Strigătul disperat al copiilor ucraineni, separați violent de părinți: "Nu vrem să murim. Ajutați-ne!"

Strigătul disperat al copiilor ucraineni, separați violent de părinți: "Nu vrem să murim. Ajutați-ne!"

Alida Enache

Zeci de mii de ucraineni fug spre țările vecine, încercând să scape cu viață de invazia rusă. Cei care trec granița, în mare parte, sunt femei și copii deoarece bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani sunt obligați să lupte pentru țara lor.

Adevărata față a războiului se vede în ochii îndurerați ai copiilor ucraineni separați violent de părinții lor. Triști, sperați și extrem de epuizați, aceștia roagă printre lacrimi să primească ajutor. Nu își doresc să moară și nici să fie separați de cei care le-au dat viață. Își fac griji pentru apropiații lor și și-ar dori să-și mai vadă prietenii măcar o dată. Cu toții cer un singur lucru: “Opriți războiul!"

Imagine din Zahony, Ungaria cu un copil refugiat care doarme pe bagajele familiei sale în gară, după ce a călătorit cu trenulUn băiețel refugiat doarme pe bagajele familiei sale în gara din Zahony, Ungaria, după ce a ajuns acolo cu trenul din Ucraina - 3 Martie 2022 

Strigătele disperate ale copiilor ucraineni

Acestea sunt doar câteva dintre mesajele transmise de copiii ucraineni:

"Suntem un popor pașnic. Nu vrem să murim. Rachete adevărate zboară deasupra noastră. Vă rugăm, ajutați-ne! Opriți războiul! Suntem speriați!"

"Sunt Sofia. Locuiesc în Ucraina. Îmi este frică. Sunt foarte speriată pentru familia mea. Vă rog să opriți războiul!"

"Locuiesc în Kiev. Aici este casa mea. Ajutați-ne! Opriți războiul!"

"Vreau să merg acasă. Vreau să-mi văd tatăl. Vreau să-mi văd rudele și prietenii. Vreau să merg la școală. Opriți războiul din Ucraina!".

Poveștile tragice ale celor care trec granița

Corespondenții de la BBC au făcut publice câteva dintre poveștile triste ale celor care au trecut granițele până acum, încercând să se salveze din ghearele invaziei ruse.

Ana, o femeie care a ajuns la punctul de trecere Palanca după mai bine de 24 de ore de așteptare la graniță, cere ajutorul țărilor din occident. Cu ochii pierduți printre lacrimi, aceasta a povestit cum a fost nevoită să își lase soțul în urmă pentru a se salva pe ea, dar și pe fiica sa vitregă.

„Sper că Occidentul ne va ajuta să ieșim din această situație teribilă, pentru că acum ne confruntăm singuri cu agresorul rus”, a spus femeia.

Nici povestea Katerynei Leontieva nu este una cu final fericit. Aceasta a călătorit alături de fiica sa adolescentă nici mai mult, nici mai puțin de 52 de ore pentru a ajunge din Kiev la gara din Przemysl, în estul Poloniei. Cele două aveau la ele doar pașapoartele și câte un rucsac.

„Nu știu încă ce să cred. Nu am simțit nimic până acum, dar încep să-mi dau seama de ceea ce se întâmplă. Sper doar să fie o călătorie scurtă și să ne întoarcem acasă curând.", a zis ea.

Imagine cu o familie de refugiați care doarme în gara din Zahony, Ungaria, după ce a ajuns acolo cu trenul din UcrainaO mamă refugiată cu copiii săi dormind în gara din Zahony, Ungaria, după ce a ajuns acolo cu trenul din Ucraina - 3 Martie 2022

De asemenea, tot în gara din Przemysl se afla și Irene, alături de cei doi copii ai săi. Soțul ei a rămas în Lviv pentru a-și apăra patria.

„Doar femeile și copiii au voie să plece. Bărbații trebuie să rămână, să lupte și să verse sânge. Sunt eroi. Mi-e teamă, dar noi credem că totul va fi bine. Și ne rugăm pentru ei.”, a povestit femeia.

Victoria a fost nevoită și ea să-și părăsească casa și astfel a ajuns în Ungaria după ce a plecat din Irshava, vestul Ucrainei.

"Am venit în Ungaria cu cele două fiice ale mele. Le las cu rudele care le așteaptă aici la graniță și mă întorc la soțul meu. Îmi fac griji doar pentru fiicele mele, atâta tot. Văd că lucrurile nu se anunță bune pentru Ucraina, dar nu-mi pot părăsi țara. Trebuie să fim patrioți.", a mărturisit aceasta. 

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a transmis că până acum au fost uciși cel puțin 136 de civili ucraineni, printre care și 13 copii. Se speculează totuși că numărul celor care și-au pierdut viața ar fi mult mai mare.

Citește și: Imaginea durerii absolute: băiatul ucrainean care a înlăcrimat o planetă întreagă după ce a fost separat de tatăl său

Surse articol: Digi24, BBC, Skynews

Surse foto: Getty

Articolul urmator
Povestea copiilor care trăiesc în mașină. Nouă suflete nevinovate au rămas fără casă și dorm îmbrăcați după ce părinții nu au mai putut plăti ratele
Povestea copiilor care trăiesc în mașină. Nouă suflete nevinovate au rămas fără casă și dorm îmbrăcați după ce părinții nu au mai putut plăti ratele
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.