Maria, o tânără din Sibiu, care își împarte timpul între meseria de profesor și cea de ciobăniță, demonstrează că munca este cu adevărat „brățară de aur”

Maria, o tânără din Sibiu, care își împarte timpul între meseria de profesor și cea de ciobăniță, demonstrează că munca este cu adevărat „brățară de aur”

Anca Marcus

În satul Apoș din pitorescul județ Sibiu, o tânără de 26 de ani face pași siguri în două lumi aparent distincte: dimineața este ghidul micilor învățăcei, iar după-masă devine ciobăniță, având grijă de o afacere de familie ce își are rădăcinile în tradiția crescătoriei de oi.

Maria Banciu (Piloiu) a terminat facultățile de Litere și Științe Agricole și reușește să îmbine cele două meserii într-un mod formidabil. Deși nu prea are timp liber, ea spune că aprecierea copiilor și mulțumirea că face produse în propria gospodărie o împlinesc cel mai mult.

Fiecare dimineață, de luni până vineri, o găsește pe Maria în sala de clasă, unde cu grijă se ocupă de educarea micuților. La început, elevii o priveau cu o oarecare reticență, dar în scurt timp au descoperit că noua lor învățătoare este caldă și prietenoasă. 

„Iniţial, când am venit la şcoală erau un pic aşa fricoşi, că a venit o nouă învăţătoare, dar acum sunt foarte prietenoşi”, spune Maria despre copilașii pe care îi educă.

Maria Banciu într-un parc, tinându-și cu mâna colțurile rochiței sale de culoare cobalt

Când zilele de predare se încheie, își îndreaptă atenția către o altă responsabilitate - îngrijirea celor peste 700 de oi din gospodăria sa și a familiei sale. Însă, Maria nu este singură în această provocare, ci împreună cu fratele ei Călin și părinții lor. 

„Este foarte mult de muncă. Fără ajutorul părinţilor, nu ştiu ce ne-am face, pentru că ei sunt primii care dau alarma. Undeva la 5 dimineaţa deja se trezesc şi vin în saivan”, mai povestește tânăra.

Maria și Călin fac echipă de doi ani de zile

Crescuți într-o familie de gospodari, cei doi tineri au preluat în urmă cu doi ani responsabilitatea păstoritului. Sarcinile lor sunt distribuite clar, iar această colaborare eficientă a transformat o simplă muncă într-o poveste de succes. 

Gustul autentic al produselor lor s-a răspândit nu doar în rândul sătenilor! Sunt mulți alții care apreciază efortul și dedicarea din spatele fiecărui produs realizat cu grijă, de la telemea, caș și până la urdă.

„Nu avem angajați, însă afacerile de familie sunt bune, sunt frumoase, dar greu de dus pe umeri. Este volumul foarte mare de muncă, sarcinile sunt foarte multe, trebuie împărţite între noi”, declară Călin, fratele Mariei.

În aceste momente, cei doi tineri din satul Apoș deja pregătesc comenzile pentru perioada Paștelui. 

Povestea preotului în salopetă de tâmplar. Când nu este la altar, face mobilă și muncește cot la cot cu oamenii din satul Ostrov

Surse foto: Facebook, Facebook

Surse articol: ObservatorNews, B1, TurnulSfatului

Articolul urmator
O femeie de 32 de ani din Sibiu a murit după ce a făcut mastită. S-a prezentat la urgențe cu o zi înainte, dar a fost trimisă acasă
O femeie de 32 de ani din Sibiu a murit după ce a făcut mastită. S-a prezentat la urgențe cu o zi înainte, dar a fost trimisă acasă
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.