Cifre alarmate! România ocupă locul fruntaș la decese din cauze tratabile și prevenibile din Europa

Cifre alarmate! România ocupă locul fruntaș la decese din cauze tratabile și prevenibile din Europa
Anca Marcus
Sâmbătă, 17.08.2024

În topul sănătății europene, România stă destul de slab, fiind lider la un capitol deloc lăudabil: decesele din cauze prevenibile și tratabile.

Raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023 arată că România se confruntă cu cel mai mare număr de decese din cauze prevenibile și tratabile în Uniunea Europeană. Asta înseamnă că politicile de prevenție și eficiența sistemului de sănătate sunt sub standardele necesare.

Țara noastră înregistrează o cifră de 358 de decese prevenibile la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media UE, și 235 de decese din cauze tratabile la 100.000 de locuitori, de aproape 2,5 ori mai mult decât media UE.

Principalele cauze ale mortalității în România

Principalii factori ai mortalității din cauze tratabile au fost bolile cardiace, cele pulmonare și accidentul vascular cerebral. În plus, dieta nesănătoasă, fumatul și poluarea sunt considerate factori importanți în rata ridicată a mortalității în România, conform raportului.

Cifrele indică și o creștere bruscă a mortalității în 2020, o creștere care a coincis cu debutul pandemiei de COVID-19.

Această situație a inversat tendința de îmbunătățire a ratei mortalității din ultimul deceniu, arătând vulnerabilitatea sistemului nostru de sănătate în fața provocărilor majore.

Cât cheltuie românii pentru sănătate?

Cheltuielile noastre pentru sănătate rămân printre cele mai scăzute din spațiul european, iar un procent considerabil de oameni nu plătesc asigurări de sănătate.

Doar unul din 3 români are asigurare, ceea ce îngreunează sistemul medical și accesul la serviciile de sănătate. Acest aspect se reflectă și în speranța de viață, care este sub media UE. De fapt, România se clasează pe locul trei în acest clasament: trăim vieți scurte și îngreunate de boli, se pare. 

Pacientă si medic stând de vorbă în timpul unei consultații într-un cabinet medical

Cancerul, o provocare în țara noastră

Cancerul rămâne, în continuare, una dintre cauzele majore de deces, reprezentând aproximativ unul din șase decese în anul 2020.

Cancerul pulmonar, urmat de cel de colon și de sân, se numără printre cel mai des întâlnite tipuri de cancer care provoacă decesul în țară, conform profilului de sănătate din 2023. Mortalitatea cauzată de această boală o depășește pe cea din Uniunea Europeană, iar trendul din ultimele două decenii arată o creștere în cazul a șase tipuri diferite de cancer.

În comparație cu media UE, rata standardizată de mortalitate în funcție de vârstă a fost cu aproximativ 7% mai mare în 2019 și a avut un progres destul de lent până în 2021.

Ca să ne dăm seama mai bine de evoluția cifrelor, află că programul Național de Oncologie a raportat 122.076 de cazuri de pacienți în tratament în 2020, cifră ce a crescut la 143.661 în 2021.

Mai grav, accesul la terapiile inovatoare se face mai greu în România față de alte țări europene, iar costurile pentru îngrijirea pacienților oncologici rămân printre cele mai mici din UE, ajungând la 160 de euro pe cap de locuitor, în timp ce media UE se situează la 326 de euro.

Ce speranță de viață au românii?

În România, speranța de viață a cunoscut o ascensiune până în 2019, dar pandemia a provocat o scădere semnificativă - cu 2,8 ani, coborând la 72,8 ani între 2019 și 2021. În 2022, s-a înregistrat o ușoară revenire - doar cu 0,3 ani - menținându-se însă cu mult sub nivelul pre-pandemic, când era de 75,3 ani.

Este important de menționat că speranța de viață la naștere în România se situează printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, cu o diferență de 5,4 ani față de media UE.

În fața acestor statistici alarmante, nu ne rămâne decât să luăm prevenția mai în serios. Tu ce ai îmbunătăți la sistemul de sănătate din România? 

Metoda cinică prin care ne numărăm morții: "Numărul nu reflectă realitatea"

Surse foto: Pexels, Pexels

Surse articol: Starea Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023, Hotnews, Hotnews

Articolul urmator »
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)