Povestea cutremurătoare a tinerei care și-a găsit sfârșitul în Mangalia. A avut o copilărie grea alături de un tată violent

Povestea cutremurătoare a tinerei care și-a găsit sfârșitul în Mangalia. A avut o copilărie grea alături de un tată violent

Ramona Jurubita

În primele zile din august 2023, România a fost zguduită de o știre teribilă! O tânără de 18 ani din Vaslui a fost ucisă cu sânge rece de colega de cameră, în stațiunea Saturn, acolo unde se mutase pentru a-și câștiga existența.

UPDATE 8 august: Loredana Atănăsoaie, principala suspectă în crima de la Mangalia, și-a recunoscut fapta, ceea ce înseamnă că Alina Elena Ciobanu a fost ucisă chiar de prietena ei din copilărie. Ancheta este în plină desfășurare și au ieșit la iveală noi detalii cutremurătoare despre acea noapte. Se pare că alți angajați ai hotelului în care lucrau cele două au auzit scandalul, dar nu au intervenit și că agresoarea și-ar fi sunat mama să-i spună ce a făcut, imediat după ce i-a luat viața colegei sale de cameră.

Avocatul Adrian Cuculis a analizat detaliile făcute publice până acum în acest caz și a încercat să estimeze pedeapsa pe care fata de 18 ani urmează să o primească. Sentința finală va fi pronunțată de instanță abia când toate elementele din scenariul crimei vor fi puse cap la cap.

„Dacă vorbim despre omor calificat vorbim despre 15 – 20 de ani de închisoare sau chiar închisoare pe viață. Eu cred că este un omor incluziv mai degrabă ce s-a întâmplat acolo sau cine știe, poate a fost cu premeditare. Eu cred că încadrarea, în momentul de față, este normal să o pui pe omor calificat. Sigur că omorul calificat este singura formă de omor care duce la o pedeapsă cu închisoarea pe viață.

Având în vedere vârsta ei mică de 18 ani, având în vedere dacă se va constata că nu este omor calificat și este omor eventual cauzat de vreo provocare, s-au certat acolo, o provocare în sensul că agresoarea a fost lovită prima dată, dar asta rămâne de văzut, este posibil să vedem o încadrarea de posibil 8 ani de închisoare. Sunt niște limite și aici.”, a explicat avocatul pentru publicația WOWbiz.

Expertul în asistență juridica a tras un semnal de alarmă cu privire la situația inițială, care a precedat crima în sine. Apropiații celor două știau că sunt într-un conflict de ceva vreme, dar nimeni nu a intervenit. Oare cum ar fi normal să se procedeze în astfel de cazuri? Poate cei din jur ar fi putut schimba destinul Alinei dacă încercau să calmeze spiritele.

„Trecând peste ce riscă persoana aceasta, fenomenul este extrem de îngrijorător pentru că vorbim despre două persoane care aveau o vârstă foarte mică de 18 ani, adică fenomenul violenței la adolescenți, la copii este alarmant.

Pe de altă parte, alarmantă este și lipsa de reacție a celor care au auzit scandalul de acolo și nu au intervenit și la fel de îngrijorătoare este și lipsa de reacție a autorităților, mă refer aici la modul generalizat pentru că copilul acesta a fost un copil bătut, alungat de acasă și totuși nimeni nu știa... toată lumea știa, dar nimeni nu știa.

Ajungând la crimă, în mod clar transportul cadavrului nu avea cum să fie făcut doar de către această prietenă, probabil că asistăm aici și la o fată de nedenunțare pentru anumite persoane și poate chiar și o complicitate la fapta respectivă de omor calificat, dar asta rămâne de văzut.”, a mai precizat Adrian Cuculis.

--------------

Știrea inițială

Alina Elena Ciobanu avea încredere oarbă în prietena ei cea mai bună, Loredana Atănăsoaie, care îi era și colegă de cameră la mare, unde încerca să pună de-o parte ceva bănuți pentru vremuri grele. Amândouă provin din comuna vasluiană Cozmești și erau cameriste la un hotel din Saturn.

Fata a fost greu încercată încă din copilărie și părea că viața ei a devenit mai ușoară acum, când a trecut pragul majoratului și a început să se descurce pe cont propriu. Din păcate, o discuție aprinsă cu prietena ei a făcut-o să își găsească sfârșitul într-un mod înfiorător. Aceasta i-a tăiat gâtul, apoi a pus-o într-o valiză și i-a abandonat trupul neînsuflețit sub o bancă dintr-un parc din Mangalia. Motivul? Făptașa a susținut că victima își înșela partenerul și o punea pe ea să o acopere cu diverse minciuni.

„Pe la cinci și un sfert mă duceam la pescuit și trecând pe aici, că stau aproape, am crezut inițial că este un câine. Când am văzut că este o ființă umană am încercat să o trezesc. Am dat să o trezesc, nu a mișcat deloc. Am cerut ajutor la doi băieți din parcare, eram speriat. (…) Au sunat la Poliție, a venit repede Salvarea. Fata era chircită sub bancă (…), era înghesuită acolo, fața ei era desfigurată total, nu se mai cunoștea nimic. M-a apucat plânsul. (…) Avea părul creț, negru, brunetă. Am intrat într-o spaimă …, nu avea față deloc, era bătută fața ca să nu se cunoască, avea la gât, undeva, înțepături (…). Când au venit legiștii, au constatat că era moartă de cinci ore. Era moartă. La miezul nopții nu umblă nimeni pe aici.”, este declarația bărbatului care a descoperit cadavrul.

Înainte să fie omorâtă, fata vorbise de mai multe ori la telefon cu mătușa, căreia i s-a plâns că prietena îi vorbise urât. Femeia a sfătuit-o să se întoarcă acasă, dar ea a refuzat, pe motiv că vrea să mai strângă ceva bani.

Acum, cuvintele sunt de prisos, căci drumul Alinei Ciobanu s-a oprit brusc, după un parcurs cu suișuri și coborâșuri. Capătul de drum a fost dur, la fel ca anii petrecuți în casa părintească pe vremea când era elevă în școala generală.

Povestea ei a ajuns în atenția publicului în 2020, când a fost admisă la liceu, după o perioadă marcată de greutăți financiare și de chinurile la care o supusese tatăl său.

Când Alina Ciobanu a era doar un copil, mama sa a decis să plece de acasă, împreună cu frații ei mai mici, însă ea a rămas acolo și a îndurat agresiunile tatălui, doar pentru că nu voia să renunțe la școală sau să se despartă de colegii ei de clasă. Până la urmă, chinurile repetate au făcut-o și pe ea să se sature și să fugă, ajungând să fie luată în plasament de o mătușă. Iată ce povestea fata pentru publicația Vremea Nouă cu doar trei ani înainte să moară:

„A fost foarte greu cu tata, condițiile practic erau imposibil de acceptat. Sunt foarte multe de spus. Prin ce am trecut eu, mama și frații mei… Sunt momente greu de înțeles... Doar în sufletul nostru se simte adevărata durere prin care trecem mereu.
Eu am vrut mereu să merg la școală, să ajung la liceu și să reușesc să îmi fac un viitor cât de cât. De foarte multe ori nu aveam ce să mănânc și chiar dacă aveam ceva acolo, nu puteam să mănânc pentru că mă ținea pe afară, dormeam pe unde apucam pe afară, iar dimineața mă duceam la școală nehrănită și obosită. Ajunsesem într-un punct în care nu mai rezistam.

Într-o noapte, a început să mă bată foarte tare, m-a dat cu capul de pereți, iar, într-un moment de pauză al lui, am încercat să sun pe mama. Aveam un telefon micuț, nu prea mergea bateria la el și cu acesta încercam să mai țin legătura cu mama, fără ca el să știe, pentru că nu aveam voie să vorbesc cu ea. Nu mă lăsa el. M-am speriat foarte tare, am crezut că mă omoară.

Motivul lui pentru care a acționat așa de brutal a fost că, aflase el cumva, că eu o mai sunam pe mama din când în când. Plângând, l-am rugat să nu mă mai bată, că nu mai rezist așa, dar el parcă nu a auzit. S-a înfuriat mai tare, a început să mă bată mai tare, mi-a tras două palme, am amețit și când mi-am revenit puțin a început să mă dea cu capul de pereți.”

După ce a realizat că nu mai poate trăi în asemenea condiții, fata s-a gândit să fugă și a pus la cale o strategie care a scăpat-o din ghearele morții. Atunci a reușit să scape, neștiind că mai are doar trei ani de trăit și că își va găsi sfârșitul tot într-un cadru violent.

„Tremurând și plină de dureri, i-am zis că trebuie să merg la toaletă. Nu voia să mă lase. Am insistat că am nevoie la toaletă. El se aștepta să fug, pentru că i-am spus că nu mai rezist cu bătăile astea, dar i-am mai spus că poate să meargă și el cu mine și să stea la vreo 2 metri în fața ușii, că va vedea că sunt la toaletă.

Am prins curaj, el fiind la aproximativ 2 metri distanță, m-am strecurat pe lângă el și în fugă am plecat de acasă. Nu m-a prins, mi-au sărit și papucii din picioare și căciula pe care o aveam în cap, mă mir și acum cum de am reușit să fug … dar nu m-am oprit până nu m-am simțit în siguranță.

Nu aveam pe cine să sun decât pe mama. Ea se afla pe atunci la mătușa mea, care îmi este tutore acum. Mama m-a chemat acolo lângă ea și astfel, prin întuneric, pe niște dealuri, am mers până am ajuns la mătușa mea.

Am încercat să găsim împreună soluții să vedem cum să facem, pentru că eu nu voiam să renunț la școala de la Delești. Am vorbit cu mama mea și ea a fost de acord ca mătușa să mă ia în plasament și toate acestea au fost pentru că doream să continui să învăț la școala din Delești.”, povestea Alina atunci.

Visul ei de a-și continua studiile a fost împlinit de un om cu suflet mare, care s-a oferit să o sprijine financiar pe parcursul celor patru ani de liceu. Este vorba despre omul de afaceri Ionel Sandu, directorul firmei Radical Grup Vaslui. Din 2020, cei doi au păstrat legătura, iar bărbatul a ajutat-o cu tot ce a avut nevoie. Potrivit spuselor acestuia, cu puțin timp înainte de tragedie l-ar fi rugat să îi caute o chirie pentru când urma să se întoarcă de la mare.

„Doamne, vă rog să-mi spuneți că nu este adevărat! Alina era pentru noi, cei de la Radical Grup, ca și copilul nostru. De când am decis s-o ajutăm, în fiecare lună venea la noi, îi dăruiam cele de trebuință, vorbeam cu ea. Dânsa ne arăta carnetul cu note. Era foarte silitoare și niciodată nu a făcut vreun pas greșit la școală. Acum, îmi spuneți că a fost omorâtă? Nu-mi vine să cred, ce destin greu de dus a avut acest suflet deosebit. Știam că este la mare! Am primit, cu câteva zile în urmă, un mesaj de la ea și mă ruga să-i găsesc o garsonieră de închiriat până pe 15 septembrie când începea școala, că vrea să se întoarcă de la mare. Și i-am spus să vină acasă, c-o rezolvăm.”, a mărturisit Ionel Sandu, potrivit publicației Adevărul.

Nu doar el este șocat de cele întâmplate, ci toți oamenii care au cunoscut-o pe Alina Elena Ciobanu și care îi știau povestea de viață. A luptat ca o eroină să își depășească nivelul de trai, dar nu s-a putut lupta cu persoana care, într-un moment de furie, a reușit să îi pună capăt zilelor.

O mamă a murit de tristețe la un an după ce fiul ei a plecat la îngeri! A sperat până-n ultima clipă că băiatul ei se va întoarce acasă

Surse foto: Facebook, Facebook

Surse articol: AdevarulAntena3VremeanouaDigifmWowbiz

Articolul urmator
În tragedia de la Călimănești și-a pierdut viața un tânăr abia căsătorit, care urma să devină tată
În tragedia de la Călimănești și-a pierdut viața un tânăr abia căsătorit, care urma să devină tată
Ce loc de munca ai avut in Evul Mediu?
Incepe quiz
Ce loc de munca ai avut in Evul Mediu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.