Prințul Paul a fost arestat în Franța. Este condamnat în dosarul "Ferma Băneasa"

Prințul Paul al României, în vârstă de 76 de ani, a fost arestat luni dimineață, în locuința sa din Paris, în urma unui nou mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare din România. Află ce se va întâmpla acum cu el!
Prințul Paul a fost arestat în Franța. Este condamnat în dosarul "Ferma Băneasa". Arestarea lui Paul-Philippe al României vine la aproape cinci ani după ce a fost condamnat definitiv în România, în decembrie 2020, la trei ani și patru luni de închisoare cu executare în celebrul dosar al retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov.
Condamnarea a fost pronunțată de Curtea de Apel Brașov, după ani de investigații derulate de către DNA (Direcția Națională Anticorupție), care a arătat că prejudiciul total adus statului român se ridică la peste 145 de milioane de euro.
Prințul Paul a fost arestat în Franța. Este condamnat în dosarul "Ferma Băneasa"
La scurt timp după pronunțarea sentinței, Paul Lambrino a părăsit România și s-a stabilit în capitala Franței, unde a locuit în mod constant în ultimii ani.
Autoritățile române au emis în repetate rânduri mandate europene pentru arestarea Prințului Paul, însă tentativele de extrădare au rămas până acum fără succes.
În aprilie 2024, Paul-Philippe a fost arestat în Malta, tot în baza unui mandat european, și a stat timp de două luni în arest, fiind ulterior eliberat pe cauțiune.
Acesta se afla în vacanță alături de soția lui, Prințesa Lia și fiul lor, Carol Ferdinand.
Curtea de Apel din Malta a respins în august cererea de extrădare formulată de statul român, invocând un „risc real și personal” de încălcare a drepturilor fundamentale ale bărbatului, inclusiv riscul unei detenții necorespunzătoare.
Autoritățile franceze au executat mandatul de arestare pe 7 aprilie
Prințul Paul a fost arestat în Franța. Este condamnat în dosarul "Ferma Băneasa". Acum, autoritățile române au revenit cu un nou mandat, validat și introdus în sistemul de alertă europeană de către Biroul SIRENE (n.r. - Supplementary Information Request at the National Entries / Solicitare de informații suplimentare la intrarea pe teritoriul național), iar autoritățile franceze au reacționat prompt.
Prin urmare, Prințul Paul a fost arestat ieri dimineață, pe 7 aprilie, la reședința lui din Paris.
Sursele judiciare au precizat că procesul de executare a mandatului european de arestare este în curs, iar următoarea etapă este reprezentată de declanșarea procedurilor legale de extrădare.
Dosarul Ferma Băneasa
Prințul Paul a fost acuzat de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu, fapte comise în perioada 2006–2013.
Ancheta DNA a arătat că acesta ar fi pus în mișcare o rețea de influență prin care a revendicat ilegal proprietăți ce au aparținut Casei Regale a României.
În speță, este vorba de Ferma Regală Băneasa și Pădurea Fundu Sacului din Snagov, bunuri ce au fost evaluate la 135 de milioane de euro și, respectiv, 10 milioane de euro.
Procurorii au susținut că Paul-Philippe a obținut documente și susținere prin influență politică și economică pentru a-și întări, în mod nejustificat, revendicările.
Dosarul a fost unul de amploare, cu 18 persoane condamnate, printre care oameni de afaceri influenți precum Tal Silberstein, Beny Steinmetz, fostul consultant politic Dan Andronic, dar și fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, Remus Truică.
Apartenența la Casa Regală
Paul Lambrino, născut în anul 1948 la Paris, este fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino și al Hélènei Henriette Nagavitzine.
Tatăl său, Carol Lambrino, a fost fiul nelegitim al regelui Carol al II-lea al României și al Ioanei Zizi Lambrino.
În ciuda faptului că în instanță i-a fost recunoscută legal paternitatea și a obținut numele „de Hohenzollern”, unchiul său, Mihai I, ultimul rege al României, nu l-a recunoscut niciodată pe Prințul Paul drept membru legitim al Casei Regale.
Când va fi extrădat Prințul Paul
În prezent, Paul-Philippe se află în arest la domiciliu, sub supravegherea autorităților franceze, în așteptarea unei decizii din partea instanței pariziene privind predarea sa către România.
Este de așteptat ca procesul de extrădare să dureze câteva săptămâni, întrucât instanțele franceze vor trebui să evalueze legalitatea cererii, dar și eventualele riscuri pentru drepturile fundamentale ale inculpatului.
Potrivit unor surse apropiate cazului, autoritățile române sunt pregătite să ofere asigurări legate de condițiile de detenție și de respectarea procedurilor legale, pentru a evita repetarea situației din Malta.
Rămâne de văzut cum va evolua situația în săptămânile care urmează.



Surse foto: getty, facebook, facebook
Surse articol: stirilekanald, digi24, antena3
Tags: Vedete Romania