10 obiective turistice pe care să le vizitezi în Franța

10 obiective turistice pe care să le vizitezi în Franța

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

De la bulevardele pariziene până la stațiunile de pe litoralul modern de pe Coasta de Azur sau cabanele luxoase din Munții Alpi, Franța oferă unele dintre cele mai frumoase peisaje și cele mai atractive obiective turistice din lume. Franța încântă prin farmecul romantic al castelelor sale medievale, parcă desprinse din basme, prin măreția catedralelor, prin satele sale uimitoare, dar impresionează deopotrivă și prin modernismul său, prin stilul său progresist contemporan.

O călătorie în Franța poate începe cu o vizită la Turnul Eiffel, emblema modernă a Parisului și a Franței în general. Apoi, te vei putea delecta privind faimoasele, nemuritoarele capodopere de artă adăpostite de Muzeul Luvru, după care poți trece vrăjit prin elegantele săli ale Palatului Versailles.

Dar, oriunde ți-ai îndrepta pașii, nu uita: rezervă-ți timp suficient pentru a te bucura din plin de adevărate capodopere culinare oferite de gastronomia tradițională franceză, faimoasă în întreaga lume printr-o excepțională diversitate și rafinament (de altfel, a fost înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial).

Fiecare regiune are propria cultură gastronomică: satele pescărești tradiționale din Bretania s-au specializat în clătite și fructe de mare, în timp ce cabanele confortabile din Alpii francezi servesc fondue de brânză proaspătă cu carne de vită. Lasă-te ispitită de tot ceea ce-ți oferă această călătorie și răsfață-te savurând farmecul irezistibil al Franței!

1. Turnul Eiffel – „inima” Parisului, în inimile turiștilor de pretutindeni

Definitiv intrat în memoria noastră drept simbol al Parisului, Turnul Eiffel este unul dintre cele mai faimoase obiective turistice – de fapt, este cel mai vizitat obiectiv turistic din lume la care se plătește intrarea și al treilea obiectiv vizitat din Franța, după Disneyland și Muzeul Luvru. Această construcție de o mare ingeniozitate este o structură de 8.000 de piese metalice, proiectată de Gustave Eiffel ca exponat temporar pentru Târgul Mondial din 1889.

Inițial criticat și detestat, turnul înalt de 320 de metri este acum un element drag și de neînlocuit al peisajului parizian. Grația unică a structurii sale i-a adus porecla de „Iron Lady”. Vizitatorii sunt impresionați de dimensiunea monumentală a turnului și de panoramele uluitoare ale fiecăruia dintre cele trei niveluri. Turiștii pot lua masa la primul nivel, cu vedere panoramică, sau se pot bucura de restaurantul „Jules Vernes”, cu stele Michelin, la al doilea nivel. Aflat la o înălțime extraordinară de 276 de metri, etajul superior oferă o priveliște uluitoare asupra Parisului și, dincolo de acesta, pe o rază ce ajunge chiar și la 70 de kilometri, într-o zi senină.

2. Muzeul Luvru, o irezistibilă atracție pentru iubitorii de artă

Amplasat în fostul palat al regilor Franței, Muzeul Luvru este ca un adevărat „magnet” care exercită o atracție deosebită asupra turiștilor – este al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic al Franței, dar se află pe primul loc în preferințele vizitatorilor din întreaga lume între lăcașurile de cultură. În incinta acestui muzeu de artă de excepție se regăsesc, de altfel, primele colecții de artă plastică din Europa.

Multe dintre cele mai faimoase lucrări ale civilizației occidentale se regăsesc aici - extraordinare picturi (dintre care cea mai celebră este „Gioconda” lui Leonardo da Vinci) și sculpturi (precum la fel de faimoasa „Venus de Milo” din secolul al XV-lea). Colecția își datorează bogăția contribuțiilor diferiților regi care au trăit în palatul Luvru. Alte piese au fost adăugate ca urmare a tratatelor Franței cu Vaticanul și Veneția și prin prăzile de război ale lui Napoleon I. În prezent, Muzeul Luvru are o colecție uimitoare de peste 30.000 de lucrări de artă de excepție, între care nenumărate capodopere, așa încât este imposibil să vezi totul într-o singură zi sau chiar și într-o săptămână. De aceea este bine să te concentrezi pe o listă scurtă de lucrări-cheie, pentru a trăi o experiență culturală plină de satisfacții.

3. La Palatul Versailles vei trăi o frântură din viața de la Curtea regilor Franței

Mai mult decât o reședință regală, Palatul Versailles a fost conceput mai ales pentru a celebra gloria monarhiei franceze. „Regele Soare”, Ludovic al XIV-lea, a transformat micul pavilion de vânătoare al tatălui său într-un palat opulent, cu un interior baroc somptuos. Palatul Versailles a devenit simbolul puterii absolute a lui Ludovic al XIV-lea și a stabilit un înalt standard pentru Curțile princiare din toată Europa. Arhitectul Jules Hardouin-Mansart a creat eleganta fațadă barocă și interiorul somptuos.

Celebra „sală a oglinzilor” este locul unde curtenii așteptau să intre în audiență la rege. Această sală orbitoare strălucește în lumina soarelui care intră prin ferestrele imense și se reflectă în oglinzile ornamentale masive. Versailles este la fel de renumit și pentru grădinile sale extraordinare, decorate în stil franțuzesc, cu bazine ornamentale, tufișuri perfect tăiate și fântâni fermecătoare. Dincolo de grădinile acestea se află cătunul Mariei-Antoineta, un adevărat sat pastoral, azi renumit, unde regina venea îmbrăcată în haine țărănești, pentru a scăpa de viața de la curte. Prezența ta aici va fi mai mult decât o vizită la un obiectiv turistic, va fi un prilej de întoarcere în timp, în timpul copilăriei tale, când te visai prințesă.

4. Pe Coasta de Azur poți întâlni celebrități de tot felul

Cea mai modernă și mai în vogă zonă litorală din Franța, Coasta de Azur, este sinonimă cu strălucirea și bogăția. „Côte d'Azur” se traduce „Coasta Albastră”, fiind numită astfel datorită culoarii albastre, fascinantă, a Mării Mediterane. De asemenea, cunoscută și sub numele de „riviera franceză”, Coasta de Azur se întinde de la Saint-Tropez la Menton, în apropiere de granița cu Italia.

În timpul verii, stațiunile de pe litoral sunt pline de iubitori de plajă și practicanți ai sporturilor nautice. Bogații și celebritățile se întâlnesc aici și dau petreceri exorbitante în vilele lor opulente și în iahturile lor de lux. Orașele de pe Coasta de Azur sunt și ele dintre cele mai faimoase: Nisa oferă turiștilor o fermecătoare vedere panoramică la mare și muzee de artă; Cannes este renumit pentru celebrul său festival de film și hotelurile lui legendare; cele mai bune plaje de nisip se găsesc în Antibes; Saint-Tropez oferă plaje minunate, împreună cu farmecul unui sat de pescuit provensal, în timp ce Monaco seduce cu ambianța exclusivistă și cu peisajul său uimitor.

5. O destinație uimitoare - Muntele Saint-Michel

Ridicându-se dramatic în largul mării, pe coasta Normandiei, Mont Saint-Michel este unul dintre cele mai remarcabile obiective turistice din Franța. Această „piramidă a mărilor” este un spectacol de-a dreptul mistic: o construcție fascinantă, cocoțată pe o insulă stâncoasă și înconjurată de ziduri și bastioane. În timpul fluxului, Mont-Saint-Michel devine o insulă; la reflux, o peninsulă - este posibil să mergi prin nisip până acolo.

Principala atracție turistică, Abația Saint-Michel, a fost înființată în anul 708 de arhiepiscopul Aubert de Avranches, după ce arhanghelul Mihail i-a apărut într-o viziune. Abația este o minune a arhitecturii medievale, cu turnuri gotice care se ridică la 155 de metri deasupra mării, un sanctuar sublim și cu vederi splendide. De când a fost construită, în secolul al XI-lea, abația a fost o destinație importantă pentru pelerinaj. Datorită seninătății și păcii sufletești pe care le inspiră, Mont Saint-Michel este cunoscut și sub numele de „Ierusalimul ceresc”.

6. Pe Valea Loarei pătrunzi în lumea poveștilor copilăriei

Călătorind pe Valea Loarei te simți ca și cum ai întoarce paginile unei cărți de povești pentru copii. De-a lungul ei, în peisaje încântătoare, cu păduri și văi pline de mister, întâlnești castele desprinse parcă din basme. Întreaga Vale a Loarei - o zonă luxuriantă, supranumită și „grădina Franței” - este înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO.

Château de Chambord

Château de Chambord

Unele dintre castelele de aici sunt impresionante fortărețe medievale, construite pe dealuri, înconjurate de ziduri masive. Dar cele mai faimoase sunt castelele renascentiste, somptuoase, concepute exclusiv pentru plăcere și distracție, ca o extindere în afara Parisului a vieții de la Curte. Castelul Chambord a fost construit pentru regele Francisc I și este cel mai minunat dintre toate; Château de Chenonceau are un stil distinct, feminin; Cheverny este un conac fermecător, amplasat într-un cadru natural idilic.

7. Catedrala din Chartres, un loc magic care îți cucerește inima

De mai bine de opt secole, impresionanta Catedrală din Chartres i-a inspirat pe credincioșii creștini. Unii spun că această construcție de o frumusețe uluitoare a restaurat încrederea în cei ce deveniseră îndoielnici cu privire la credința lor. Catedrala, aflată și ea pe lista UNESCO, este o magnifică exemplificare a gloriei arhitecturii gotice medievale.

Cu o suprafață de 2.500 de metri pătrați, catedrala oferă privirilor vrăjite ale vizitatorilor vitralii strălucitoare care transformă lumina filtrară într-un joc de culori ce inundă naosul vast, creând un efect eteric. Multe dintre vitralii datează din secolul al XIII-lea, iar toate dezvăluie măiestria incredibilă a creatorilor în prezentarea istoriilor biblice, mai ales rozetele, impresionante prin dimensiunile și detaliile lor incredibile. Uimitoare sunt Passion, una dintre cele mai originale în stilul și expresia sa, și Vierge bleue, care datează din secolul al XII-lea. Din aprilie până în octombrie, la Chartres se oferă privitorilor un fascinant spectacol de lumini care învăluie catedrala pe timpul nopții.

8. Biarritz, o veritabilă piatră prețioasă a Franței

Biarritz este o stațiune balneară foarte la modă din Golful Biscaya, din Țara Bascilor, una dintre cele mai vizitate stațiuni turistice franceze la Oceanul Atlantic. Plajele sale se numără printre cele mai apreciate atât de turiștii îndrăgostiți de soare, cât și de surferi. În afară de plaje, Biarritz oferă vizitatorilor săi și o arhitectonică interesantă, muzee și terenuri de golf.

Acest orășel litoral celebru, cu un aer extrem de elegant și aristocratic, a fost destinația preferată a împărătesei Eugenia, soția lui Napoleon al III-lea. Palatul grandios al cuplului imperial, în stilul celui de-al doilea imperiu, a fost transformat în Hôtel du Palais, un hotel de lux, cu un restaurant cu stele Michelin și vederi senzaționale la plaja Grande Plage. Această mare plajă de nisip, cu promenada largă la malul mării, a atras oamenii din înalta societate încă din perioada cunoscută sub numele de „la belle epoque”. Alte obiective care trebuie văzute aici au legătură cu prezența oceanului: acvariul, farul și celebra Rocher de la Vierge - o stâncă imensă bătută de valurile sălbatice ale Atlanticului, cu priveliști uimitoare și o statuie a Fecioarei Maria în vârf. Pentru a gusta din plin plăcerile orașului, vizitează elegantul salon „Miremont Tearoom”, care oferă excepționale produse de patiserie încă din 1872.

9. Provence, fascinantă prin vitalitatea și pitorescul locurilor

Uleiul de măsline, lavanda, petanque... Un amestec inimitabil, mult apreciat de turiști. O atmosferă autentică și peisaje uluitoare au făcut întotdeauna din acest mic colț sudic al Franței o destinație populară printre iubitorii de mâncare, vin și relaxare.

Provence - regiune din sud-estul Franței, situată între Marea Mediterană, Valea Ronului și Italia – te întâmpină cu un peisaj de vis: minunate plantații de măslini, dealuri înflorite, pline de soare și câmpuri întinse de lavandă, cu sate mici ascunse în văi sau cocoțate pe aflorimente stâncoase. Peisajul său vibrant i-a încântat pe mulți artiști celebri, printre care Cézanne, Matisse, Chagall și Picasso.

Provence este un amestec perfect de frumusețe naturală rustică și farmec câmpenesc, unde arta de a trăi capătă expresia sa cea mai vie. Plimbările domoale de-a lungul străzilor pietruite, fermecătoarele și îmbietoarele terase însorite ale cafenelelor, piețele în aer liber viu colorate, cu produse proaspete, și bucătăria delicioasă, pe bază de ulei de măsline, legume și ierburi aromatice – iată, pe scurt, bucuriile pe care le poți trăi într-o vacanță petrecută în Provența. Orașele provensale sunt fermecătoare. Aix-en-Provence este cel mai important oraș comercial, Arles are fascinante ruine și festivaluri tradiționale, Avignon a fost orașul medieval al papilor. Chiar și micile sate - cum ar fi Saint-Paul-de-Vence, Saint-Rémy și Gordes - au situri istorice uimitoare, muzee fantastice și o ambianță irezistibil de pitorească.

10. Totul în Alsacia este neînchipuit de frumos

Alsacia, regiune din estul Franței, învecinată cu Germania, situată la limita dintre lumile latină și germană, a cunoscut multe evenimente istorice și curente culturale. Unele dintre cele mai frumoase sate din Franța sunt situate pe dealurile verzi din Alsacia, unde Munții Vosges mărginesc Rinul. Aceste sate pitorești sunt alcătuite din case vopsite în culori pastelate, grupate în jurul bisericilor mici parohiale. Balcoanele vesele pline de flori și străzile pietruite adaugă locurilor un farmec inedit. Multe dintre satele alsaciene au câștigat premiul național „Villages Fleuris” pentru decorațiunile lor florale minunate. Este o mare încântare să vizitezi așezări deosebit de frumoase precum: Obernai, cu casele sale tipic burgheze; fermecătorul sat Ribeauvillé; Guebwiller, cunoscut ca „orașul artei și al istoriei”; fascinantul sat medieval Bergheim.

Alte sate alsaciene atât de frumoase încât au fost desemnate sate „Fleuris” sunt: cătunul Riquewihr, parcă ieșit dintr-o carte de povești, cu casele sale pitorești istorice, enigmaticul sat Eguisheim, ascuns într-o vale, sau satul Mittelbergheim, de la poalele înverzite ale Muntelui Saint-Odile, cunoscut pentru gastronomia sa și pentru peisajul idilic. Dacă îți planifici o vacanță în Alsacia, Colmar este o destinație obligatorie pentru a explora satele alsaciene și traseele naturale din jur. Supranumit „Mica Venetie a Alsaciei”, Colmar este unul dintre cele mai celebre și mai reprezentative orașe din această regiune, fascinant deopotrivă prin arhitectura sa unică și prin peisagistica aparte a locului, fiind considerat „cel mai veritabil oraș alsacian”, care, în același timp, oferă o viziune unică asupra istoriei europene de-a lungul a peste 1000 de ani.

Un mic bonus, dacă ai copiii cu tine în vacanță - Disneyland Paris

La 12 aprilie 1992, Disneyland Paris și-a deschis porțile în Marne-la-Vallée. În prezent, acesta include: două parcuri tematice, șapte hoteluri, un teren de golf, două centre de convenții și un centru de divertisment. Regatul lui Mickey Mouse a ajuns rapid în fruntea destinațiilor europene care atrag cei mai mulți turiști francezi sau străini, cu peste 15 milioane de vizitatori pe an. Mari și mici deopotrivă, veți petrece aici clipe de neuitat.

... și o lacrimă

În mod normal, am fi cuprins în acest tur al celor mai vizitate obiective turistice ale Franței minunata Catedrală Notre-Dame, din Paris, dar... Milioane de turiști din întreaga lume vor continua să vină, cu siguranță, dar nu o vor putea vizita, ci doar îi vor aduce un omagiu pios, cu speranța că va veni cât mai curând timpul când o vom vedea din nou în toată splendoarea ei.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Castelul Bran: ghid complet de vizitare
Castelul Bran: ghid complet de vizitare
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche
Incepe quiz
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.