În SUA este anulat dreptul constituțional la avort. Mai bine de jumătate de secol acest drept al femeilor a fost protejat

În SUA este anulat dreptul constituțional la avort. Mai bine de jumătate de secol acest drept al femeilor a fost protejat

Alida Enache

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii anulează hotărârea istorică adoptată în anul 1973 prin care s-a recunoscut dreptul la avort. Această decizie vine în urma unei scurgeri de documente fără precedent, de la începutul lunii mai, care a sugerat că este în favoarea acestui lucru.

Milioane de femei din Statele Unite ale Americii își pierd, în mod oficial, dreptul constituțional la avort în primele trei luni de sarcină, după jumătate de secol în care le-a fost protejată această dorință prin lege.

Imagine cu Activiști pentru drepturile avortului cu pancarte în mână se adună în fața clădirii Curții Supreme de Justiție după anunțul privind hotărârea Dobbs v Jackson Women's Health Organization din Washington D.C. - WASHINGTON, DISTRICTUL COLUMBIEI, STATELE UNITE - 25/06/2022Activiști pentru drepturile avortului în fața clădirii Curții Supreme de Justiție protestând după anunțul privind hotărârea Dobbs v Jackson Women's Health Organization din Washington D.C. - WASHINGTON, DISTRICTUL COLUMBIEI, STATELE UNITE - 25/06/2022

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a decis anularea deciziei istorice "Roe vs. Wade", vineri, 24 iunie. Această decizie nu face ca întreruperile de sarcină să fie ilegale, ci oferă fiecărui stat în parte puterea de a interzice sau autoriza avorturile.

„Este una dintre cele mai importante din istoria Curții Supreme de la crearea sa în 1790. S-a întâmplat deja să-și schimbe jurisprudența, să stabilească sau să restabilească un drept, dar să-l înlăture niciodată”, declară profesorul de drept al sănătății Lawrence Gostin.

Până la momentul actual, treisprezece state americane au adoptat deja legi care interzic automat avortul în urma hotărârii Curții Supreme și este de așteptat ca numărul să crească. Acestea sunt: Utah, Texas, Oklahoma, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Idaho, Missouri, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Tennessee și Wyoming.

De asemenea, guvernatorii democrați din California, New Mexico și Michigan au declarat deja că vor înscrie dreptul la avort în constituțiile lor dacă decizia Roe vs. Wade va fi răsturnată.

„Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept. Roe v. Wade a fost total nefondată de la început și trebuie respinsă. Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale”, a menționat judecătorul Samuel Alito în numele majorității.

Hotărârea publicată vineri care anulează dreptul femeilor la avort a creat indignare în întreaga lume și nu puține sunt personalitățile americane și internaționale care și-au exprimat dezamăgirile în acest sens.

Fostul președinte al SUA, Barack Obama a acuzat Curtea Supremă, printr-o postare pe Twitter, că „atacă libertățile fundamentale a milioane de americani”.

„Astăzi, Curtea Supremă nu numai că a răsturnat un precedent istoric de aproape 50 de ani, ci a lăsat și cea mai personală decizie să fie luată de politicieni și ideologi”, a mai scris el.

Michelle Obama a afirmat, de asemenea, că are „inima frântă”. Taylor Swift se declară și ea, la rândul ei, „absolut terifiată”.

„În America, armele au mai multe drepturi decât femeile”, spune Kim Kardashian pe pagina sa de Instagram. Kourtney a scris, dezamăgită, că „Aceasta este America”, susținând afirmația surorii sale.

Khloé, în schimb, a distribuit o postare de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă avorturi, care demonstrează că accesul la avort este oprit pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă.

Sora mai mică, Kendall Jenner, cataloghează această decizie drept „deranjantă… dezamăgitoare… devastatoare…”.

Fosta primă doamnă, Hillary Clinton, este și ea în asentiment cu femeile de pretutindeni. Aceasta a reacționat, de asemenea, în mediul online: „Majoritatea americanilor cred că decizia de a avea un copil este una dintre cele mai sacre decizii existente și că astfel de decizii ar trebui să rămână între pacienți și medicii lor. Opinia de astăzi a Curții Supreme va trăi în infamie ca un pas înapoi pentru drepturile femeilor și drepturile omului”.

Modelul Hailey Bieber, soția lui Justin Bieber, conadamnă și ea decizia: „Wow… sunt fără cuvinte! Ce pierdere și dezamăgire extremă! Asta este cu adevărat înfricoșător”.

Citește și: Actorul care și-a ucis propria mama, cu sânge rece, plănuia să-l ucidă și pe Prim-Ministrul Canadei

Surse foto: Getty

Surse articol: Britannica, BBC, Npr

Articolul urmator
O femeie de 66 de ani a fost găsită în viață, în drum spre morgă, la scurt timp după ce a fost declarată moartă
O femeie de 66 de ani a fost găsită în viață, în drum spre morgă, la scurt timp după ce a fost declarată moartă
Care anotimp ti se potriveste cel mai bine?
Incepe quiz
Care anotimp ti se potriveste cel mai bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.