Tratamentul pentru COVID-19 va fi introdus și în România. Iată în ce constă!

Tratamentul pentru COVID-19 va fi introdus și în România. Iată în ce constă!

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Studii realizate în China au demonstrat că plasma umană de la pacienții vindecați de coronavirus poate fi folosită ca tratament împotriva COVID-19, mai ales în cazul pacienților grav afectați. Țările europene utilizează deja această terapie, care urmează să fie demarată și în România. 

tratament

Începe recoltarea de plasmă umană de la pacienții vindecați

Miercuri, 22 aprilie 2020, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat ordinul pentru recoltarea de plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19. 

Ordinul Ministrului stabilește metodologia prin care se va realiza ”colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea plasmei” de la donatorii vindecați de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții în stare critică din  secțiile ATI. Procesul se va realiza în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuţia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Donarea de plasmă este voluntară și neremunerată

Conform Ordinului, ”potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați. Subliniem că, donarea de plasmă, asemenea donării de sange, este voluntară și neremunerată, în condițiile prevăzute în Legea 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.”

Selectarea pacienților vindecați se va face în condițiile încheierii unor protocoale între Centrele de Transfuzie Sanguină și  spitalele care tratează pacienți COVID-19, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat. 

Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta și potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare. Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv.

Plasma se administrează doar pacienților aflați în stare critică

Ordinul stabilește că plasma se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc urmatoarele criterii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare, în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice 

Două echipamente de recoltare a plasmei umane au fost deja instalate la București și la Iași, iar o a treia urmează să fie amplasată la Timișoara. Toate acestea au fost donate de o firmă privată, care a mai pus la dispoziție și 18 echipamente de plasmafereză.

COVID-19-multime-plasma

Plasma este considerată ”lichidul de aur” în  lupta împotriva COVID-19

Medicii britanici arată că plasma de la pacienții vindecați de COVID-19 este foarte valoroasă în lupta cu coronavirusul. O denumesc ”lichidul de aur”, mai ales că numai 10% din pacienții vindecați de COVID-19 dezvoltă anticorpi, deci este dificil să găsești plasma potrivită. 

În România, au fost confirmați peste 2400 de pacienți vindecați, deci numărul potențialilor donatori care au dezvoltat anticorpi este destul de mic, dar reprezintă o speranță pentru bolnavii aflați în stare critică. 

Surse foto: Pixabay, Istock

Articolul urmator
Se întâmplă în România! O femeie a murit după ce a așteptat ambulanța timp de două ore
Se întâmplă în România! O femeie a murit după ce a așteptat ambulanța timp de două ore
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.