Povestea reală a "Frumoasei Adormite". Tânăra care a dormit timp de 32 de ani
Te-ai întrebat vreodată cum a apărut cunoscuta povestea a "Frumoasei Adormite"? Deși mulți ar putea crede că este vorba, până la urmă, doar despre un basm de adormit copiii, există, totuși, un sâmbure de adevăr în acesta. Frumoasa adormită chiar a existat cândva, în urmă cu aproximativ 150 de ani, iar povestea vieții sale a rămas încă un mister pentru medicii și oamenii de știință din întreaga lume.
Povestea "Frumoasei Adormite" a fost inspirată de o femeie din Suedia, pe care o chema Karolina Olsson. Ea s-a născut în anul 1862 și a dus o viață liniștită alături de părinții și cei cinci frați ai săi, pe mica insulă Oknö, situată în largul coastei de est a Suediei, în Marea Baltică. În 1876, totuși, pe când Karolina avea doar 14 ani, s-a întâmplat ceva cumplit.
Fata se întorcea de la școală și, în drumul său spre casă, a alunecat pe gheață și s-a lovit foarte tare la cap. Există relatări care spun că adolescenta de atunci a căzut prin gheață și a ajuns în apă, dedesubtul ei, însă nu se știe, cu adevărat, cum s-a produs incidentul. Cert este că, deși a suferit un traumatism cranian și s-a ales cu dureri teribile, Karolina a reușit să ajungă, într-un final, acasă de una singură.
În aceea seară, i-a povestit tatălui ei ce s-a întâmplat, iar el i-a verificat rănile. Avea, într-adevăr, câteva tăieturi și vânătăi pe corp, însă părea să se simtă bine. Câteva zile mai târziu, Karolina a început să aibă dureri de cap și de dinți foarte puternice, dar asta nu i-a îngrijorat pe părinții săi. Aceștia credeau că fiica lor a fost victima unor vrăjitorii și nu au știut ce să-i facă pentru a se simți la bine. Tocmai de aceea, au trimis-o la somn, sperând că vor găsi, între timp, o soluție.
Ei bine, adolescenta s-a pus să doarmă în acea seară, 22 februarie 1876, și nu s-a mai trezit timp de... 32 de ani. Cum a fost posibil? Încă nu s-a aflat răspunsul la această întrebare.
Atunci când și-au dat seama că fiica lor, pur și simplu, nu se mai trezește, părinții ei au recurs la numeroase metode, care mai de care mai ciudate și periculoase, pentru a o face să-și revină. Este de la sine înțeles faptul că medicina de la vremea respectivă nu le permitea să descopere ce se întâmpla cu adevărat cu starea de sănătate a copilei, așa că au aplicat tot felul de metode și credințe din popor pentru a o ajuta. Chiar au înțepat-o cu ace sub unghii și au încercat să-i ardă pielea, crezând că durerea o va trezi. Aceste lucruri nu au provocat, până la urmă, nicio reacție.
Părinții fetei, disperați și speriați, au început să o hrănească pe fiica lor cu două pahare de lapte pe zi și, la un moment dat, chiar au reușit să aducă un medic la ei acasă. Doctorul respectiv, din păcate, a fost depășit de situație și le-a spus părinților că fata lor este într-un fel de comă. Mult timp a încercat să găsească motivul pentru care Karolina nu se trezește, însă nu a reușit. Era primul caz de acest gen întâlnit și cunoștințele sale erau limitate așa că a cerut ajutorul altor specialiști.
Treptat, tot mai mulți medici au început să le calce pragul soților Olsson, să o viziteze pe tânără. Au observat astfel că părul și unghiile ei nu crescuseră deloc de când adormise și, în plus de asta, nici nu slăbise, deși era hrănită cu doar două pahare de lapte pe zi. De asemenea, mușchii ei păreau să nu se fi atrofiat deloc.
La șase ani de la "adormirea" Karolinei, iulie 1882, părinții, speriați fiind de somnul misterios al fiicei lor și de faptul că încă nu aveau un răspuns, au decis să o interneze în spitalul din Oskarshamn, unde medicii au încercat să o resusciteze cu electroșocuri, dar fără succes.
Nimeni nu a putut înțelege ce se întâmpla cu Karolina, dar, la un moment dat, doctorii i-au pus diagnosticul de tulburare neuro-psihiatrică severă numită și "dementia paralytica". Boala este cunoscută și sub numele de paralizie generală a nebunilor sau demență paralitică. Totuși, era puțin probabil ca tânăra din Suedia să fi suferit de așa ceva. Ulterior, le-au spus părinților că nu pot face nimic pentru fiica lor și le-au sugerat să o ducă acasă și să aștepte un miracol.
Și chiar au făcut asta timp de 32 de ani, perioadă în care Karolina a dormit continuu și, ocazional, mai gemea, se răsucea în pat sau mergea în somn. Însă niciodată nu se trezea cu adevărat.
Șocant este, totuși, că în 1907, atunci când fratele ei a murit, a fost văzută plângând în somn. Puțin mai târziu, a decedat chiar și mama sa, iar din acel moment, tânăra a fost îngrijită de o femeie angajată special pentru asta. Îngrijitoarea Karolinei a rămas surprinsă că părul acesteia nu creștea și nu se murdărea niciodată. Același lucru era valabil și în cazul unghiilor sale și, în plus de asta, deși trecuseră ani buni de când adormise, ea nu părea să îmbătrânească.
Totuși, acestea nu sunt singurele lucruri ciudate care se întâmplau. Atunci când îngrijitoarea era plecată, dispăreau bomboanele pe care le lăsa în camera tinerei. Tocmai de aceea, după ce a observat asta, femeia a început să fie sceptică în legătură cu starea fetei.
Dar într-o zi avea să se întâmple și miracolul, după cum au sugerat și doctorii. În data de 3 aprilie 1908, Karolina, care atunci avea 46 de ani, s-a trezit, brusc, din somn, în camera ei și a început să plângă.
Menajera a intrat în cameră, crezând că este vorba doar despre un alt episod de somnambulism, însă adolescenta de altă dată, atunci femeie în toată firea, era trează... în adevăratul sens al cuvântului! Dormise exact 11.730 de zile.
Imediat cum a aflat vestea, familia Karolinei a venit să o vadă. Aceasta nu-și mai recunoștea frații, care erau, la rândul lor, adulți și a rămas într-o stare continuă de șoc și panică timp de câteva zile.
Inițial, nu a vorbit prea mult și chiar era deranjată de lumina soarelui, dar, cu timpul, a început să-și revină. La interogatoriu s-a constatat că nu-și amintea absolut nimic de când căzuse în somnul prelungit, cu excepția unor vise și coșmaruri pe jumătate rememorate.
De asemenea, ea a uimit medicii cu faptul că nu părea să aibă niciun efect secundar negativ din cauza faptului că fusese țintuită la pat timp de zeci de ani. Și chiar dacă era deja o femeie în toată firea, părea, mai degrabă, să aibă 20 de ani.
Ulterior, a fost supusă unor teste psihiatrice și s-a constat faptul că, deși avea dificultăți de adaptare, căci lumea din jurul ei se schimbase atât de mult, era în deplinătatea facultăților mintale.
Nu a trecut mult timp până când presa să afle despre "Adormita din Oknö", iar Karolina a devenit o mică vedetă. Bineînțeles, nu toată lumea a crezut că povestea sa era reală și a fost acuzată de multe ori că minte. Totuși, nu exista nicio explicație pentru faptul că, pur și simplu, nu îmbătrânise în cei 32 de ani cât a dormit.
Psihiatrul suedez Harald Fröderström, de exemplu, a spus că femeia ar fi intrat într-o stare psihoză profundă, mai degrabă decât într-o oarecare hibernare, dar nu se știe dacă teoria sa era valabilă.
În mod surprinzător, după toată această situație uimitoare, Karolina a dus o viață simplă, normală și a trăit până la 88 de ani. Ea a murit în ziua de 5 aprilie 1980. Nici până în ziua de azi, medici și oameni de știință din întreaga lume nu au reușit să înțeleagă acest caz misterios.
Tu ce părere ai despre povestea "Adormitei din Oknö"?
Citește și: O femeie cunoscută în mediul online spune că "i-a explodat capul" în timp ce era în avion
Surse articol: Historyofyesterday, Mysteriousuniverse, Medium