Gestul făcut de Papa Francisc pentru o româncă sărmană care a făcut înconjurul lumii

Gestul făcut de Papa Francisc pentru o româncă sărmană care a făcut înconjurul lumii

Alida Enache

Suferința unei românce imobilizată în scaunul cu rotile și dependentă de morfină l-a impresionat profund pe Papa Francisc. Suveranul Pontif se afla la bazilica Santa Maria degli Angeli din Assisi, cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor, care a avut loc în data de 11 noiembrie. Acolo, în cadrul ceremoniei religioase ”Întâlnire de Mărturie și Rugăciune cu Săracii”, Papa Francisc a întâlnit-o pe Mariana, o româncă în vârstă de 43 de ani pe care viața a supus-o la grele încercări.

Femeia a venit în Italia în urmă cu 15 ani alături de soțul său, care în anul 2008 a murit din cauza unei boli foarte grave. După moartea partenerului său, Mariana și-a adus cei doi copii în Italia pentru a le oferi o viață mai bună, neștiind că soarta se pregătește să îi dea o nouă lovitură. După doar câțiva ani de la tragicul eveniment, femeia a fost diagnosticată cu un sindrom grav, care i-a afectat coloana și membrele inferioare și care o supune la dureri groaznice. Ea a trecut prin mai multe operații, dar acestea i-au înrăutățit situația, iar de atunci, Mariana este imobilizată într-un scaun cu rotile, iar durerile sale nu trec nici cu cele mai puternice medicamente. Chiar și așa, românca nu și-a pierdut credința, mai ales că a primit susținere din partea Bisericii catolice din Italia și din partea medicilor.

Imagine cu o femeie în scaun cu rotile care l-a impresionat pe Papa FranciscSursa foto: Youtube

Aceasta este mărturia Marianei:

„Dragă Sfinte Părinte, chiar dacă durerile mele sunt foarte mari, mă simt umflată și nu mai rezist pe acest scaun, sunt mulțumită să fiu azi aici, să vă cunosc personal. Sunt româncă, mă numesc Mariana, am 43 de ani și am sosit în Italia acum 15 ani din România, pe 6 iunie 2006, ca să fiu îngrijitoare, lăsând acasă doi copii de 6 și 8 ani. A fost voința soțului meu, împotriva dorinței mele de a nu pleca departe de copii, în căutarea unei vieți mai bune decât sărăcia în care trăiam.
În 2008 mi-am pierdut soțul, după o boală scurtă și gravă. Mă întorsesem în România ca să fiu alături de el și de fiii mei.

După moartea soțului meu, mi-am luat copiii și am revenit în Italia, ca să trăiesc aici. Câțiva ani mai târziu a început drama mea. Un sindrom dureros devastator care mi-a atacat coloana lombară și membrele inferioare. O numeau durere benignă, pentru că nu provenea dintr-o tumoră, dar în realitate a fost devastatoare, mi-a dat peste cap viața, familia și munca. Am fost sfătuită să mă supun unei operații care, mai mult decât să rezolve boala mea, mi-a provocat o gravă leziune, care mă constrânge la semi-infirmitate și îmi provoacă o mare durere, care nu trece nici cu cele mai tari medicamente. Am mai făcut alte zece intervenții chirurgicale pentru ameliorarea condițiilor mele medicale, dar fără rezultat.

Nu aveam bani și aveam în grijă pe cei doi băieți ai mei, care mergeau la școală. Nu a fost simplu. La un moment dat am fost constrânsă să renunț la muncă. Eram în fața disperării. Dar aici, în spatele meu, este o persoană care e în inima mea și care îmi spunea mereu: Providența lui Dumnezeu nu lipsește niciodată, Maria! Cei de la Caritas au început să mă ajute când au aflat de cazul meu, cu pachete alimentare și mici ajutoare economice care mi-au permis să merg înainte într-un mod demn. Datorită unor medici, pe care numai Dumnezeu mi i-a scos în cale, am făcut atâtea lucruri care costau sume imense, foarte mulți bani, dar ei au făcut totul fără să îmi ceară bani.

Imagine cu Papa Francisc în timp ce asculta mărturiile unei românce, în Italia, 11 noiembrie 2021Sursa foto: Youtube

Dintotdeauna, de când mă știu credincioasă, și chiar mai înainte, pentru că așa ne-a crescut mama, în fiecare seară, înainte de a merge la culcare, m-am rugat și mă rog lui Dumnezeu mai întâi să îmi dea sănătate, apoi să îmi dea putere ca să-mi cresc fiii. Am reușit. Fiii mei, unul este aici cu mine, Alexandru, are 24 de ani, și Răzvan, 21 de ani. Dumnezeu m-a binecuvântat cu acești doi băieți minunați, pe care i-am crescut cu mii de dificultăți. Ei au ajuns să facă acum de toate. Ei sunt îngrijitoarea mea, ei sunt femeia care are grijă de casă, de familie, ei gătesc, ei întind rufele, ei fac cumpărăturile, ei îi fac baie mamei, ei o îmbracă pe mama. Puterea, în acest calvar, o am de la Iisus, pentru că sunt aproape 11 ani de când eu sunt bolnavă și El nu m-a abandonat.

Chiar dacă nu mi-am redobândit sănătatea, îndur zi de zi aceste dureri cumplite cu o doză de morfină despre care medicul meu spune că e o doză pentru cai. Am cu mine o pompă care împinge morfina în măduva spinării. Doza de morfină este foarte mare, ca pentru cineva care stă să moară, iar mie îmi ameliorează 20% durerea. Mulțumesc tuturor italienilor care m-au ajutat, pentru că au fost foarte mulți. Le mulțumesc tuturor medicilor care m-au ajutat și mă ajută. Îi mulțumesc părintelui Edoardo, care nu m-a abandonat niciodată. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru puterea pe care mi-o dă. Vă mulțumesc, dragă Sfinte Părinte”.

Papa Francisc a fost profund impresionat de povestea Marianei și, imediat cum aceasta a încheiat, el s-a ridicat și a mers la ea ca să o îmbrățișeze.

Ziua Mondială a Săracilor a fost, inițial, o simplă întâlnire cu oameni săraci din întreaga Europa. În timp, acest eveniment a luat amploare și a fost declarat Zi Mondială. Cu ocazia acestui eveniment, persoane de pe toate continentele care se află în grija instituțiilor de caritate ale Bisericii Catolice, se întâlnesc pentru a-și împărtăși unii cu ceilalți dramele vieții și ”ca să trăiască această experiență de întâlnire și de credință”, după cum a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a mai povestit și cum a luat naștere Ziua Mondială a Săracilor: ”Vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu care a dat această idee a Zilei săracilor, o idee care s-a născut de o manieră un pic neobișnuită, într-o sacristie. Mă pregăteam să celebrez Liturghia și unul dintre voi, se numește Etienne – voi îl știți? Este un enfant terrible. Etienne mi-a dat propunerea: Să facem Ziua săracilor! După ce am plecat, simțeam că Duhul Sfânt, în interior, îmi spunea să o facem. Așa a început, din curajul unuia dintre voi care are curajul de a duce lucrurile mai departe. Îi mulțumesc pentru munca sa din acești ani și pentru munca tuturor celor care îl însoțesc”

La sfârșitul acestei ceremonii religioase, chiar după un moment de rugăciune în comun, Papa Francisc a oferit câte un dar tuturor săracilor care au participat la eveniment. Apoi, aceștia au fost găzduiți la prânz de episcopul de Assisi, mons. Domenico Sorrentino.

Citește și: 8 învățăminte de la Papa Francisc care nu au legătură cu religia

Surse articol: Libertatea, Vaticannews, Observatornews

Surse foto: Youtube

Articolul urmator
O fetiță de 12 ani ar fi fost vândută de mama ei! Reacția dură a Gabrielei Firea: "Este șocant gestul făcut de o familie de români stabilită în Spania"
O fetiță de 12 ani ar fi fost vândută de mama ei! Reacția dură a Gabrielei Firea: "Este șocant gestul făcut de o familie de români stabilită în Spania"
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.