16 tipuri de cafea boabe din care puteți alege în ziua de astăzi

16 tipuri de cafea boabe din care puteți alege în ziua de astăzi

Redactor Divahair.ro

Există mai multe moduri de a distinge diferite tipuri de cafea boabe. În acest articol, vom aborda câțiva dintre cei mai importanți factori ai diferitelor tipuri de boabe de cafea.

Cafeaua este cultivată în întreaga lume, având multe origini. Se dezvoltă bine într-un climat mai cald, motiv pentru care veți găsi aproape toate regiunile de cultivare a cafelei la mai puțin de 20 de grade de Ecuator.

Există două tipuri principale de cafea boabe: Coffea Arabica (cafea Arabica) și Coffea Robusta (cafea Robusta). Celelalte două tipuri de cafea, Liberica și Excelsa, se găsesc doar în Asia de Sud-Est și reprezintă un mic procent din producția mondială totală.

Boabe de cafea in pumni

Dintre cele două cafele mai răspândite, Arabica este, de obicei, cea mai sensibilă, crescând la altitudine și pe terenuri accidentate. Robusta este o plantă mult mai rezistentă și poate fi cultivată pe terenuri plate și joase.

Aproape toate specialitățile de cafea sunt cafea Arabica. Diferența de gust și calitate dintre cele două cafele poate fi uriașă. Cafeaua Arabica, deși este o plantă mai greu de cultivat, posedă caracteristici unice care se pot schimba în funcție de regiune și de soi.

În timp ce Robusta poate avea caracteristici diferite, această cafea boabe nu are, în mod normal, aciditatea și dulceața pe care o posedă o cafea Arabica, dar tinde să aibă un conținut mai mare de cofeină. În general, Robusta a fost folosită în amestecuri de cafea boabe pentru a da profunzime și corp cafelei, în timp ce boabele de Arabica adaugă notele mai dulci.

Deși Robusta este încă folosită pe scară largă în multe cafele produse în comerț, pentru majoritatea prăjitorilor independenți sau a magazinelor de cafea de specialitate, singura soluție este Arabica.

Din cauza dificultăților de producție și a locului în care se cultivă, Arabica a fost, de-a lungul timpului, o cafea destul de scumpă și luxoasă. Cu toate că, în general, încă se cere un preț mai mare decât cel al cafelei Robusta, raportul comparativ al costurilor a scăzut în ultimii ani. Acest lucru se datorează faptului că mai multă infrastructură și educație au sporit producția și calitatea Arabica, precum și faptului că consumatorii cer o cafea boabe de calitate generală mai bună.

Un alt lucru pe care îl veți vedea pe o pungă de cafea este varietatea de cafea. Dacă ar fi comparată cu mașinile, Arabica și Robusta ar fi marca mașinii, în timp ce varietatea ar fi modelul. Iată o listă a diferitelor varietăți de plante de cafea Arabica.

 1. Typica este cultivată în întreaga lume. Este considerat soiul original de cafea.
 2. Bourbon se găsește în toată lumea și este o mutație naturală a plantei typica, originară din Reunion. A fost cultivată chiar mai mult înainte ca piața de specialitate să se maturizeze.
 3. Caturra este o mutație naturală a soiului Bourbon, fondată în Brazilia. Este populară în Columbia și în America Centrală.
 4. Mundo Novo este un hibrid de Bourbon și Typica. Are o rezistență naturală la boli și produce un randament ridicat.
 5. Catuai este un hibrid de Caturra și Mundo Novo, creat în Brazilia. Reprezintă aproximativ 50% din cafeaua braziliană.
 6. Maragogype este o mutație a Typica descoperită în Brazilia. Produce boabe mari, denumite boabe Elefant.
 7. Pacas a fost descoperită de familia Pacas din El Salvador, are o calitate ridicată și este o plantă cu creștere joasă, ceea ce face ca recoltarea să fie ușoară.
 8. Pacamara este o încrucișare între soiurile Pacas și Maragogype. Are calități distincte ale paharului, unice pentru acest soi și produce boabe mari.
 9. SL-28 a fost dezvoltată în Kenya în anii 1930, produce arome uimitoare de fructe de pădure și este foarte căutată în lumea cafelei speciale.
 10. SL-34 a fost o dezvoltare similară cu SL-28, în sensul că a fost creată pentru a crește în timpul secetei. Nu este la fel de căutată pe scară largă, dar are totuși arome remarcabile.
 11. Se crede că Geisha este de origine etiopiană, numită după orașul „Gesha”. A devenit faimoasă la o fermă panameză pentru că are un profil de aromă extrem de unic. Produce o cantitate mică, dar de înaltă calitate.
 12. Villa Sarchi a fost descoperită pentru prima dată în Costa Rica. Produce o calitate excelentă a ceștii.
 13. Kent a fost creată în India pentru a combate rugina frunzelor.
 14. S795 a fost creată tot în India pentru a combate rugina frunzelor. Acum este plantată pe scară largă în Indonezia.
 15. Multe cafele etiopiene sunt etichetate ca fiind "Heirloom" și sunt soiuri care au fost încrucișate și care produc o gamă imensă de calități interesante.
 16. Catimor este o încrucișare între soiurile Caturra și Timor pentru a rezista la rugina frunzelor Brazilia.
Articolul urmator
Care este data ideală pentru ziua nunții. Mihai Voropchievici a dezvăluit secretele numerologiei
Care este data ideală pentru ziua nunții. Mihai Voropchievici a dezvăluit secretele numerologiei
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?
Incepe quiz
Ce vei face de Ziua Îndrăgostiților?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.