Spovedania în Săptămâna Mare, chiar și fără post. Părintele Necula: „Este mâna întinsă a lui Dumnezeu”

În Săptămâna Patimilor, creștinii ortodocși își apleacă sufletul spre rugăciune și introspecție. Cu toate acestea, dacă nu reușesc să țină post, mulți evită să se spovedească. Află ce părere are părintele Necula și ce sfaturi le dă enoriașilor.
Părintele Constantin Necula, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, vine să risipească această teamă pe care o au mulți dintre credincioși, și spune că spovedania nu este absolut deloc condiționată de post.
„Nu strângem cureaua, ci ne deschidem inimile”
Spovedania în Săptămâna Mare, chiar și fără post. Părintele Necula: „Este mâna întinsă a lui Dumnezeu”. Într-un interviu pentru Digi24, preotul atrage atenția asupra pericolului de a reduce credința în Dumnezeu la un set de reguli rigide.
Părintele Necula este de părere că credința nu se măsoară în ceea ce mâncăm sau nu mâncăm, ci în iubirea aproapelui și deschiderea sufletului către Dumnezeu.
Iată ce spune duhovnicul despre semnificația pe care o poartă Săptămâna Mare:
„Suntem în săptămâna Mare și fără îndoială, pentru fiecare, are o anvergură a sufletului nostru. Îmi pare rău să o spun, dar fiecare își trăiește pe măsura sufletului Săptămâna Patimilor.
Dacă suntem atenți la lucrurile pământene, din nefericire, tot la spălatul geamurilor și făcutul sarmalelor ajungem.
Cred că Domnul Hristos a pătimit nu pentru săptămâna asta, ci pentru toată istoria și săptămâna aceasta este să rememorăm patima sa și ne îngăduie să fim alături de El, în drum spre Golgota.
Nu strângem cureaua, ci ne deschidem inimile. Spovedania este ca o mână întinsă a lui Dumnezeu, la vreme de necaz. Spovedania nu ține de regimul alimentar, de raftul din frigider.
Suntem chemați să trăim cu bucurie acest moment plin de har. Ne spovedim când avem nevoie. Nu ține de post. Postim ca să ne împărtășim cu Iisus Hristos.
Nu putem să împărțim pâinea la toți flămânzii, dar putem să ne rugăm la Dumnezeu pentru cei care pot să împartă pâine.
Nu putem face pace în locul politicienilor, dar ne putem ruga așa, cu smerenie, ca Dumnezeu să le dea minte. Cred că pentru omul modern este important să vadă iubirea lui Hristos, să o transmită celorlalți”, a declarat părintele Necula.
Când nu au voie femeile să intre în biserică: părintele Constantin Necula ne lămurește
Spovedania în Săptămâna Mare, chiar și fără post. Părintele Necula: „Este mâna întinsă a lui Dumnezeu”
O idee profund înrădăcinată în rândul credincioșilor români este că nu se pot spovedi fără să fi ținut post.
Părintele Necula vrea să demonteze definitiv această concepție pe care o consideră o formă de idolatrizare a regulilor și o falsă rigoare impusă artificial.
„Dacă mergeți în a 40-a zi de post, 40 de zile. Dacă mergeți în prima zi, o zi de post și, în următoarele 39 de zile, continuați postul. Cu alte cuvinte, când e de postit, e de postit!
Ideea aceasta cu spovedania și postul de dinainte de spovedanie este una dintre ‒ iertați-mi cuvântul prost ‒ idolatrizările legate de Ortodoxia noastră, una dintre falsele rigori pe care le-am impus.
Pentru că sunteți de foarte multe ori tentați să ziceți: „nu mă duc la spovedit, pentru că am mâncat azi după-masă nu știu ce. Nu fac aia, că…”, a mai spus părintele.
Mai mult decât atât, părintele Constantin Necula atrage atenția asupra faptului că uneori credincioșii folosesc aceste „reguli” ca pretext pentru a amâna momentul spovedaniei și întâlnirea cu duhovnicul.
„Sunt lucruri cu adevărat recuperabile în Biserică”
Spovedania în Săptămâna Mare, chiar și fără post. Părintele Necula: „Este mâna întinsă a lui Dumnezeu”. În loc să fie un obstacol, postul trebuie să fie pentru credincioși „o punte” către spovedanie. Părintele Constantin Necula le spune enoriașilor că dacă nu au ținut post înainte, pot începe și după, deoarece Biserica este un spațiu al iertării.
„Dacă e să fim sinceri, trebuie să recunoaștem că uneori ne mai și ascundem după rigorile astea, în încercarea de a sta cât mai departe de ceea ce trebuie să facem.
Postul trebuie să te apropie de spovedit, iar spovedania trebuie să te apropie de post. N-ai postit până te-ai spovedit? Postești după ce te-ai spovedit!
N-ai postit până te-ai împărtășit? Te împărtășești și postești! Sunt unele lucruri cu adevărat recuperabile în Biserică și ‒ Slavă Domnului! ‒ postul este unul dintre ele”, a declarat preotul pentru aceeași sursă.
Spovedania este, înainte de toate, o oportunitate de a primi iertare și de a ne întări legătura cu Hristos, indiferent de starea în care ne aflăm. Așadar, dragi credincioși, înainte de a curăța casa pentru Paște, poate e momentul să ne curățăm și sufletul.
Părintele Necula: "Opriți relația când dragostea celuilalt vă fură liniștea"



Surse foto: facebook, facebook
Surse articol: romaniatv, gandul, capital
Tags: Stiri Romania