 de către fostul atlet și jurnalist Inocențiu Voinea. Ulterior, vestea a fost confirmată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Sportiva a decedat pe data de 29.08.2024 și a fost înmormântată alături de familia ei, la Cimitirul Bellu.
„A zburat după sulița ei spre ceruri”
Inocențiu Voinea a adus la lumină trecerea în neființă a eroinei care nu va fi uitată niciodată. Figura iconică a sportului românesc, deși a dispărut din prim-plan în ultimii ani, rămâne în sufletele celor care au cunoscut-o, au apreciat-o sau i-au admirat performanțele.
„A zburat după sulița ei, spre ceruri...
Adio, Mihaela Peneș!
Tristă veste mi-a dat Paula Ivan acum. Discretă cum o știu, i-a păstrat secretul. O întâlnise întâmplător într-un azil unde fusese cu studenții săi în practică, să ajute prin sedințe de kinetoterapie bătrânii de-acolo. Mihaela Peneș se retrăsese nu numai din lumina reflectoarelor, ci și din lume. O vreme s-a știut că s-a călugărit. Apoi nu s-a mai știut nimic.
Paula îi mai trimitea, după ce s-au regăsit, pe cineva pentru a-i mai lua pietrele anilor de pe picioare, de pe trup cu câte un masaj. Mai vorbeau prin mesaje, și de aceea vestea plecării ei din această lume a întristat-o rău pe Paula. Nu mai avea pentru cine ține secretul. M-a sunat și mi-a spus. Joi s-a dus.
Au durat formalitățile mai mult decât cele trei zile, după scripturi, și abia astăzi a fost înmormântată la Bellu, lângă familia ei. N-am puterea să scriu acum mai mult despre Mihaela Peneș, cea care, urcată în avionul spre Tokyo când scara se ridica, s-a întors cu medalia de aur pe piept, la 17 ani.
I-am scris povestea, spusă mie de ea, într-una dintre cărțile mele. Poate am să redau câteva pasaje, dar nu acum. Acum sunt trist. E prea proaspătă vestea. Nici Wikipedia n-a aflat...
Adio, Mihaela Peneș!”, a scris fostul atlet într-o postare pe Facebook.
„A intrat în istoria olimpică a României cucerind inimile tuturor prin bun-simț și onestitate”
Și Comitetul olimpic și Sportiv Român a confirmat cu tristețe trecerea în neființă a sportivei. În postarea lansată pe Facebook sunt incluse și detalii importante din cariera ei.
„Drum lin printre stele, Mihaela Peneș!
A strălucit de la prima ediție de Jocuri la care la participat și a cucerit aurul, la Jocurile de la Tokyo 1964. A aruncat sulița dincolo de linia celor 60 m și a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României la acea vreme. A intrat în istoria olimpică a României cucerind inimile tuturor prin bun simț și onestitate.
Victoria surprinzătoare de la Jocurile Olimpice din 1964 a fost urmată de aurul de la Universiada din 1965 A concurat apoi la ediţia Jocurilor Olimpice din 1968, de la Ciudad de Mexico, unde avea să obţină medalia de argint.
În perioada 1965-1968, Mihaela Peneş a fost campioană naţională la suliţă. Avea să pună capăt carierei sportive după încheierea ediţiei Jocurilor Olimpice din 1968 şi să se dedice meseriei de antrenor, apoi a fost oficial al federaţiei române de profil.
Din 1990 s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, şi în 1995 avea să devină coordonatoarea Departamentului Internaţional al Comitetului, şi, ulterior, secretar general pentru câteva luni în 1999.
Ulterior, Mihaela Peneș s-a retras din viața publică, alegând să își trăiască ultimii ani în deplină discreție.
Mulțumim! Dumnezeu să o odihnească!”
„Noi aflăm acum, probabil că familia a vrut să fie o ceremonie discretă”
Și Constantina Diță, fosta atletă română, alergătoare pe distanțe lungi, specializată în maraton, a avut un cuvânt de spus la vestea decesului sportive.
Cea care a reușit în 2008 o performanță pe care lumea sportului nu o va uita la Jocurile Olimpice din Beijing, câștigând aurul, a spus despre decesul sportivei: „M-a anunțat doamna Paula Ivan. Se duc oamenii de valoare. Nimeni nu a știut. Mi-a spus Paula că a fost deja înmormântată. Noi aflăm acum, probabil că familia a vrut să fie o ceremonie discretă.
Medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, apoi cu argint, o sportivă extraordinară.
La doar 17 ani a luat aurul olimpic, vă dați seama… Nu am cunoscut-o personal, dar știam despre marea Mihaela Peneș. Din păcate se duc aceștia oameni care au fost repere pentru generații întregi de sportivi. Mi-ar fi plăcut să o cunosc și să vorbesc cu dumneai, să o ajut dacă puteam.
Am întrebat acum câțiva ani de doamna Peneș, dar părea că nimeni nu mai știe nimic de dumneai. Poate ar fi trebui să încercăm să fim lângă… acum cuvintele sunt inutile. Îmi pare extrem de rău.
Sunt foarte tristă și pentru că nu i-am putut fi alături pe ultimul drum. E dureros. Vreau să transmit condoleanțe familiei”, a declarat Constantina Diță pentru golanzo.ro.
S-a retras din activitate după ce și-a pierdut părinții și soțul și a cunoscut liniștea în sânul unei mănăstiri
La vârsta de 17 ani, câștiga medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo în 1964. Atunci a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României, iar numele său a devenit sinonim cu determinarea și cu excelența.
Se pare că marea campioană s-a izolat de viața publică după ce și-a pierdut într-un interval de timp foarte scurt atât părinții, cât și soțul. Campioana olimpică la aruncarea suliței s-a retras la o mănăstire din nordul Moldovei, unde a cunoscut liniștea.
Ulterior a locuit la un cămin de bătrâni din cartierul Berceni din București, unde a cunoscut modestia. După retragerea din sport s-a izolat parcă de lume, uitând de gloria de altădată care a adus-o pe culmile succesului.
Acum nu ne rămâne decât să ne luăm rămas bun de la cea care a pus numele României pe harta succesului olimpic.



Surse foto: facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com
Surse articol: golazo.ro, kanald.ro, stirileprotv.ro
Tags: Vedete Romania