Crește numărul românilor care aleg să plece să lucreze în străinătate
Numărul românilor cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani care pleacă definitiv din România pentru a duce un trai mai bun în alte țări a crescut, conform datelor publicate de Institutului Național de Statistică (INS). La momentul actual, aceștia sunt la fel de mulți precum cei cu vârstele cuprinse între 20 și 30 de ani care emigrează în alte state. Locurile pe care ei le preferă sunt Marea Britanie, Austria, Franța, Spania și Italia.
În anul 2020, peste 50.000 de români părăsiseră deja România definitiv în speranța că își vor croi un viitor mai bun în alte țări. Acesta este și cazul Alinei Nini, o româncă de 36 de ani care în urmă cu 15 ani a ales să se mute în Italia, loc în care și-a întemeiat și o familie.
Sursa foto: Captură Video
“Aveam 21 de ani când am plecat. Viața mea e aici, chiar dacă în sufletul meu sunt româncă. La locul de muncă mi-am găsit jumătatea cu care am un copil, o familie, ne-am căsătorit, o casă”, a declarat aceasta.
Românii ajung în astfel de situații tocmai pentru că își doresc o viață mai bună, iar salariile de peste graniță sunt mult mai atractive.
„Oamenii pleacă pentru că își doresc niște joburi mai bune, își doresc o calitate mai bună a vieții, un bun raport între viață de acasă și viața profesională. Cumva Occidentul se întâmplă să se îngrijească de acest echilibru. Cel mai bine plătiți 20% dintre români câștigă mai bine de 7 ori decât cei mai slabi plătiți. E genul de informație care te pune pe gânduri. În ce măsură îți cauți norocul profesional în țară sau alegi să încerci asta dincolo de granițe.”, spune sociologul Antonia Amuza.
Ana Filip, o româncă de 60 de ani, și-a găsit liniștea sufletească tot în Italia, în urmă cu 20 de ani. Aceasta a plecat în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit și ulterior s-a stabilit acolo.
Sursa foto: Captură Video
Situația se prezintă destul de promițătoare pentru românii stabiliți peste hotare, mai ales că mulți dintre aceștia se pot lăuda cu job-uri foarte bune. De exemplu, în Franța, peste o treime dintre ei ajung manageri sau specialiști în diverse domenii, iar în Marea Britanie și Austria unul din cinci români ocupă poziții de top. Din păcate, lucrurile nu sunt atât de roz și în Spania și Italia, unde doar 5% dintre români se pot mândri cu o profesie de înaltă calificare.
Citește și: Surorile românce care fac istorie in alpinism. "Nu știam nimic despre această lume. Am pornit doar cu visul"
Surse articol: Digi24, Ziar, Infoziare
Surse foto: Captură Video Digi 24