Hernia - simptome, diagnostic si tratament

Hernia - simptome, diagnostic si tratament

Andron Georgiana

Cu totii avem o ruda care se plange din cauza unei hernii. Dar stim cu totii ce inseamna si ca nu apare doar la persoanele in varsta?

Hernia numeste bombarea continutului unei cavitati corporale in afara zonei care o contine in mod normal. De obicei, termenul de hernie se refera la herniile din zona inferioara a trunchiului (herniile peretelui abdominal). Indiferent de localizare, este important sa le depistam deoarece toate au risc de strangulare, prin intreruperea vascularizarii.

Tipurile de hernii

Herniile sunt clasificate in functie de localizare:

- hernia femurala se refera la exteriorizarea unei anse intestinale printr-un punct localizat la radacina coapsei (mai frecventa la femei);

- hernia inghinala (mai frecventa la barbati decat la femei );

- hernia incizionala apare prin cicatrici postoperatorii;

- hernia ombilicala se intalneste cand muschiul din jurul ombilicului nu se inchide complet (de obicei congenitala, dar poate aparea la femeile insarcinate );

- hernia ventrala se intalneste pe linia de mijloc a abdomenului, de obicei deasupra buricului;

- hernia spigeliana apare la o distanta mica in lateral fata de linia mediana a abdomenului;

- hernia obturatorie se produce prin canalul sub-pubian. 

Simptomele herniei

Cand apare, hernia va poate da senzatia ca ceva a cedat in organism si puteti simti o mica durere. Aceasta dispare curand, dar veti observa o umflatura in locul unde s-a produs hernierea. Cu toate acestea, semnele si simptomele variaza in functie de tipul herniei.                                                                

Hernia reductibila (continutul acesteia se reduce spontan in abdomen sau prin manevre palpatorii) apare ca o umflatura in zona inghinala sau abdominala ( cu exceptia herniilor interne ). Poate durea dar nu este sensibila cand o atingem si uneori durerea precede descoperirea umflaturii. Umflatura creste cand pacientul sta in picioare sau cand presiunea abdominala creste (de exemplu in timpul tusei ), dar poate fi redusa (impinsa in abdomen ) daca nu este foarte mare.

Hernia ireductibila (imposibil de readus la pozitia normala) poate fi o marire ocazional dureroasa a unei hernii care a fost initial reductibila, iar unele pot fi cronice, fara durere. Este cunoscuta si ca hernie incarcerata, poate duce la forma strangulata. Pot aparea ameteli sau stari de voma.

Cauzele herniei

Herniile sunt congenitale (prezente la nastere) sau se dezvolta pe parcursul vietii. Daca ai in familie cazuri de hernie, trebuie sa stii ca esti predispusa la aceasta afectiune. Prin mecanism ereditar pot fi transmisi unii factori care slabesc tesuturile si favorizeaza aparitia unei hernii.

Exista conditii care duc la formarea sau agravarea herniei: obezitatea, ridicarea unor obiecte grele, tusitul, prezenta fluidului in cavitatea abdominala, constipatia cronica sau fibroza chistica (mucoviscidoza).

hernie

Complicatiile herniei

Cea mai temuta complicatie este dezvoltarea herniei strangulate: durerea este permanenta, urmata de o sensibilitate in zona herniei, ameteli si voma. Persoana afectata pare bolnava, cu sau fara febra, acest caz fiind o urgenta chirurgicala.

Pe langa aceasta, hernia se poate complica spre gangrena (moartea tesuturilor), peritonita (inflamatia peritoneului) sau chiar deces.

Diagnosticul herniei

Hernia este depistata in timpul unui examen clinic (exceptie facand herniile interne, care sunt recunoscute abia cand intestinul este obstructionat). De aceea este important sa ne prezentam la medic in momentul in care suspicionam ca avem hernie, pe baza simptomelor prezentate mai sus.

Tratamentul herniei

Tratamentul chirurgical este singurul care poate repara permanent o hernie. Acesta poate fi evitat in cazul unei hernii mici (care va fi urmarita) sau in cazul pacientilor care au probleme grave de sanatate. Hernia ombilicala este reparata chirurgical daca nu s-a vindecat de la sine pana la varsta de 5 ani. Este promovata repararea herniilor prin operatii laparoscopice, care scad riscul unei recurente si minimizeaza cicatricile postoperatorii.

Desi pare doar o scapare minora a organismului nostru, hernia nu trebuie trecuta cu vederea. Aveti grija de organele interne evitand ridicarea greutatilor si supraponderabilitatea. Faceti un bine sanatatii si siluetei voastre consumand fibre, multe fluide si efectuand exercitii fizice in mod regulat.

 

Bibliografie:

http://www.nlm.nih.gov

http://www.medicinenet.com

http://www.emedicinehealth.com

http://www.bbc.co.uk

http://www.wrongdiagnosis.com

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (78)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.