Sandu Cocoșatu a făcut senzație la televizor! Cât costă mititeii care l-au făcut celebru în România și nu numai

Sandu Cocoșatu a făcut senzație la televizor! Cât costă mititeii care l-au făcut celebru în România și nu numai

Lorena Pintilie

Toată România a auzit de Sandu Cocoșatu și mititeii care i-au adus renumele. Acesta a făcut senzație la emisiunea "Chefi la cuțite", unde i-a impresionat pe cei trei jurați cu preparatul său celebru: mititei. Cel mai faimos gratargiu al României a primit numai laude din partea chefilor și s-a bucurat de cuțitul primit de la ei.

Dacă ai fost măcar o dată în București sigur ai auzit de celebrii mici de la Cocoșatu', pregătiți de însuși Sandu Cocoșatu, cel mai priceput gratargiu din România și patronul unui local unde se servesc preparate gătite exclusiv pe grătar.

Acesta a apărut în cea de-a doua ediție a emisiunii Chefi la cuțite, unde i-a servit pe cei trei jurați cu mititei făcuți după rețeta lui secretă. La final, așa cum era de așteptat, celebrul gratargiu a primit numai laude din partea chefilor.

A vorbit sincer și cu emoție despre ce înseamnă pentru el bucătăria și cum l-a ajutat pasiunea pentru mititei să-și facă un renume în România. A petrecut mai bine de 50 de ani în spatele grătaturului, dar nu regretă nicio clipă, pentru că munca și dedicarea l-au adus unde este astăzi. 

Nu știu cum să vă spun… Dacă aș spune că bucătăria e viața mea, atunci poate că ar fi prea puțin. Bucătăria e mai mult decât viața mea. De la 22 de ani și până la 73 sunt mai mult de 50 de ani, zi de zi, de dimineața de la 6 și jumătate și până seara chiar și la 12 am stat în bucătărie. Viața mea a fost cârciuma, viața mea a fost grătarul și am iubit munca asta”, a declarat Sandu Cocoșatu.

 

Ce nu știu mulți este faptul că Sandu Cocoșatu a devenit cunoscut și la nivel internațional, mititeii lui trecând granițele și ducând-i renumele acolo unde bărbatul nici nu visa la început de drum. „Mereu am căutat să fie mai bine, mai frumos, să fie mai mulțumit (clientul). Acestea sunt frumuseți ale naturii (micii). Am mici care au plecat de la Cocoșatu la Toronto, Israel, Germania, Cipru. Nu mă deranjează cu nimic că mi se spune Sandu Cocoșatu, am o bucurie că mă cunosc toți și tot ce realizez fac din suflet”, a mai declarat bucătarul în fața camerelor.

Monica Odagiu a lovit cu mașina mortal un bărbat în București. „Am privit neputincioasă cum se stinge un om în fața mea”

Cei trei jurați de la "Chefi la cuțite" au fost plăcut surprinși când au descoperit că sub cloș se află un preparat pur românesc, iar chef Florin Dumitrescu a reacționat imediat după ce a gustat din mititeii de pe farfurie. „După pufoșenie și gust sunt de la 'Nea Sandu”, a spus acesta, „carnea e de la tăticul. Vedem și concurentul”, a adăugat.

După remarca bucătarului, s-au deschis porțile făcându-și apariția însuși „'Nea Sandu”, iar reacția juraților a fost pe măsura așteptărilor. „A venit 'Nea Sandu!”, a exclamat atunci Florin Dumitrescu. „Mi se zbârlește pielea pe mine. Omulețul ăsta e o legendă. E The One!”, a completat Chef Cătălin Scărlătescu.

Sandu Cocoșatu împreună cu un angajat de-al său la restaurantul „La Cocoșatu”

Cunoscutul gratargiu a primit o sumedenie de laude din partea juraților și s-a bucurat să vadă că preparatul lui a fost apreciat de cei trei bucătari. „Vă pup și vă iubesc din suflet”, a fost comentariul lui după ce a primit cuțitul de argint din partea lor. „Tu esti identitatea micului românesc. Îți iubim micii de mici”, i-au spus aceștia lui Sandu Cocoșatu.

De ce i se spune "Cocoșatu"

La doar 29 de ani, celebrul gratargiul a aflat că suferă de o boală cruntă: spondilită anchilozantă, o boală care s-a agravat din ce în ce mai mult cu trecerea anilor, ajungând să-i deformeze coloana. La doar 40 de ani, bucătarul avea deja probleme mari, iar coloana i se deformase într-o cocoașă care avea să îl facă celebru.

Am avut o problemă de sănătate, o spondilită anchilozantă. Am aflat de acest diagnostic la vârsta de 29 de ani, dar nu eram într-o stare avansată. Alergam, jucam fotbal, nu eram în starea în care sunt acum. Dar zi de zi, fiind toată ziua pe grătar și făcând această treabă, m-am dus de spate”, a povestit el.

Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru un cozonac făcut de chef Cătălin Scărlătescu

Acesta susține că nu îl deranjează că i se spune Cocoșatu și recunoaște că îl bucură faptul că toți știu ce preparate gătește în sufletul bucătăriei. „La ora actuală sunt foarte, foarte mulți oameni care vin, au funcții mari și ne calcă pragul. Ies la poartă și ei zic: Să trăiască tăticul! Și când vin farfuriile goale simt în inimă mai mult decât orice pe lume”, a mai spus Sandu Cocoșatu.

Maestrul micilor a reușit să își facă cunoscut produsul, iar acum, ajuns la vârsta de 73 de ani se uită cu bucurie la tot ce a construit de-a lungul anilor. Totodată, se mândrește cu specialitatea lui de mai bine de zece ani. Cei ce sunt curioși să guste produsul, trebuie să știe că un mic de la Cocoșatu costă 6,50.

Restaurantul „La Cocoșatu'”

Unul dintre cele mai cunoscute localuri din București este „La Cocoșatu'”, restaurant a cărui poveste a început în anul 1993, când Ion Oiță, alături de asociatul său Andrei Alexandru, cunoscut sub numele de Sandu Cocoșatu, au decis să-și deschidă „o cârciumă cu gust”, după o numește marele gratargiu.

Au pornit pe premisa: „ce atrage mai bine clienții decât mirosul de mici proaspeți?” și au ajuns la concluzia că cea mai bună idee este să facă un meniu bazat pe preparate făcute la grătar. N-au dat greș! După 30 de ani, localul „La Cocoșatu'”, nume dat chiar de 'Nea Sandu, se bucură de o notorietate cum puține localuri din capitală o fac, astfel că are deja două locații în București unde doritorii se pot bucura de preparatele tradiționale. 

Sandu Cocoșatu pe terasa restaurantului său

De-a lungul timpului, aproape toți bucureștenii și nu numai au călcat măcar o dată pragul restaurantului, ducând mai departe vorba că „mici ca la Cocoșatu nu găsești în alt loc din România”. „Am lucrat la o reţetă pe care am perfecţionat-o pe zi ce trece. Nu există ţară în lumea asta care să nu vină să servească mici de la Cocoşatu”, se lauda 'Nea Sandu în urmă cinci ani.

Din păcate, restaurantul a fost închis o perioadă în anul 2019, după ce inspectorii ANPC au găsit câteva nereguli în bucătăria localului. Dar cu toate acestea, după deschidere, afacerea de suflet a lui Sandu Cocoșatu și-a revenit cât ai clipi, bucurându-se în prezent de o clientelă vastă.

Surse foto: Facebook - La tăticu

Surse articol: WowBiz, Redactia, Libertatea, YouTube

Articolul urmator
Un meteorit a făcut lumină pe cerul României! Imaginile care circulă pe internet au stârnit panică în jurul oamenilor
Un meteorit a făcut lumină pe cerul României! Imaginile care circulă pe internet au stârnit panică în jurul oamenilor
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.