Tudor Chirilă, reacție tranșantă după valul de măsuri luate de noul Guvern. "Cine plătește? Păi, plătește cine muncește. Cine ciordește, încasează"

Tudor Chirilă, reacție tranșantă după valul de măsuri luate de noul Guvern. "Cine plătește? Păi, plătește cine muncește. Cine ciordește, încasează"
Alexandra Siromașenco
Miercuri, 16.07.2025

Tudor Chirilă a transmis un mesaj dur prin intermediul rețelelor de socializare, fiind indignat de măsurile de austeritate și de situația în care se află acum România. Parcurge articolul de mai jos și află ce a avut de spus artistul.

Tudor Chirilă a acuzat, fără menajamente, atât fosta cât și actuala clasă politică de haosul economic în care a ajuns țara.

„Nu răspund în niciun fel”

Într-o postare publicată pe Facebook, solistul trupei Vama și-a exprimat revolta față de măsurile fiscale adoptate de Guvernul condus de către Ilie Bolojan, dar a ținut să sublinieze că, în opinia lui, adevărații vinovați pentru criza bugetară sunt foștii premieri Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, precum și miniștrii Marcel Boloș și Adrian Câciu.

„Mi se pare incredibil că vinovații de dezmățul bugetar care acum ne îndatorează, în principal Marcel Ciolacu, Nicolae Ionel Ciucă - prim miniștri, Marcel Boloș și Adrian Câciu care au fost miniștri de finanțe, nu răspund în niciun fel, responsabilitatea lor e zero, ba mai mult scot acum capul și încep să latre că ei au lăsat țara ok”, a scris artistul.

„Plătește cine muncește”

Potrivit lui Tudor Chirilă, guvernul Ciolacu ar fi cheltuit 60 de miliarde de euro din fondul de rezervă, o sumă care depășește de două ori totalul cheltuit de toate guvernele din ultimii 15 ani.

marcel ciolacu, fostul premier al romaniei, imbracat in costum si cu ochelari in ochi

„Deci când vorbim de măsurile de austeritate noi o să-i înjurăm mai mult pe ăia care le iau, nu pe ăia care ne-au adus în situația asta. Cum răspunde Ciolacu pentru dezmățul care ne aduce măsurile astea fiscale? Cum?

S-au aprobat modificările fiscale și multe dintre ele sunt inechitabile, nedrepte, mai ales dacă te uiți la mafia sinecuristă mufată la banii statului și care e bine mersi și greu de debranșat peste noapte de la privilegii, sinecuri și contracte cu statul.

Și sunt făcute fără un studiu de impact bugetar real, pe genunchi. Numai că statul are nevoie de bani acum, că altminteri a avut grijă Ciolacu, Ciucă și USL să fim în pragul falimentului. Și trebuie să plătim acum. Cine plătește? Păi, plătește cine muncește. Cine ciordește, încasează”, a mai spus el.

Tudor Chirilă, mesaj tranșant pentru Ilie Bolojan și Nicușor Dan. „Țara asta e pe marginea haosului, victimă a războiului hibrid”

Inechitatea din pachetul de măsuri de austeritate

Una dintre principalele critici lansate de Tudor Chirilă vizează noile cote de TVA, care lovesc direct în industria de spectacole.

TVA-ul la biletele de concert a crescut de la 9% la 21%, ceea ce face ca taxele totale pe un bilet să ajungă la 46%.

În schimb, sectoare mult mai puternice economic, precum HoReCa, au fost, spune el, „tratate cu mănuși”, cu o creștere de TVA abia până la 11%.

tudor chirila fotografie cu buletinul dupa vot

„Una dintre măsurile nedrepte ne vizează și pe noi, artiștii. Bine, mă refer la artiștii care și organizează concerte pe bilete. TVA-ul la bilete a crescut de la 9 la 21 la sută, astfel că taxele pe un bilet au ajuns 46% cu toate celelalte cotizări.

Asta în timp ce la Horeca care e un sector cu o cifră de afaceri de 20 de ori mai mare decât industria de spectacole a crescut doar la 11%. Chiar și piața de carte e la 11% de la 9%, dar organizatorii de spectacole, nu.

Deci principiul este să luăm mai mult de la ăia mao mici și mai puțin de la ăia mai mari? Se pare că da. Și e o listă lungă de inechități, dar nu intru în detalii că s-a vorbit mult pe tema asta, și am făcut documentare pe domeniul meu”, a punctat artistul.

Ilie Bolojan este noul premier desemnat de Nicușor Dan. „Putem trece de această situație dificilă și să repunem România pe un drum bun”

„Pensiile speciale sunt o nedreptate”

Tudor Chirilă a adus în discuție și problema pensiilor speciale, în special cele ale magistraților.

Artistul a arătat că în România, pensia medie a unui magistrat este de peste 5000 de euro net, dublu față de Franța, unde se iese la pensie la vârsta de 64 de ani, nu la 48.

Costul total anual al pensiilor speciale este aproape același în România și Franța, în ciuda faptului că numărul magistraților pensionari francezi este de aproape două ori mai mare.

„Eu cred că reforma pensiilor speciale este mai ales o necesitate morală, înainte de a fi o necesitate financiară. Nu poți cere românilor să te sprijine și să-ți acorde încrederea, dar să nu te atingi de privilegiați.

Oricum te-ai uita la asta pensiile speciale sunt o nedreptate față de alte categorii sociale din România, e o chestiune de inegalitate, cu atât mai mult cu cât justiția din România nu funcționează așa cum ar trebui (...)

Privilegiile nedrepte ale unor categorii sociale cum ar fi pensiile speciale, salariile nesimțite din consiliile de administrație, bonusurile, toate formele de sinecurism trebuie tăiate, reformate. Dar va fi greu pentru că legile sunt de partea lor. Și pentru că asta nu e România onestă”, a scris el.

Cum arată și cu ce se ocupă fiul lui Marcel Ciolacu. S-a căsătorit la numai 23 de ani

Ce mesaj are Tudor Chirilă pentru Ilie Bolojan

Deși a fost extrem de critic față de noile măsuri, Tudor Chirilă a recunoscut că îl apreciază pe premierul Ilie Bolojan pentru curajul de a-și asuma un mandat extrem de dificil.

ilie bolojan, premierul romaniei, criticat pentru masurile de austeritate

„În primul rând eu îl respect pe Bolojan pentru rolul pe care și l-a asumat și-mi dau seama că e aproape o sinucidere politică. Adică omul candidează la poziția de cel mai detestat din România.

Și în condițiile astea nu cred că a venit acolo cu o agendă personală de îmbogățire. Nu e cel mai bun moment pentru asta. Și nici alți doritori n-au fost. Chiar cred că vrea să pună un pic de ordine în statul român.

Probabil nu are cum să iasă bine din chestia asta și este un miracol dacă rezistă în condițiile în care este destul de singur. (...)

Dar și noi ar trebui să știm că dacă credem că sistemul ăsta poate fi zguduit din temelii de un singur om e o așteptare nerealistă. Întrebarea este dacă Bolojan va reuși să formeze o masă critică de oameni onești care să vrea să reformeze administrativ România”, a scris el.

Ce face și cu ce se ocupă fiica lui Ilie Bolojan. Lucia Maria și-a ales un drum total diferit în viață

Apel la Nicușor Dan: „Aveți obligația să puneți presiune pe partidele corupte”

În postarea sa, Tudor Chirilă nu l-a ocolit nici pe președintele României, Nicușor Dan. Artistul l-a îndemnat să-și asume un rol ferm și activ în fața derapajelor instituționale și ale sistemului.

„Domnule președinte, ați ajuns președinte pentru că o bună parte din România a votat împotriva extremismului, huliganismului, împotriva orientării pro-ruse și fals suveraniste, împotriva unui fals patriotism și a unui discurs al urii care a scindat România.

Asta nu înseamnă că dumneavoastră printr-o prea fragilă implicare și prin lipsă de fermitate ar trebui să girați jocurile PSD-PNL. Ca președinte care a promovat România onestă aveți obligația să vă indignați.

Aveți obligația să puneți presiune pe partidele corupte să se reformeze și puteți face asta COMUNICÂND pe teme de interes. Poate comunicarea nu e punctul dumneavoastră forte, dar puteți fi ajutat.

Aveți obligația să faceți numiri competente și în interesul națiunii la șefia serviciilor secrete, pentru că se pare că serviciile secrete nu răspund în fața nimănui. Serviciile controlează partide, partidele controlează instituții, instituțiile eșuează în fața cetățenilor, game over”, a spus Tudor Chirilă.

„Aveți datoria să nu ajungeți un Emil Constantinescu”

În plus, juratul de la „Vocea României” i-a transmis președintelui că există riscul să ajungă ca Emil Constantinescu, care s-a declarat învins de sistem în timpul mandatului său.

nicusor dan, presedintele romaniei, la microfon la un pupitru de interviuri

„Îmi dau seama că este extrem de dificil să gestionezi toate problemele o dată, îmi dau seama că sunteți sub presiune, îmi dau seama că un echilibru politic înseamnă compromis, dar țara asta nu mai are timp. Și un singur compromis e inacceptabil: ăla cu corupția.

Aveți în ultimă instanță datoria să nu ajungeți un Emil Constantinescu. Și dacă simțiți că asta veți fi, că nu aveți pârghii, că mafia e prea mare și prea puternică, să ne spuneți din timp, nu să așteptați cinci ani pentru asta.

Până la urmă ar fi și asta o formă de onestitate care derivă din sloganul dumneavoastră de campanie. Trebuie să vă grăbiți. Nu aruncați România în brațele extremismului, recuperați încrederea oamenilor în stat și fiți președintele tuturor”, și-a încheiat Tudor Chirilă postarea.

Tudor Chirilă își folosește din nou vocea pentru a exprima nemulțumirile și frustrarea unei părți tot mai mari din societatea românească.

Printr-un mesaj tranșant, artistul cere responsabilitate, echitate și curaj din partea liderilor politici. Ce părere aveți despre mesajul lui?

Nicușor Dan, poziție fermă în privința violenței împotriva femeilor. "Este o problemă de mentalitate, în ceea ce privește condiția femeii"

Surse foto: facebookfacebookfacebookfacebookfacebook

Surse articol: facebookcancanclick

Tags: Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu, Nicusor Dan, Tudor Chirila, Stiri Romania

Articolul urmator »
Nicușor Dan, prima reacție după protestele elevilor și studenților împotriva deciziei de tăiere a burselor. "Este anormal să numești de merit o bursă pe care o primesc 30% dintre elevi"
Nicușor Dan, prima reacție după protestele elevilor și studenților împotriva deciziei de tăiere a burselor. "Este anormal să numești de merit o bursă pe care o primesc 30% dintre elevi"
Alexandra Siromașenco | Vineri, 27.06.2025
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ne găsești pe