Nu Skin

10 curiozități despre stângaci

Alexa Galgau

Stângacii formează mai bine de 10% din populația mondială și, chiar dacă nu ți se pare că ar fi ceva interesant la această trăsătură, trebuie să știi că aceste persoane sunt diferite din multe puncte de vedere față de cele dreptace.

Iată 10 curiozități despre stângaci!

Curiozități despre stângaci

1. Copiii pot da semne timpurii că sunt stângaci. Când sunt puși pe burtă, micuții care întorc capul spre stânga sunt de obicei stângaci, iar cei care îl întorc spre dreapta sunt dreptaci. Nu se știe exact dacă este o coincidență sau nu, dar în cele mai multe cazuri se dovedește a fi adevărat.

2. Chiar dacă îi considerăm pe stângaci o „raritate”, adevărul este că peste 10% dintre oameni folosesc mâna stângă ca mână dominantă. De altfel, multe dintre vedetele tale preferate sunt stângace: Tom Cruise, Paul McCartney, Oprah Winfrey, Justin Bieber, Celine Dion, Jennifer Lawrence, Brad Pitt și Angelina Jolie. Chiar și frumoasa Marilyn Monroe era stângace!

3. A fi stângaci pare să fie unul dintre secretele succesului, dacă avem în vedere câte vedete au această trăsătură, însă oamenii de știință au descoperit că stângacii sunt și mai predispuși la... delicvență. Mulți criminali din istorie au fost stângaci (Jack Spintecătorul, ucigașul din Boston, Osama Bin Laden etc.) și, în plus, există chiar și o legendă referitoare la mâna stângă: se spune că însuși diavolul o folosește ca mână dominantă. Din punct de vedere religios, partea stângă este mereu asociată cu maleficul, în vreme ce partea dreaptă este asociată cu sfințenia. În textele din Evul Mediu se vehicula ideea că vrăjitoarele foloseau mâna stângă pentru a face vrăji. Din această cauză, stângacii au avut într-adevăr de suferit de-a lungul istoriei, pentru că, în vremuri mai întunecate, erau considerați ca fiind marcați de diavoli sau nevrotici. În plus, erau etichetați din start drept rebeli și suspectați de activități criminale.

4. Să nu privim doar partea negativă a lucrurilor, pentru că stângacii au și câteva avantaje majore. De exemplu, unul dintre ele este că sunt mai deștepți decât dreptacii! Un studiu realizat la Universitatea St. Lawrence a scos la iveală că majoritatea persoanelor stângace testate aveau un IQ foarte mare (de peste 140). Așadar, dacă folosești mâna stângă ca mână dominantă, probabil că și tu ai o capacitate intelectuală mai mare decât cei din jurul tău. De altfel, Benjamin Franklin și Isaac Newton au fost amândoi stângaci și au schimbat fundamental lumea în care trăim.

5. Un test interesant din Scoția subliniază că stângacii se intimidează mai ușor decât dreptacii. Dintre participanții la studiu, cei care foloseau mâna stângă ca mână dominantă au fost mai îngrijorați de ideea de a face greșeli și mult mai sensibili la criticism. Se pare că persoanele stângace, deși sunt mai inteligente, ezită de multe ori în acțiunile lor.

6. Nu știm exact scopul acestui studiu, dar rezultatele merită amintite: se pare că persoanele stângace sunt mai predispuse la a... petrece. După completarea unui chestionar completat de 25.000 de oameni din 12 țări diferite, a reieșit că persoanele care beau cel mai des sunt cele stângace. Însă asta nu înseamnă că sunt și mai predispuse la a deveni alcoolice, ci doar că le place mai mult să se distreze!

7. Nu doar că sunt deștepți și știu să petreacă, dar se pare că oamenii stângaci au și înclinații artistice puternice, deoarece au o gândire mai degrabă divergentă, adică au tendința de a descoperi cât mai multe direcții ale unei probleme și de a găsi cele mai inovatoare soluții. Un studiu realizat pe un eșantion de peste 2000 de persoane a arătat că stângacii erau atrași în cea mai mare măsură de cariere în artă și muzică. Acum înțelegem de ce mulți dintre idolii noștri sunt stângaci!

8. Știai că există o zi de celebrare a stângacilor? Data la care poți să bei un pahar în cinstea ta, dacă ești stângace, este 13 august. Scopul acestei zile este conștientizarea faptului că lumea în care trăim are un „design” creat pentru dreptaci, când, de fapt, există printre noi și foarte mulți stângaci. Iată și o informație mai puțin veselă: circa 2500 de stângaci mor anual din cauza folosirii unor echipamente gândite pentru dreptaci. Îți dă de gândit, nu?

9. Atât dreptacii, cât și stângacii folosesc partea stângă a creierului pentru limbaj. Însă există și situații aparte: aproape 30% dintre stângaci folosesc mai mult partea dreaptă a creierului, ceea ce îi face să fie mai creativi, dar și mai predispuși la boli mintale, precum schizofrenia.

10. Persoanele dreptace tind să mestece mâncarea pe partea dreaptă, iar cele stângace o mestecă de obicei pe partea stângă.

Tu știai aceste curiozități despre stângaci? Dacă ai pe cineva care folosește mâna stângă ca mână dominantă, le poți confirma?

Descoperă și câteva curiozități despre gemeni și despre apă!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!