Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, avertizează: ”Dezastrul de la Suceava s-ar putea repeta, dacă nu luăm măsuri”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, avertizează: ”Dezastrul de la Suceava s-ar putea repeta, dacă nu luăm măsuri”

Redactor Divahair.ro

Într-un interviu pentru digi24.ro, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut o radiografie a greșelilor care s-au făcut și care au dus la situația dramatică de la Suceava. Conform acestuia, nu există responsabilizare socială, localnicii nu respectă ordinul militar ce prevede limitarea ieșirilor și distanțarea socială și nici purtarea măștilor.

”Autorități locale mai puțin, am văzut că fonduri au dat către acest spital. Poate în alegerea primului manager a fost o greșeală. Dar avem niște cazuri incorect diagnosticate, un aflux foarte mare de concetățeni care au venit din străinătate. Nu au putut fi controlați nici prin anchete, nici prin activitate medicală. Știți ce a urmat: un personal medical infectat, în marea lui majoritate, un personal în izolare și un suport medical foarte scăzut prin lipsa de medici și prin lipsa unor anchete, având în vedere că și DSP a suferit pierderi. Atunci a fost nevoie să aducem cadre medicale de la Iași, iar inclusiv la DSP, să refacem DSP Suceava cu ajutorul doamnei doctor Trifan de la DSP Iași”, a spus Tătaru.

Nelu Tataru

Citeste si: ANPC: Cum să îți faci cumpărăturile la magazin în siguranță, ca să nu duci coronavirus acasă

La Suceava nu s-a respectat legea

”Știam de acum o săptămână ce este la Suceava. O serie de nereguli, atât manageriale, cât și din partea corpului medical, cât și din partea DSP-ului de atunci care nu a făcut nicio anchetă, medici care nu au respectat nici izolarea, nici internarea pentru cei pozitivi, pacienți, la fel, care nu au respectat izolarea. A fost o transmitere continuă, accelerată, care în acest moment este la fel de accelerată. Am adus atunci medici de la Iași, am refăcut unitatea de primiri urgențe, am refăcut niște circuite și am repus un manager nou care trebuia să aducă niște schimbări, schimbări care nu au apărut și nu ne permitem să stăm mai mult timp. Am ales varianta de a schimba managerul acelei unități medicale și am adus un management militar, managerul este de la spitalul militar din Brașov, directorul medical de acolo, urmat de alți trei colegi. Am recomandat să se refacă tot ceea ce înseamnă management”, a adăgat el.

Oficialul avertizează însă că mai există posibilitatea unui nou focar, la Arad, mai ales că punctele de frontieră nu sunt închise și există culoare de trecere pentru românii care vor să intre în țară. Concret, aici nu este vorba, momentan, de o criză asemănătoare celei din Suceava, însă lucrurile pot degenera.

"Este o transmitere locală, nu la nivelul Sucevei, dar dacă nu se iau măsuri poate ajunge la nivelul Sucevei. Avem o apropiere și de punctele de trecere de la Nădlac. Acolo avem un aflux important, în care cei care intră, la un moment dat, acuzând fenomene sunt duși la spitalul din Arad. Afluxul este mai mare, dar dacă este foarte bine controlat putem stăpâni și menține ritmul pe care îl avem acum", a declarat Tătaru la digi24.ro.

Vârful pandemiei de coronavirus, de Paște

Tătaru a făcut și o prognoză legată de vârful pandemiei.

”Noi sperăm să fie un singur vârf. Depinde foarte mult de ce fac cei care vin până în sărbătorile pascale. Dacă se respectă vom avea un vârf lin, dacă nu se respectă acea izolare și precauțiile atunci vom avea, cam la o săptămână după Paște, o aglomerare de cazuri. Vom aglomera terapiile intensive și atunci vom avea și decese (…)Vor fi niște sărbători pascale diferite față de alți ani. Diferite, adică prin izolare și acea agregare personală trebuie să fie din mai puține persoane și să păstrăm acea distanțare socială, dacă vrem într-adevăr să ne respectăm pe noi, să ne respectăm familiile. Și nu e vorba numai de respect. Repet: cei care nu au neapărat nevoie să vină în țară, să nu vină. Dacă au o urgență imediată să vină, dar să se izoleze”, a adăugat el.

Citeste si: Predicțiile înfricoșătoare ale directorului OMS: "În câteva zile vom ajunge la un milion de cazuri și 50.000 de decese"

În urmă cu două săptămâni presa a dat publicității faptul că majoritatea personalului din Spitalul Județean Suceava este infectat cu COVID-19. Până marți, 31 martie, 50% din cadrele medicale depistate cu coronavirus la nivel național erau angajați ai unității sucevene. Asta înseamnă 45 de medici, 77 de asistenți medicali, 24 de infirmiere, 10 îngrijitoare și 44 de membri ai personalului auxiliar. Până la aceeași dată, un sfert din pacienții morți din cauza virusului s-au înregistrat tot aici.

Până acum în România s-au înregistrat 116 de decese din cauza coronavirusului. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 2738 de cazuri.

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Părinții unui copil aflat în moarte cerebrală din Suceava au refuzat să-i doneze organele după ce s-au sfătuit cu preotul lor
Părinții unui copil aflat în moarte cerebrală din Suceava au refuzat să-i doneze organele după ce s-au sfătuit cu preotul lor
Ai calități de super-erou? Fă testul și află dacă ai putea salva Galaxia
Incepe quiz
Ai calități de super-erou? Fă testul și află dacă ai putea salva Galaxia

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.