Un tânăr grav bolnav a primit o nouă șansă la viață. Povestea transplantului de inimă de la spitalul Floreasca

Un tânăr grav bolnav a primit o nouă șansă la viață. Povestea transplantului de inimă de la spitalul Floreasca

Alida Enache

Un bărbat de 32 de ani a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant de inimă care a avut loc la Spitalul Floreasca din București. Pacientul suferea de cardiomiopatie dilatativă și se afla pe lista de așteptare de aproximativ 11 luni. Cea care l-a salvat a fost chiar o tânără în vârstă de 20 de ani, ea fiind internată în stare critică în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Militar "Carol Davila" și declarată în moarte cerebrală.

Imagine cu 2 maini de chirurg cu manusi albe medicale

Transplantul de cord a avut loc în data de 14 ianuarie și a fost prima intervenție de acest tip de anul acesta. De altfel, la Spitalul Floreasca nu mai fusese făcut niciun transplant în ultimii cinci ani de zile până la acesta. Minunea a fost posibilă mulțumită medicilor Horațiu Moldovan, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), și Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, dar și echipei pe care au coordonat-o.

"Ne bucurăm să contribuim la reluarea activității de transplant în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic de Urgență București, felicitări pentru tânăra echipă care duce mai departe tradiția transplantului cardiac în această clinică; sper ca un număr tot mai mare de pacienți care sunt pe listele de potențiali receptori să beneficieze de transplant în cel mai scurt timp.", a declarat prof. univ. dr. Horațiu Suciu.

Recoltarea organului a fost făcută la Spitalul Militar din Capitală, iar intervenția a durat aproximativ cinci ore.

"Intervenția a durat aproape 5 ore și a reunit eforturile echipelor specializate din București și Târgu Mureș; mulțumesc pentru suport profesorului Horațiu Suciu și echipei sale, ale căror rezultate în domeniul transplantului cardiac în România ne-au inspirat și motivat în munca noastră la Spitalul Clinic de Urgență București. Dorim ca programul de transplant cardiac în România să continue într-un ritm și mai dinamic, iar resursele alocate să fie îndreptate spre creșterea numărului de intervenții, precum și pentru formarea tinerilor medici în acest domeniu de înaltă specialitate.", a adăugat prof. univ. dr. Horațiu Moldovan.

Bărbatul care a primit o nouă șansă la viață este acum internat în Secția de Terapie Intensivă, iar starea lui este stabilă. În aproximativ trei săptămâni, acesta ar putea fi externat.

"Poate să vorbească, este în Terapie Intensivă, pacienții transplantați suferă un tratament imunosupresiv. A fost foarte bucuros, încrezător, a avut încredere în echipa medicală care i-a propus această intervenție și iată că s-a și întâmplat", a mai menționat prof. dr. Horațiu Moldovan.

Bolile cardiovasculare ocupă loc fruntaș în ierarhia cauzelor de deces din România la momentul actual. Riscul dezvoltării unor astfel de afecțiuni este foarte mare, având în vedere că stresul, alimentația defectuoasă și stilul de viață sedentar joacă un rol principal în acest sens.

Citește și: Crește numărul românilor care aleg să plece să lucreze în străinătate

Surse articol: Antena3, Hotnews,  Impact

Surse foto: Istock

Articolul urmator
În tragedia de la Călimănești și-a pierdut viața un tânăr abia căsătorit, care urma să devină tată
În tragedia de la Călimănești și-a pierdut viața un tânăr abia căsătorit, care urma să devină tată
Povestea carui serial te caracterizeaza?
Incepe quiz
Povestea carui serial te caracterizeaza?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.