Medicii din România "lovesc" din nou! O femeie a fost operată de hernie, deși era însărcinată

Medicii din România "lovesc" din nou! O femeie a fost operată de hernie, deși era însărcinată

Ramona Jurubita

Un nou caz șocant scoate la iveală lipsa de profesionalism de care dau dovadă unii medici din România! O femeie de 35 de ani a ajuns la Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu cu mari dureri abdominale. Cadrele medicale au diagnosticat-o imediat cu hernie intestinală, fără să îi facă o ecografie în prealabil și au operat-o pentru tratarea acestui diagnostic. Medicii au realizat în ultima clipă că tânăra era însărcinată în luna a noua și că era, de fapt, în travaliu.

Paradoxal sau nu, până să ajungă pe masa de operație, nici femeia din Tismana, Gorj, și nici medicii nu au bănuit care ar putea fi cauza durerilor puternice pe care le avea în zona abdominală.

Potrivit informațiilor publicate de Antena 3, pacienta a fost dusă în sala de operații fără ca medicii să îi facă o ecografie și chiar a fost operată de hernie intestinală. Când se pregăteau să îi scoată intestinul, cadrele medicale și-au dat seama că în pântecul femeii era un copil și au făcut de urgență operația de cezariană.

Deși a mai trecut printr-o naștere, pentru că are acasă gemene de 16 ani, femeia nu a bănuit nicio secundă că este însărcinată. A dus sarcina la termen, iar într-un context de-a dreptul hilar, a venit pe lume și cea de-a treia minune a familiei, tot o fetiță, de 3,200 kilograme.

Mamă care stă în șezut, își ține copilașul în brațe și îi ține piciorușele în mâini

După incidentul petrecut pe 22 august 2023, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a dispus efectuarea unei anchete interne.

„Medicul chirurg și ceilalți medici prezenți în sala de operații au fost chemați un această dimineață, la prima oră, de către conducerea unității sanitare pentru a afla exact ce s-au întâmplat. Pacienta în vârstă de 35 de ani se afla la Terapie intensivă pentru recuperarea postoperatorie, iar nou născutul este internat la Neonatologie, ambii fiind în stare stabilă de sănătate. Încă încercăm să aflăm care a fost situaţia. Pot să vă spun că se pare că există cazuri medicale, demonstrate, cercetate, în care femeia efectiv nu ştie că este însărcinată. Ea s-a prezentat la spital pentru dureri abdominale, i s-a pus diagnosticul de eventrație, pentru care s-a şi intervenit şi pe care o şi avea de fapt. Ea zice că nu a ştiut că este însărcinată, în aceste nouă luni nu a fost niciodată la medic. Din ce am putut afla până acum, nu a fost nici măcar la medicul de familie.”, a spus Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Și autoritățile s-au autosesizat în acest caz, așa că în acest moment se fac verificări amănunțite. Iată comunicatul oficial transmis de IPJ Gorj:

„În urma informațiilor apărute în spațiul public, potrivit cărora o femeie a fost operată de medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență de hernie, iar în urma intervenției, cadrele medicale au stabilit că aceasta era însărcinată, au fost dispuse verificări pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale în consecință.

Într-o altă declarație, reprezentanții unității spitalicești au venit cu precizări suplimentare, subliniind că femeiea le-a spus că nu este însărcinată și că ia anticoncepționale de ceva vreme. Iată cum se apără aceștia:

„Pacienta, în vârstă de 35 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 19.08.2023, cu dureri abdominale și prezența unei eventrații abdominale post operatorie supraombilicală strangulată, care a fost parțial redusă în urma manevrelor de taxis (manevre de presiune cu ajutorul mâinii, efectuate in scopul reducerii unei hernii strangulate) efectuate de medic. Medicul chirug de gardă a decis internarea pacientei pentru supraveghere, căci exista riscul ca eventrația să se restranguleze, ceea ce s-a și întâmplat. Menționăm faptul că, în timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruație și se află sub tratament cu anticoncepționale. De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată și la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare.”

Reprezentatul spitalului a povestit cu lux de amănunte ce s-a întâmplat în sala de operații, pentru a clarifica orice urmă de neînțelegere și a precizat că tânăra chiar a avut problemele diagnosticate încă de la început, chiar dacă sarcina a rămas neobservată până în momentul intervenției:

„Intraoperator s-a constatat prezența eventrației strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventrație, dar și un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini. În acel moment, medicul chirurg a solicitat prezența în sala de operație a colegilor de la Secțiile Obstetrică Ginecologie și Neonatologie. După intervenția medicilor obstreticieni, s-a continuat intervenția chirurgicală și pentru rezolvarea eventrației. În prezent, pacienta se află internată în Terapie Intensivă, pentru recuperarea postoperatorie, iar nou-născutul este la Neonatologie. Mama este conștientă, cooperantă, starea de sănătate fiind stabilă. Și starea de sănătate a copilului este stabilă.

Potrivit medicului chirurg, având în vedere diagnosticul stabilit și abdomenul cicatricial și multioperat, dar și peritonita generalizată din antecedentele medicale, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informații suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventrație abdominală. Statistic vorbind, în una din 2.500 de sarcini, femeia nu este conștientă de prezența fătului și află că este însărcinată când se declanșează travaliul. Va fi demarată o anchetă internă privind respectarea protocoalelor și procedurilor medicale în acest caz. De asemenea, au fost sesizate DSP Gorj, Colegiul Medicilor Gorj și ANMCS.”

Potrivit publicației Adevărul, această instituție a fost obligată în trecut să achite despăgubiri pentru cazuri de malpraxis. Un moment greu care a pătat imaginea spitalului a fost moartea unei paciente adolescente, căreia i s-au administrat antibiotice fără să fie testată înainte. Despăgubirile plătite de Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu pentru decesul tinerei au fost de aproximativ 500.000 de euro.

Din fericire, în cazul femeii din localitatea Tismana, situația este sub control, iar starea ei este stabilă. Și bebelușul se află în afara oricărui pericol.

Alexandra, o tânără de 25 de ani însărcinată, a murit sub ochii cadrelor medicale după ce le-a implorat să o opereze

Surse foto: FreepikFreepik

Surse articol: AdevarulAntena3Digi24Ziare

Articolul urmator
O femeie din Galați a murit după ce a fost tratată de diabet, deși acuza probleme la plămâni
O femeie din Galați a murit după ce a fost tratată de diabet, deși acuza probleme la plămâni
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.