Are 15 ani și este cel mai tânăr translator de la Vama Siret

Are 15 ani și este cel mai tânăr translator de la Vama Siret

Alida Enache

Mii de ucraineni speriați și neajutorați trec zilnic prin punctele de frontieră din România. Aceștia au reușit în cele din urmă să se salveze de tragicul război din țara lor, iar acum, căută speranță și o nouă șansă la viață într-o țară străină. Pentru mulți dintre ei viitorul nu se arată deloc strălucit, iar incertitudinea și spaima cu care se confruntă la momentul actual le îngreunează situația mai mult.

În acest context sfâșietor, orice mic ajutor contează, iar milioane de oameni din întreaga lume par să fi înțeles acest lucru. Eroul zilei, de data aceasta, este un tânăr de 15 ani. Îl cheamă Vadim. Vine de la Cernăuți la Vama Siret de fiecare dată când îl poate aduce mama sa și îi ajută pe ucraineni cu tranzitarea României. Cum? Ei bine, acesta este translator voluntar, cel mai tânăr de acolo chiar, și îi ghidează pe cei care nu cunosc nici română și nici engleză spre corturi, autocare sau spre alte puncte în care își doresc să ajute.

În urmă cu câteva zile, Vadim a fost găsit la Vama Siret de către un corespondent Europa FM. Tânărul a povestit că mama sa a fost cea care i-a dat ideea de a veni să ajute ca translator. De asemenea, el consideră că ceea ce face este foarte ușor.

„Am fost în România și am văzut că sunt tare mulți care nu știu engleza și româna și mama mi-a zis dacă vreau să vin să ajut aici cu tradusul. Foarte ușor. Pentru mine este foarte ușor (ceea ce fac).”, a declarat băiatul.

Vadim vine în România însoțit de nimeni alta decât sora sa. Aceasta are doar 13 ani și, bineînțeles, și ea îi ajută pe refugiații din țara ei tot ca traducător.

„Mama mă aduce până în România. Mă ia și mă trece granițele Ucrainei și României. Am o soră care îndată vine și ea și traduce”, a mai spus Vadim.

Imagine cu cetățenii ucraineni ajung în România trecând Vama Siret după ce au fost nevoiți să își părăsească țara. Aceștia sunt întâmpinați cu mâncare și băutură de către voluntari români și primesc transport și cazare gratuite. Siret, România, 26 februarie 2022.Cetățenii ucraineni ajung în România trecând Vama Siret după ce au fost nevoiți să își părăsească țara. Aceștia sunt întâmpinați cu mâncare și băutură de către voluntari români și primesc transport și cazare gratuite. Siret, România, 26 februarie 2022.

Băiatul a mai povestit că perioada cea mai lungă de timp petrecută în Vama Siret este de două zile și o noapte. Adolescentului nu i-a fost deloc somn și i-a impresionat profund pe restul voluntarilor de la graniță. Aceștia, la rândul lor, au grijă de el și îi oferă mâncare și haine groase atunci când este cazul.

„Și noi l-am întâmpinat și văzând el că este nevoie de acest lucru. A rămas mirat pentru că nu se aștepta să fie atât de bine primit atunci când trece granița în România. Vârsta nu contează. Totul este să vrei să te pui în slujba aproapelui tău”, a spus un preot pentru Europa FM.

De la declanșarea războiului și până în prezent, peste 425.786 de cetățeni ucraineni au intrat în România. Cei mai mulți dintre ei vin pe la Vama Siret.

Citește și: Mai există speranță! A fost cerută în căsătorie chiar la linia frontului

Surse articol: UnicamdEuropafm, Monitorulsv

Surse foto: Getty

Articolul urmator
Un tânar care a luat BAC-ul cu 9.78 s-a angajat ca șofer: „Oamenii îmi spun că salariul este foarte mic și că o să fac foamea.”
Un tânar care a luat BAC-ul cu 9.78 s-a angajat ca șofer: „Oamenii îmi spun că salariul este foarte mic și că o să fac foamea.”
Cel mai greu test de cultura generală
Incepe quiz
Cel mai greu test de cultura generală

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.