Horia Moculescu, extrem de dezamăgit de organizarea festivalului „Beach Please” și-l atacă dur pe Selly. „Mizeria e un act artistic?”

Legendarul compozitor și producător Horia Moculescu, în vârstă de 88 de ani, nu și-a putut stăpâni revolta după cele întâmplate la Beach Please 2025. Indignat de evenimentele controversate de la Costinești, maestrul a izbucnit într-o reacție dură la adresa organizatorilor, în special la adresa lui Selly, responsabilul festivalului.
Renumitul compozitor a fost deranjat de limbajul vulgar al trapperului Albert NBN, care a rostit pe scenă cuvinte jignitoare la adresa României. Evenimentul s-a derulat între 9 și 13 iulie la Costinești, atrăgând un public imens - peste 150 000 de tineri, dintre care mulți minori. Tocmai aceste elemente - audiența extrem de tânără și limbajul folosit - l-au determinat pe compozitor să intervină.
Critica lui Moculescu nu s-a oprit la limbajul lui Albert NBN. El consideră că întreaga echipă de producție – Selly și Global Records poartă o mare parte din responsabilitate.
„Mizeria asta este act artistic?”
Într-un interviu acordat pentru fanatik.ro, Horia Moculescu a vorbit despre Beach Please 2025. Și-a exprimat părerea sinceră despre momentul susținut de Albert NBN și a subliniat că nu i se pare deloc un act artistic ce a făcut el pe scenă. Ba mai mult, se pare că nici fiica lui Horia Moculescu, în vârstă de 35 de ani, nu încurajează promovarea melodiilor care conțin expresii jignitoare.
„Limbajul folosit este revoltător. O să spuneți că noi suntem în vârstă și din această cauză acuzăm lipsa de valoare. Inadmisibil. Fiică-mea, care are 35 de ani, nu agreează ceea s-a întâmplat la acel festival.
Numai despre acel tânăr care a înjurat România vorbesc. Numai despre el. Care act artistic? Mizeria asta este act artistic? Acestea sunt fraze acoperitoare pentru acești ordinari care sunt Global și toți ceilalți.”, a declarat marele compozitor pentru sursa menționată.

„Nu există să aibă vreo scuză pe care să o poată invoca”
Compozitorul consideră că Selly și ceilalți organizatori au greșit când au adus în fața tinerilor un artist care folosește un astfel de limbaj.
„Și mai este ceva de punctat. Dacă tânărul este inconștient, cine scrie așa ceva este și mai inconștient. Peste ei, până să ajungă pe scenă, au mai existat Selly și Global. Aceștia, ca organizatori, nu intervin când e vorba de un astfel de repertoriu? Păi e posibil așa ceva?!
Ei răspund de tot ceea ce se întâmplă pe scenă. Nu există să aibă vreo scuză pe care să o poată invoca. Nu pot!”, a mai punctat reputatul compozitor.

„Eu nu sunt pentru cenzură”
Tatăl Nidiei Moculescu a mai spus, în cadrul aceluiași interviu, că nu susține cenzura, dar a susținut că nu i se pare normal ca limbajul violent să fie promovat în fața unui public format preponderent din tineri minori.
Când era tânăr, Horia Moculescu a îndurat regulile dure ale comunismului, printre care s-a numărat și cenzura care i-a afectat grav pe artiști.
„Eu nu sunt pentru cenzură, ferească Dumnezeu! Am avut parte de cenzură timp de 30 de ani, în prima parte a existenței mele de compozitor și primii 50 de ani de viață.
Eu nu sunt pentru cenzură, repet, dar este inadmisibil să crezi că se poate ieși în public cu așa ceva. Mai ales că există componenta educației tinerilor. De care trebuie să ținem cont. Ai de educat o generație întreagă.”, a mai zis Horia Moculescu pentru fanatik.ro.
Cum se apără trapperul Albert NBN
Artistul Albert NBN a urcat cu mândrie pe scena Beach Please și a cântat cu tot sufletul pentru fanii lui. Nu i se pare că a greșit în vreun fel și chiar s-a apărat pe TikTok, susținând că nu a jignit românii, ci autoritățile. Acesta a subliniat că iubește țara și că nu și-ar înjura niciodată publicul.
„Eu îmi iubesc țara, dar nu statul. Eu am ceva personal cu statul. Nu am înjurat românii ca nație. Sau să-mi înjur oamenii care mă apreciază. Eu nu am nimic cu românii, nu am înjurat românii. Am înjurat strict statul și autoritățile, foarte simplu. Altă explicație nu vă dau.”, a spus Albert NBN pe TikTok.
Jandarmeria Mobilă Constanța i-a aplicat lui Albert NBN trei amenzi de câte 1000 lei pentru încălcarea normelor de conviețuire socială.
Horia Moculescu avertizează că festivalurile ce se adresează preponderent tinerilor trebuie să mențină un echilibru responsabil și să nu devină platforme de derapaje care riscă să degradeze cultura colectivă. El a subliniat că respectul pentru public, educație și atenție la repertoriu nu sunt cenzură, ci semne ale unui eveniment matur.



Surse foto: Facebook, Facebook, Instagram