Vlad Țepeș era vegan. Există un studiu care a pus toate dovezile pe masă

Vlad Țepeș era vegan. Există un studiu care a pus toate dovezile pe masă

Ramona Jurubita

Vlad Țepeș este un nume sonor, trebuie să recunoaștem, mai ales dacă ne gândim la toate legendele care au fost construite în jurul acestui personaj istoric. Din păcate, mulți nu știu cine a fost el cu adevărat, pentru că s-au lăsat induși în eroare de poveștile de inspirație folclorică sau de romanele și filmele fantastice ce îl au drept protagonist pe miticul „Dracula”. 

Pentru că este în continuare o legendă ce prezintă interes, oamenii de știință s-au gândit să cerceteze temeinic vestigiile istorice rămase din vremea sa. Descoperirile sunt de-a dreptul șocante!

Voievodul nu este doar personaj cheie în romanul „Dracula”, ce aparține scriitorului irlandez Bram Stoker, ci și un simbol al culturii românești. Și cum orice element ce ține de patrimoniul unei țări merită intens analizat, oamenii de știință s-au conformat.

Important de menționat este că numele de Vlad Țepeș a căpătat notorietate în întreaga lume după ce Bram Stoker l-a transformat în personaj principal al romanului său. De atunci s-au „turnat” sute de filme, s-au scris numeroase romane și s-au realizat documentare ce au la bază legenda sa.

Poate pentru că ni s-a tot repetat în mituri că Țepeș era un vampir nemilos și însetat de sânge suntem atât de uimite să aflăm că cel mai probabil era… vegan. Da, ai citit bine și vei afla din rândurile următoare ce au descoperit savanții!

Ce boli l-au chinuit pe Vlad Țepeș în timpul existenței sale

Deși ne aflăm în secolul vitezei și suntem tot mai pasionați de tehnologie, încă există oameni dornici să descopere misterele trecutului. Un grup de oamenii de știință a folosit metode avansate de cercetare pentru a analiza documentele care au trecut, acum mai bine de 500 de ani, prin mâinile lui Vlad Țepeș. Studiul a fost publicat ulterior în revista Analytical Chemistry.

S-a apelat la spectrometria de masă de înaltă rezoluție (MS) și la tehnica non-invazivă și non-dăunătoare, cunoscută sub acronimul EVA (etilenă-acetat de vinil). Cercetarea a avut ca subiect prelevarea de probe/celule de pe scrisorile lui Vlad Țepeș, scrise între 1457 și 1475.

Documente vechi așezate pe un birou

Proteinele antice extrase din acele documente le-au permis cercetătorilor să afle mai multe detalii despre condițiile de mediu din a doua jumătate a secolului al XV-lea, de pe teritoriul Țării Românești. Atunci, regiunea era și punct de întâlnire pentru soldați, migranți și călători, ceea ce înseamnă că nu se făcea doar comerț cu bunuri, ci exista riscul să se facă și schimb de tot felul de boli.

Este adevărat că scrisorile au fost atinse de mai multe persoane, dar s-a constatat că majoritatea celulelor proeminente aparțineau lui Vlad Țepeș, cel care a ținut hârtia cel mai mult în mâini și care a redactat și conținutul ei. Cercetarea cu pricina arată că sunt șanse mari ca el să fi suferit de boli care îi afectau căile respiratorii și/sau boli de piele.

Aceleași date susțin ipoteza potrivit căreia voievodul ar fi suferit și de o afecțiune patologică rară, numită hemolacrie. Ce înseamnă? Se presupune că persoana afectată varsă lacrimi de sânge. Sună interesant, nu?

Vlad Țepeș era vegan?

Gleb Zilberstein, unul dintre autorii studiului, a spus că echipa a remarcat, de asemenea, absența proteinelor animale din moleculele extrase de pe scrisori. Asta înseamnă, cel mai probabil, că Vlad Țepeș a fost vegan.

„Dracula s-ar putea să fi fost vegetarian sau vegan din cauza unei diete proaste sau a sănătății precare.”, a explicat doctorul Gleb Zilberstein într-un interviu.

Poți consulta și tu studiul dacă arunci o privire pe site-ul pubs.acs.org. Așa te vei convinge că datele de mai sus sunt cât se poate de adevărate!

Cine este Daniel Nuță, actorul care îl interpretează pe Vlad Țepeș în noua serie fenomen de pe internet

Surse foto: iStock, Freepik

Surse articol: PubsDigi24Greatnews

Articolul urmator
Miracolele există! Carlo, tânărul care și-a dat licența pe patul de spital și apoi a fost operat pe creier, s-a vindecat!
Miracolele există! Carlo, tânărul care și-a dat licența pe patul de spital și apoi a fost operat pe creier, s-a vindecat!
Ce crede iubitul tau despre felul in care gatesti?
Incepe quiz
Ce crede iubitul tau despre felul in care gatesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.