Un călugăr foarte influent pe Facebook, cerință ilegală: vrea ca oamenii să meargă o oră la biserică, de Paște

Un călugăr foarte influent pe Facebook, cerință ilegală: vrea ca oamenii să meargă o oră la biserică, de Paște

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Mai sunt câteva zile până în noaptea de Înviere și nu suntem încă lămuriți cum va decurge slujba de Paște. În condițiile de izolare și distanțare socială care se impun în perioada pandemiei, este contraindicat ca oamenii să se adune la biserică, Patriarhia a stabilit deja printr-un acord cu MAI că lumina sfântă va fi distribuită de voluntari în proximitatea domiciliilor enoriașilor. 

Dar nu toate fețele bisericești sunt de acord cu aceste măsuri. Părintele Calistrat Chifan,  un cunoscut și respectat duhovnic din România, de la Mânăstirea Vlădiceni din Iași, îndeamnă credincioșii să vină la biserică în noaptea de Înviere. 

parintele Chifan

Sursa foto: Facebook

Oamenii ar trebui să vină măcar o oră la biserică

Părintele Chifan arată că ar fi nevoie doar de o oră pentru ca oamenii să poată lua lumină, dacă autoritățile ar sprijini bisericile să se organizeze. 

”Noi avem nevoie pentru împărțitul Sfintei Lumini de fix o oră. Atât. O oră! 11.30 – 12.30. Decât să umble polițiștii hai hui pe străzi și să alerge după tot felul de oameni, inutil și fără rost, au pus două patrule la ușa bisericii, au intrat cei care vin și și-au luat lumină, slujba oricum se ține afară, și s-au întors liniștiți acasă, și s-a terminat problema. Asta dacă se vrea. De ce spun dacă se vrea? Și ministrul de Interne al acestei țări este tot creștin într-o țară creștină și cândva a avut nevoie de votul publicului. Respectă-ți publicul care și-a pus încrederea în tine. Nu fi chiar catâr și îndărătnic.”

Acestea sunt cuvintele pe care părintele le-a scris pe pagina sa de Facebook, unde are 670.000 de urmăritori. În plus, a arătat că, dacă fiecare respectă regulile de protecție și distanțare, nu este nici un pericol să vină să ia lumină, cu condiția ca vârstnicii să rămână acasă. 

„Nu contează ce confesiune ai. Trebuie să fii om și atunci procedezi în felul următor: Domnule, aveți voie o oră la Înviere în cea mai mare disciplină și în cea mai mare ordine. V-ați luat lumânărica, v-ați pus masca, vă feriți, păstrați distanța, stați la difuzor, ascultați slujba, împărțiți unul de la altul lumină și ștegeți-o acasă liniștiți. (…) Să zică așa: Da domule, cei bătrâni stau în casă că îs vârstnici și nu au voie, sau bolnavi sau răciți sau care sunt carantinați, dar cei care sunteți sănătoși trageți o fugă până la biserică, aduceți-vă lumină și stați liniștiți acasă”

Conform Patriarhiei, slujba de Paște se va ține fără enoriași

În comunicatul oficial al Patriarhiei Române, se arată că slujba de Înviere se va ține doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioșilor.

„Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioşilor mireni....La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.”

Conform Acordului încheiat cu MAI, bisericile vor apela la voluntari care vor distribui lumina sfântă oamenilor în proximitatea domiciliilor acestora. 

"Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor".

În ciuda celor stabilite la nivel oficial, părintele Calistrat Chifan îndeamnă în continuare lumea să meargă la biserică. Se pare că nu este prima dată când influentul duhovnic nu arată ascultare față de cele stabilite de conducătorii bisericești. Și în anul 2003, în perioada în care actualul patriarh era doar mitropolit al Moldovei și Bucovinei, călugărul a fost acuzat de neascultare și a fost pus în canon. A fost dezlegat de pedeapsă abia în 2009, când a fost mutat de la Mănăstirea Bujoreni la Mănăstirea Vlădiceni.

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
"Te rog eu frumos să lași oamenii în pace"! Reacția lui Puya la adresa personalului de la pază din timpul unui concert la Costinești
"Te rog eu frumos să lași oamenii în pace"! Reacția lui Puya la adresa personalului de la pază din timpul unui concert la Costinești
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?
Incepe quiz
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.