15 curiozități despre apă care te vor surprinde

15 curiozități despre apă care te vor surprinde

Redactor Alexa Galgau

Apa înseamnă viață. Chiar dacă nu o apreciem suficient, pentru că suntem destul de norocoși să avem apă potabilă cât ne dorește sufletul, ar trebui să fim recunoscători că încă ne mai putem bucura de această sursă de viață atât de lejer.

Descoperă 15 curiozități despre apă care te vor surprinde și te vor face să o apreciezi mai mult!

15 curiozități despre apă

1. Trupul unui adult este format în proporție de 70% din apă, în vreme ce la naștere aceasta reprezintă 80% din greutatea bebelușului.

2. A bea prea multă apă poate să ducă la o formă de intoxicație. Aceasta constă în diluarea nivelului de sodiu din sânge și poate să cauzeze un dezechilibru în nivelul apei din creier. Intoxicația cu apă apare de obicei atunci când bei foarte multe lichide în urma efortului fizic.

3. Ceaiurile pot substitui apa, însă nu toate sunt recomandate în acest sens, ci numai acelea fără cofeină (sunt de evitat ceaiul verde și cel negru). Cofeina este o substanță diuretică și împiedică apa să ajungă la țesuturi, crescând astfel riscul de deshidratare.

4. Apa dizolvă mai multe substanțe decât orice alt lichid. În stare pură, ea are un pH neutru, însă de obicei este plină de diverse substanțe chimice.

5. 75% din suprafața Pământului este acoperită cu apă. Planeta noastră este un sistem închis, în care materia nu se pierde, ci doar se transformă. Apa care exista pe Pământ acum câteva milioane de ani încă mai există și în ziua de azi. Din toată apa de pe Pământ, 97% din cea de la suprafață este sărată, iar 68,7% din cea dulce este conținută de ghețari.

6. Este mai multă apă în atmosferă decât în toate apele curgătoare de pe planetă la un loc.

7. Poți să economisești cu ușurința apă chiar și prin simplul fapt că o oprești atunci când te speli pe dinți. Având în vedere că printr-un robinet curge o cantitate de 6 litri de apă pe minut, poți să economisești circa 12 litri în doar 2 minute, când folosești periuța.

8. 748 de milioane de oameni din lume nu au acces la o sursă de apă potabilă, iar 2,5 miliarde de oameni nu se bucură de canalizare. Circa 1,8 miliarde de oameni din lume consumă apă contaminată cu materii fecale și alte bacterii periculoase.

9.  În vreme ce americanii folosesc zilnic circa 300 de litri de apă/persoană, europenii folosesc 150 de litri, iar locuitorii din zona deșertică a Africii folosesc circa 15 litri de apă pe zi.

10. 80% dintre bolile care se dezvoltă în lume sunt legate de consumul de apă contaminată.

11. În primele 6 luni de viață, un bebeluș consumă de 7 ori mai multă apă/masă corporală decât un adult obișnuit.

12. O piscină pierde circa 3785 de litri de apă lunar, din cauză că aceasta se evaporă.

13. Într-o perioadă de 100 de ani, o moleculă de apă petrece 98 de ani în ocean, 20 de luni sub formă de gheață și circa 2 săptămâni în lacuri și ape curgătoare. În atmosferă petrece mai puțin de o săptămână.

14. Pierdem o cantitate enormă de apă din cauza defecțiunilor survenite la nivelul instalațiilor. Se pierd anual nu mai puțin de 3,7 trilioane de litri de apă doar din acest motiv.

15. Două treimi din populația Pământului se va confrunta cu un deficit de apă până în anul 2025, conform unei statistici realizate de Organizația Națiunilor Unite.

Tu știai aceste curiozități despre apă sau sunt noutăți pentru tine?

Descoperă și 10 legume și fructe pentru hidratarea organismului!

Articolul urmator
50 de citate despre libertate care te vor ajuta să o prețuiești mai mult
50 de citate despre libertate care te vor ajuta să o prețuiești mai mult
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.