Țeapa sezonului estival! Ce pățesc turiștii pe litoralul românesc

Țeapa sezonului estival! Ce pățesc turiștii pe litoralul românesc

Ramona Jurubita

Sezonul estival este în plină desfășurare, așa că tot mai mulți români își iau concediu pentru a se relaxa la plajă. Se bucură de mare, de soare, de nisipul fin și de...mâncarea pe care o iau de la comercianții ambulanți. Mulți nu se gândesc la pericolele existente în spatele acestor alimente plimbate ore în șir prin căldură, ci preferă să își asume riscuri, doar pentru câteva minute de plăcere simțită la nivelul papilelor gustative.

Una dintre cele mai populare „delicatese” de la malul mării din România este hamsia prăjită – servită cu mămăliguță și mujdei. Fie că o consumă direct pe șezlong sau prosop, fie că merg la restaurante sau terase, oamenii leagă aroma acestui preparat de amintirea vechilor vacanțe, petrecute în același stil.

Hamsii prăjite, așezate pe o farfurie transparentă de sticlă.

Cei mai mulți turiști nu își încheie concediul fără să mănânce măcar o porție generoasă de hamsii prăjite. Dar... oare primesc peștele pe care îl comandă?

Nu este o întrebare fără rost, fiindcă Protecția Consumatorului a sesizat, de-a lungul anilor, nenumărate nereguli în rândul vânzărilor de pe litoralul românesc.

Autoritățile atrag atenția: hamsia este înlocuită cu șprot vândut la preț de hamsie

Multe persoane au fost păcălite când au crezut că vor mânca liniștite hamsie prăjită, fiindcă unii comercianți s-au gândit la o metodă prin care își pot mări veniturile fără efort.

Trebuie să fii foarte atent/ă în momentul în care îți cumperi sau comanzi un asemenea fel de mâncare. În mod normal, în restaurante, o porție de hamsie cu mămăligă şi usturoi costă aproximativ 30 de lei, în timp ce pe plajă se pot vinde 100 de grame cu 10 lei. De ce ar vrea comercianții ambulanți să câștige mai puțini bani? Poate pentru că nu vând ceea ce pretind și situația este oricum în favoarea lor?

Protecția Consumatorului atrage atenția oamenilor dornici de a simți gustul vacanțelor de altădată și le sugerează să se asigure că nu primesc șprot în farfurie, deși ei comandă hamsie.

„Hamsia este foarte bună. Este un pește care trebuie curăţat înainte de a fi gătit deoarece are intestinele amare. Lumea confundă peștii mici între ei. Șprotul este mai lat, poţi să nu-l cureţi și să-l prăjești, dar hamsia trebuie neapărat curăţată. De aceea, pe la friteuze o să se regăsească mai mult șprot.”, a spus pescarul Matei Datcu.

Ca să te asiguri că nu te numeri printre păcăliți, trebuie să cunoști diferențele dintre cele două specii de pește:

„Hamsia nu se găsește obișnuit la Marea Neagră și nu în ultima vreme. Populaţia de șprot din Marea Neagră a crescut foarte mult și calitatea acesteia este foarte bună. Șprotul este mai sănătos ca hamsia, aceasta din urmă fiind mai grasă, dar oamenii preferă carnea mai grasă deoarece aceasta este mai gustoasă”, a explicat biologul Adrian Bîlbă.

Iată alte diferențe vizibile:

Hamsiile (Engraulis encrasicolus)

  • corpul lor ajunge la 15-20 de centimetri la maturitate;
  • sunt de culoare albăstruie;
  • au gura mare, cu un maxilar proeminent și partea de jos îngustată;
  • colțurile gurii depășesc întotdeauna colțurile ochilor;
  • corpul acestora este mai alungit, iar atunci când se condimentează se folosește doar sarea, fără alte mirodenii;
  • de cele mai multe ori, se găsesc în apele marine.

Șprotul (Sprattus sprattus)

  • are corpul mai mic, între 8 şi 15 centimetri la maturitate;
  • este mai ieftin, iar un kilogram costă aproximativ 10 lei;
  • are corpul acoperit de solzi mari;
  • are o culoare verde – albăstruie;
  • se poate consuma afumat, gătit în ulei sau chiar proaspăt.

Mâncarea cumpărată direct de pe plajă este de evitat, fiindcă nu putem ști în ce fel de condiții a fost depozitată. Cel mai bine este să mănânci doar în locurile acreditate, unde preparatele îți inspiră încredere. Deși este mai comod să savurezi alimentele preparate în timp ce te bronzezi, ar trebui să te gândești că sănătatea ta este mult mai importantă decât o plăcere de moment. Alege să fii responsabil/ă și să ai grijă de tine! Pe lângă faptul că poți fi păcălit/ă de unii vânzători ambulanți, riști să consumi produse alterate.

Citește și: Inspectorii ANPC avertizează: cafeaua de la automat pune în pericol sănătatea românilor!

Surse foto: iStock

Surse articol: AdevarulB1Bzi

Articolul urmator
Cine sunt concurenții „Survivor All Stars” și cu ce așteptări au pornit la drum
Cine sunt concurenții „Survivor All Stars” și cu ce așteptări au pornit la drum
Ce nuanta de oja a sezonului ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce nuanta de oja a sezonului ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.