Cine este părintele Necula? Tot ce nu s-a spus până acum despre el

Cine este părintele Necula? Tot ce nu s-a spus până acum despre el

Redactor Andreea Baluteanu

Părintele Necula reprezintă, fără urmă de îndoială, unul dintre cei mai iubiți reprezentanți ai Bisericii. Indiferent de credința pe care o nutrești, nu ai cum să nu fi auzit de el, fie că i-ai surprins aparițiile media, ai avut privilegiul de a lua parte la una dintre conferințele sale sau îl citești cu dedicație.

Însă, deși pare atât de popular și, prin urmare, așa cum ne place să credem în societatea culturală, accesibil, Părintele Necula e mai mult decât preotul care ne vindecă de necredință. Află ce nu știai până acum despre el din rândurile de mai jos!

Citește și: Când nu au voie femeile să intre în biserică: părintele Constantin Necula ne lămurește

Cine este părintele Necula?

Pe numele său întreg Constantin-Valer Necula, părintele s-a născut la Brașov, dar trăiește la Sibiu. A văzut lumina zilei pe data de 19 iulie, 1970, iar credința i-a fost insuflată încă din copilărie de părinți, cu dragoste și simplitate, deși recunoaște că au fost vremuri când s-a luptat cu ateismul.

parintele necula citeste dintr-o carte intr-o camera intunecta

Sursa foto: Facebook

A absolvit cursurile Colegiului de Științe ale Naturii „Emil Racoviță” din Brașov, iar apoi a devenit student al Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna”, din Sibiu, pe care a încheiat-o din postura de șef de promoție. Și-a continuat studiile cu o Diplomă de Studii Aprofundate Teologie Practică și a obținut titulatura de Doctor în Teologie în 2004.

Dincolo de activitatea sa profesională și educațională, Părintele Necula a dezvăluit amănunte inedite din viața sa în numeroasele interviuri și conferințe. A mărturisit, astfel, că era tentat de o carieră militară, pe care nu a mai putut-o urma din cauza unei disfuncționalități fizice. E pasionat de sport și a jucat handbal și fotbal, ascultă muzică rock și a făcut această confesiune într-un moment delicat, după tragedia din Colectiv.

Crede că Dumnezeu are umor, pentru că e inteligent, așa cum spunea într-un interviu dat publicației Adevărul, iar din 2020 îl poți vedea și pe sticlă, la TVR, în emisiunea „Zi de zi, cu părintele Constantin Necula”, pe care o poți urmări de la ora 18.55. Dacă nu ești fană TV, nu-i problemă, poți recupera episoadele pe pagina de Facebook a duhovnicului.

Unde slujeşte părintele Necula?

Suntem siguri că această întrebare îi frământă pe mulți credincioși, dar din păcate (sau din fericire, pentru calea sa), părintele Necula a fost duhovnic doar în perioada 1996-2006, conform CV-ului său.

Pentru că unul dintre păcatele societății noastre trebuie să fie lenea, comoditatea și mediocritatea, părintele Constantin Necula a ales să i se opună cu o bogată activitate de teolog, profesor, conferențiar, autor și îndrumător practică pedagogică.

Nu e numai unul dintre reperele noastre morale și confesionale pe Facebook sau stand-uper-ul spiritual, cum i se mai spune, ci are o activitate atât de bogată, că nici nu mai știm cu ce să începem.

Ne vom referi astfel mai întâi la meseria de profesor, ce luminează tinerele minți. A „început de jos”, fiind inițial preparator universitar, apoi asistent și lector, pentru ca începând cu anul 2007 să ocupe poziția de conferențiar universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”. S-a remarcat și prin activitatea de cadru didactic asociat la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Trebuie să menționăm că în perioada 2004-2009 a ocupat poziția de îndrumător practică pedagogică pentru predarea religiei, dar ține și cursuri de Omiletică și Catehetică. Dacă ești cumva confuză, căci nu știi sigur la ce se referă acești termeni pompoși, află că părintele îi învață pe studenți cum să le vorbească enoriașilor, domeniu în care e maestru, după umila noastră părere, căci are mereu „cuvintele la el”, detașându-se de limbajul „de lemn” care e adesea prezent în comunitatea duhovnicească.

Află și care sunt cele mai importante lecții de viață de la Arsenie Boca!

Nu putem să uităm, părându-ni-se demn de subliniat, și faptul că părintele Necula e președintele Asociației Crucea Albastră din România, dedicată ajutorării celor bolnavi de alcoolism, consumatorilor de droguri și familiilor acestora. Date fiind provocările prezentului, această activitate e mai mult decât lăudabilă.

carea sensul vietii deasupra unei carti bisericesti si cu un ceas de buzunar

Sursa foto: Facebook

Că tot am adus vorba despre laude, părintele a scris mai mult de 50 de cărți, dintre care se remarcă „CITIRE! Predici și meditații la Apostolul de peste an. Scrisori către Profesorii de Religie” (2017), „Porțile Cerului. Cateheze radio-difuzate despre Sfintele Taine” (2016), „De ce ești trist, popor al Învierii? Predici la înmormântări și parastase” (2015). Alături de aceste titluri enumerăm volumele colective: „Împăcarea cu tine însuți”, alături de Părintele Doboș, „Sensul vieții”, cu Mihai Morar, sau Preot Constantin NECULA și Preot Cristian MUNTEAN, „Bucuria credinței - Dialoguri în cetate” (2017), Pr. Constantin NECULA și Alexandru RUSU, „ Farmacia de cuvinte” (2014), Pr. conf. univ. dr. Constantin NECULA și Pr. lect. univ. dr. Mihai IOSU, „Tinerii și ispitele modernismului” (2008). Urmează firește volume de predici, volume coordonate, traduceri și nenumărate studii și articole semnate în limba română sau în italiană, franceză sau germană.

Nu e de mirare că, cu asemenea reușite, e și multi-premiat, amintind dintre distincții „Certificatul și Medalia omagială „Gheorghe Lazăr - Întemeietorul învățământului superior în limba română”, acordat de Consiliul Local Avrig și Asociația Prietenii Avrigului, din Sibiu, în anul 2009, sau Trofeul „Oamenii Timpului” 2016, la categoria „Diplomație Publică”, acordat la Gala „Oamenii Timpului”, de la Iași.

Familia lui Constantin Necula

Părintele Necula are o familie frumoasă și retrasă. Nu știm prea multe despre membrii săi și îi respectăm dreptul la intimitate.

Ce-ți putem spune e că a afirmat că, acasă fiind, nu mai e preot, ci soțul soției sale, pe care o ajută în activitățile casnice.

Furori a făcut și o viziune progresistă exprimată pe Facebook: „Eu cred că femeia depăşeşte bărbatul. Când se mulţumeşte doar să-l egaleze îmi pare că pierde perspectiva. A te supune soțului nu înseamnă a-i admite toate mojiciile. Cum să fie egalitate când femeia naște, și bărbatul nu? Femeia este net superioară bărbatului.”

Părintele Constantin Necula și soția

Așa cum am spus și mai sus, nu se cunosc multe despre soția lui Constantin Necula. Știm că se numește Maria, și am fost impresionate mai ales de dedicarea părintelui față de ea.

Astfel, într-un interviu oferit lui Marius Tucă, citat de Mediafax, fața duhovnicească explica faptul că nu își dorește să facă parte din Sinod fiindcă vrea să fie în continuare „soțul soției mele”.

Câți copii are părintele Necula?

Părintele Necula are doi copii, o fată și un băiat.

Tot din interviurile oferite am aflat că băiatul e înalt, având peste 2 metri, iar fată e fană a rock-ului, pasiune moștenită de la tatăl său, probabil, și că duhovnicul a fost să îi cumpere un tricou din faimosul Hard Rock Cafe.

Părintele Necula: întrebări și răspunsuri

Sub egida „Întrebări și răspunsuri” poți descoperi selecția de gânduri a Părintelui Necula pe canalul Youtube.

Îți lăsăm mai jos un astfel de filmuleț, pe care mărturisim că noi l-am ascultat cu deosebită plăcere!

Părintele Necula Youtube

Cu toate că nu deține un canal oficial de Youtube, poți descoperi o seamă de apariții online ale părintelui Necula pe celebra platformă.

Acestea sunt urcate fie de canale atașate oficial bisericii, precum doxologia, fie de conturi private sau aparținând principalelor televiziuni românești.

Constantin Necula despre Pomohaci

La rândul său bucurându-se de celebritate în mediul online, Cristian Pomohaci a fost exclus din rândul preoțimii de către Mitropolia Ardealului după ce a fost surprins făcând avansuri unui băiat.

Deși a lăudat decizia Bisericii, apreciind că aceasta „nu agreează circul” și nu s-a lăsat ispitită, părintele Necula nuanțează că nu se bucură când o față bisericească e discreditată pentru că astfel este „hulită întreaga biserică”.

Aceasta a o fost opinia părintelui Necula despre Pomohaci, afirmată în cadrul unei conferințe a Coaliției pentru Familie.

Părintele Necula este unul dintre liderii de opinie și cele mai iubite figuri din biserică. Abia așteptăm să îți aflăm părerea despre materialul nostru!

 

Surse foto: Facebook

Surse articol: Mediafax, Adevarul, Wikipedia, Doxologia, KFetele, stiriromania.ro, Facebook, Youtube

Articolul urmator
Părintele Calistrat ne spune de ce nu trebuie să pupăm icoanele din biserică: „Mi se pare un act de prea multă pietate să descompui cu saliva ta...”
Părintele Calistrat ne spune de ce nu trebuie să pupăm icoanele din biserică: „Mi se pare un act de prea multă pietate să descompui cu saliva ta...”
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?
Incepe quiz
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.