Sute de credincioși au asistat în Germania la o slujbă susținută de inteligența artificială. „Nu vă temeți de moarte”

Sute de credincioși au asistat în Germania la o slujbă susținută de inteligența artificială. „Nu vă temeți de moarte”
Lorena Pintilie
Marţi, 13.06.2023

De la roboți, la mașini inteligente și până la biserici online (da, ai citit bine), unde preotul a fost înlocuit cu inteligența artificială, la astfel de lucruri avem acces în ziua de astăzi; o realitate palpabilă pentru noi și o poveste pentru cei care visau la așa ceva acum 15 ani. În Germania, peste 300 de persoane au asistat la o slujbă condusă în întregime de un avatar creat cu ajutorul inteligenței artificiale. Chiar și în România a apărut prima Biserică Online în care se folosește ChatGPT, dar preoții nu sunt foarte mulțumiți de această inovație.

Până de curând, enoriașii erau nevoiți să meargă fizic la biserică pentru a fi prezenți la slujbă, sau pentru a se spovedi. Dar, de puțin timp, credincioșii din mai multe țări, inclusiv România, nu mai trebuie să se deplaseze pentru a beneficia de toate acestea, pentru că au acces la cele sfinte printr-un simplu click. Cum se poate una ca aceasta? Foarte simplu! Cu ajutorul inteligenței artificiale!

O tânără de 17 ani a fost diagnosticată și operată greșit de apendicită. De ce boală suferea, de fapt

Vineri, 9 iunie, enoriașii unei biserici protestante din Germania au asistat pentru prima dată la o predică religioasă condusă de ChatGPT. Slujba a fost susținută în totalitate de avatarul unui bărbat creat cu ajutorul inteligenței artificiale. Chatbotul le-a cerut credincioșilor din biserica Sfântul Pavel din orașul bavarez Fuerth să se ridice și să-L laude pe Domnul. Așa a început oficial prima slujbă condusă de inteligența artificială.

În locul preotului, în fața mulțimii, se afla avatarul unui bărbat de culoare, proiectat pe un ecran imens, de peste trei metri lungime. „Bărbatul” a predicat în fața a 300 de persoane care au fost participanții unei slujbe experimentale a bisericii luterane din orașul Fuerth, Germania.

Dragi prieteni, este o onoare pentru mine să mă aflu aici și să vă predic în calitate de primă inteligență artificială la convenția protestanților din acest an din Germania”, au fost primele cuvinte rostite de avatar.

Slujba, care a ținut peste 40 de minute, a fost organizată de Jonas Simmerlein, un teolog și filosof de la Universitatea din Viena. „Când am conceput această slujbă mi-am dorit să intervin cât mai puțin de-a lungul acesteia și să las inteligența artificială să se ocupe de predică. Adevărul e că mi-a ieșit. Nu a existat aproape deloc factori umani în cadrul slujbei. El (avatarul) a făcut perfect tot ceea ce voiam să facă” , a declarat cercetătorul în vârstă de 29 de ani pentru The Associated Press.

Păreri împărțite în rândul celor prezenți la slujba nonconformistă

Așa cum era de așteptat, în rândul celor 300 de persoane au apărut părerile împărțite. Dacă unii au spus că sunt uimiți de realismul cu care avatarul s-a adresat enoriașilor, alții s-au declarat dezamăgiți, spunând că nu au înțeles și simțit mai nimic și că preferă stilul tradițional de slujire în biserică.

Unii oameni chiar au filmat cu entuziasm evenimentul, în timp ce alții au privit sceptic situația și au refuzat să se implice emoțional și spiritual de-a lungul rugăciunii. O femeie în vârstă de 54 de ani, care lucrează în domeniul IT, s-a declarat mulțumită de slujbă, la început. Însă, spre final, femeia a dezvăluit că s-a simțit inconfortabil.

Se vede că nu a existat nici inimă, nici suflet în timpul slujbei”, a spus ea. „Avatarul respectiv nu arăta nicio emoție, nicio mișcare umană firească, nimic care să denote normalitate. În plus, vorbea destul de repede și cu un ton foarte plan, fără inflexiuni verbale și era dificil să îl urmărești”, a adăugat femeia.

Pe de altă parte, Marc Jansen, un pastor luteran în vârstă de 31 de ani din Troisdorf, a dezvăluit că a fost mai mult decât impresionat de tot ceea ce a văzut și a trăit. „Inițial, mi-am imaginat că va fi mai rău. Dar am fost surprins în mod pozitiv de cât de bine a funcționat. De asemenea, limbajul a fost destul de flexibil și ușor de înțeles, chiar dacă a mai avut scăpări pe ici, pe colo”, a fost părerea preotului.

Ceea ce i-a lipsit, însă, tânărului pastor a fost orice fel de emoție sau spiritualitate, despre care spune că „este esențială” atunci când își scrie propriile predici.

Cum a apărut biserica GPT la noi în țară

Credeați că numai peste hotare există astfel de inovații tehnologice? Ei bine, nu. Inteligența artificială își face tot mai simțită prezența și în România. Valentin Lăzăreanu, un tânăr de 25 de ani din Râmnicu Vâlcea, a creat prima Biserică GPT, un „lăcaș sfânt virtual”, unde credincioșii pot beneficia de rugăciuni, slujbe, predici și chiar de spovedanie doar printr-un „click”.

Astfel, oricine își dorește poate accesa site-ul bisericii GPT pentru a discuta cu un „preot”, un asistent virtual cu inteligență artificială, care poate personaliza, clasifica și adapta orice informație evanghelică în funcție de întrebările și răspunsurile enoriașilor. Practic, acest „preot virtual” poate să răspundă concret și punctual în funcție de interesele și nevoile fiecărui individ.

Pagina principală a site-ului Biserica GPT  din România.

Alexandru, un tânăr român stabilit în Spania, s-a trezit din comă după doi ani. "Ziua în care l-am văzut stând din nou în picioare"

Potrivit site-ului bisericii GPT din România, una dintre cele mai interesante opțiuni oferite de aceasta este spovedania. Cei care doresc să se scutească de drumul până la cea mai apropiată biserică fizică, poate să acceseze site-ul bisericii online și să consulte categoriile puse la dispoziție. De exemplu, pentru mărturisirea păcatelor trebuie deschisă categoria de „Spovedanie” unde vei fi redirecționat/ă spre o „casetă de dialog”, unde va trebui să notezi păcatul de care vrei să te lepezi („Am muncit în sfânta zi de Duminică”, de pildă).

După introducerea textului în casetă, apasă pe butonul pe care scrie „Mă lepăd de păcate”, iar răspunsul „preotului virtual” va fi generat automat în doar câteva secunde. Răspunsul este unul personalizat în funcție de păcatul mărturisit. Din păcate, însă, după prima accesare a acestei categorii vei fi nevoit/ă să aștepți câteva ore până la următoarea mărturisire.

Valentin Lăzăreanu a explicat într-un interviu acordat celor de la ProTV, alături de preotul ortodox Vasile Tămaș și părintele romano-catolic Francisc Doboș, că biserica GPT este „un model de A.I. (din engleza „Artificial Intelligence” - Inteligență Artificială) instruit să se comporte ca o figură bisericească de religie ortodoxă care oferă oamenilor sfaturi pozitive”. Acesta a mai declarat că „nu sunt generate răspunsurile într-un mod ironic sau batjocoritor”, ba, chiar din contră, sunt informații cât se poate de serioase și de benefice.

Potrivit tânărului totul este gratis, iar participanții nu au nevoie de cont pentru a se conecta site-ului. De asemenea, nu sunt colectate niciun fel de informații cu caracter personal, totul fiind „între credincios și Dumnezeu”. Cu toate acestea, dezvoltatorul invenției i-a informat pe enoriași că „oricine se poate spovedi dar nu în sensul religios al cuvântului. E ca și cum te-ai spovedi singur într-o oglindă”.

Ce spun preoții și Parohia Română despre biserica GPT

Chiar dacă intențiile tânărului sunt cât se poate de bune și sincere, preoții din România nu susțin deloc această modalitate de apropiere a oamenilor cu divinitatea. Părintele ortodox Vasile Tămaș s-a declarat nemulțumit de invenția lui Valentin Lăzăreanu, declarând că „Nu este natural din punct de vedere spiritual ca un calculator să înlocuiască practic duhovnicul. Valentin spunea foarte clar că nici măcar nu și-a dorit acest lucru”. „A ocupat un spațiu pe net. Evident, cei care ne privesc e bine să înțeleagă că nici el nu are pretenția aceasta și mai ales cea legată de spovadă”, este de părere și preotul Francisc Doboș.

Inclusiv Patriarhia Română și-a exprimat opoziția față de această aplicație, transmițând că „Biserica este prin excelență comunitatea de persoane reale, nu artificiale, unite de credință, speranță și dragoste în jurul lui Hristos. Intruziunea inteligenței artificiale în registrul sacramental al Bisericii este nu doar absurdă și ridicolă, ci și total deformatoare de sens. Sensul comuniunii interpersonale. Robotizarea vieții spirituale este o pură contradicție în termeni”.

O femeie află de la o străină că mama sa vitregă plănuia să-i dea copilul spre adopție fără acordul ei

După cum explicam și anterior, cei care doresc să se alăture acestei formațiuni religioase online pot căuta și alte informații, precum versete sau psalmi, slujbe și rugăciuni. Însă, numărul de accesări este limitat. Pentru a putea naviga în tihnă și fără limite, credincioșii sunt îndemnați să doneze între patru și zece euro, sau mai mult, în contul bisericii.

Tu ce crezi? Am ajuns într-un final în punctul în care știința și religia se pot îmbina fără probleme? Sau consideri că cele două ar trebui să rămână separate? Ai încerca să te spovedești prin intermediul unui site?

Surse foto: Biserica GPT, iStock 

Surse articol: Business Insider, Biserica GPT, Digi24, Știrile ProTV, Hitc, Media Lux

Articolul urmator »
Georgiana, o mamă de 27 de ani din Constanța, înjunghiată de soț chiar la masa de Paște. Copila lor a asistat la scena șocantă
Georgiana, o mamă de 27 de ani din Constanța, înjunghiată de soț chiar la masa de Paște. Copila lor a asistat la scena șocantă
Ramona Jurubita | Joi, 24.04.2025
Incepe quiz
Ce misiune vei avea dupa moarte?
Ce misiune vei avea dupa moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe