De ce nu poate fi adoptat Sașa, micuțul orfan ucrainean refugiat la Băicoi

De ce nu poate fi adoptat Sașa, micuțul orfan ucrainean refugiat la Băicoi

Alida Enache

Saşa Reznicenko, băiețelul ucrainean de doar 9 ani din Odessa, a înlăcrimat o țară întreagă atunci când și-a împărtășit povestea. Obligat fiind să-și părăsească patria din cauza războiului cumplit care se duce acolo, mititelul a trecut granița cu România cu inima sfâșiată și fără vreo speranță de mai bine. La fel ca și în cazul multor alți copii ucraineni, și lui i-a fost furată șansa de a duce o viață normală și de a crește armonios. Mai mult, băiețelul purta deja o povară teribilă în sufletul său, aceea de a fi orfan.

''Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară'', au fost primele cuvinte rostite de băiat după ce a intrat într-o nouă țară, complet necunoscută, care acum îi este casă.

Imagine cu Sașa, băiatul ucrainean orfan în timp ce dădea un interviu pentru CNNSursa foto: Youtube

„Este război în Ucraina, așa că directorul școlii de la noi a decis să ne aducă aici. Am stat în mai multe locuri și știu că e important să ascult de profesorii mei și să mă comport cum trebuie”, a povestit Sașa pentru reporterii CNN.

La momentul actual, micuțul este în siguranță. Locuiește în Complexul de Servicii Comunitare ''Rază de Soare'' din Băicoi și se află în grija Protecției Copilului Prahova. Alături de alți zeci de copii orfani, Sașa încearcă să se bucure de viață așa cum poate, chiar dacă, cel mai probabil, nu înțelege ce se întâmplă în jurul său.

„E un copil tare vorbăreț. I se citește suferința pe chip, dar are încredere că, într-o zi, totul va fi bine, din nou. Că se va întoarce în Ucraina, chiar dacă acolo nu îl așteaptă nimeni. Dar e țara lui și, în ciuda faptului că are doar 9 ani, realizează că viitorul său și casa lui acolo sunt. În situația lui Sașa sunt alte zeci de copii ajunși în grija noastră. E o mare răspundere, iar emoțional ei au nevoie de mult sprijin. Când au ajuns în Prahova, tot ce făceau era să imite sunetul alarmelor, bombelor și gloanțelor. Acum și-au mai revenit. Nu știm cât vor rămâne aici, dar important este că sunt în siguranță”, a mărturisit Mihaela Șindilă, director adjunct DGASPC Prahova pentru Observatorulph.

De ce nu poate fi adoptat Sașa

Povestea lui Saşa Reznicenko i-a emoționat cumplit pe românii cu suflet mare. Foarte mulți dintre aceștia au trimis nenumărate mesaje în care se ofereau să îl adopte pe băiat sau să îl găzduiască temporar la ei acasă. Din păcate, la momentul actual, băiețelul de 9 ani nu ar putea fi înfiat pentru că nu se află în evidența Registrului Național de Adopții din România.

Direcția Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova a lămurit această situație:

''Minorul la care faceți referire se află în evidența DGASPC Prahova, împreună cu un grup de copii, proveniți din sistemul de protecție din Ucraina. Toți acești copii au cetățenie ucraineană și nu au statutul de copii adoptabili, în conformitate cu legislația prevăzută în materia adopției din România. La acest moment, procedura de adopție aplicabilă acestor minori este cea prevăzută de legislația din țara de proveniență, respectiv Ucraina.

Persoanele de naționalitate română, domiciliate în România , care doresc să adopte minorul în cauză nu pot face acest lucru, întrucât acesta nu se află în evidența Registrului Național de Adopții din România și, implicit, nici în evidența Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ca fiind declarat adoptabil. În prezent, în România, pot fi adoptați doar copiii cetățeni români, pentru care s-a deschis procedura de adopție.

În prezent, copiii ucraineni care se află în evidența DGASPC Prahova, inclusiv minorul Sașa Reznicenko, beneficiază de măsură de protecție specială, până la schimbarea condițiilor care au determinat luarea acestor măsuri și nu putem aprecia când va avea loc această schimbare.''

Citește și: Are 15 ani și este cel mai tânăr translator de la Vama Siret

Surse articol: Doctorulzilei, Observatornews, Observatorulph

Surse foto: Youtube

Articolul urmator
Un medic din Satu Mare face apel către pacienții care îi calcă pragul să nu-i mai ofere atenții: „E anormal, imoral, amoral, ilegal"
Un medic din Satu Mare face apel către pacienții care îi calcă pragul să nu-i mai ofere atenții: „E anormal, imoral, amoral, ilegal"
Ce te poate omori?
Incepe quiz
Ce te poate omori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.