30 de imagini de Paste care surprind esenta sarbatorii

30 de imagini de Paste care surprind esenta sarbatorii

Redactor Alexa Galgau

Suntem in Saptamana Patimilor si ne apropiem cu pasi repezi de cea mai importanta sarbatoare crestina: Pastele. Acum este momentul potrivit sa iti amintesti de sacrificiul facut de Iisus pentru spalarea pacatelor omenirii. In afara de rugaciune si respectarea traditiilor, poti sa reflectezi asupra acestei zile esentiale pentru crestinism prin vizionarea urmatoarelor imagini de Paste, care surprind perfect esenta sarbatorii si iti reamintesc de toate simbolurile importante ale acesteia. 

Rastignirea 

Rastignirea lui Iisus este un moment crucial in crestinism, pe care il comemoram in Saptamana Patimilor, in Vinerea Mare. Acesta este momentul cel mai insemnat din viata lui Iisus Hristos, deoarece reprezinta sacrificiul suprem pe care acesta l-a facut pentru omenire.  Momentul a fost ilustrat de catre numerosi pictori celebri si trebuie sa trezeasca in noi recunostinta, piosenie si dorinta de a fi oameni mai buni. 

Pictura de Rubens

Pictura de Rogier Van der Weyden

Ouale rosii, simbol al Pastelui

Inainte de toate, oul este un simbol al creatiei, al fecunditatii, inca din cele mai vechi timpuri. Vopsirea oualor este un obicei stravechi, care era practicat si in China Antica. Apoi, s-a transmis si crestinilor si a devenit simbolul Invierii Domnului. Rosul reprezinta sangele Mantuitorului: atunci cand Fecioara Maria a venit sa isi planga fiul rastignit, a asezat un cos cu oua la baza crucii, iar pe acestea a picurat sangele lui Iisus, colorandu-le. Acesta este motivul pentru care le vopsim astfel cu ocazia Pastelui. 

Ouale incondeiate

Desi la multe popoare nu se mai pune atata accent pe decorarea oualor de Paste, la romani aceasta traditie a fost ridicata la rangul de arta. Incondeierea este un obicei romanesc stravechi, fiind specific tarii noastre. Un ou incondeiat simbolizeaza bucurie, smerenie, impacare si iubire de Dumnezeu, fiind plin de semne sacre din natura si din popor. 

Imagini de Paste cu iepurasi

Pentru copii, iepurasul de Pasti este probabil cel mai mare motiv de bucurie, deoarece aduce mult ravnitele daruri. El simbolizeaza fertilitatea si a devenit un semn reprezentativ al Pastelui in Germania, acum 600 de ani. De altfel, iepurele este un mesager al fortei divine in multe culturi, nu doar in crestinism. Pufos, dragalas si inocent, el este probabil simbolul Pastelui cel mai indragit de cei mici. 

Puiul ca simbol al Pastelui

Mic si pufos, puiul este la randul lui un simbol dragalas al Pastelui, simbolizand viata proaspata si puritate. El duce cu gandul la Invierea Domnului, motiv pentru care nu putea lipsi din galeria noastra de imagini de Paste.

Mielul de Paste

Inca din vremuri stravechi, Pastele se sarbatorea prin sacrificarea mieilor. Din acest motiv, mielul este un simbol al jertfei supreme pe care Mantuitorul a facut-o pentru umanitate. De aceea i s-a spus lui Iisus "Mielul lui Dumenzeu", cel care ridica pacatele lumii si salveaza omenirea. Pentru cei care nu pot comemora Pastele prin preparate din miel, din diverse motive, acesta nu este un motiv de ingrijorare, datoria tuturor fiind de a se impartasi in cadrul Sfintei Liturghii. 

Pasca 

Pasca delicioasa pe care o consumam cu placere de Pasti isi are originile intr-un preparat de origine evreiasca: azima. Ea are o forma rotunda pentru ca se spune ca scutecele lui Iisus au fost rotunde. Impletitura de aluat reprezinta Sfanta Treime si poate fi asezata in cerc pentru a simboliza infinitatea.

Cozonacul

La Cina cea de Taina, Iisus si-a indemnat apostolii sa manace din painea pe care a frant-o si sa bea din vin, ca simboluri ale Trupului si Sangelui Mantuitorului. Cozonacul este o forma de paine si, pentru ca este indulcit, reprezinta bucuria cu care intampinam sfanta sarbatoare a Pastelui. De asemenea, el este semnul unei mese imbelsugate, o alta forma de a celebra cea mai importanta sarbatoare crestina. 

Imagini de Paste cu Lumina Sfanta

In fiecare an, in Sambata Mare, are loc un miracol: se aprinde Sfanta Lumina la Mormantul Sfant. Inainte de toate, se controleaza ca inauntru sa nu fie nicio sursa de foc si niciun obiect strain si se asaza acolo candela care va fi aprinsa de Lumina Sfanta, urmand ca Patriarhul sa aprinda 33 de lumanari (simbol al anilor Mantuitorului in momentul rastignirii) la flacara acesteia. Crestinii ortodocsi adunati in acest loc sfant primesc apoi Lumina si o dau mai departe. 

Flori de Paste

De pe masa de Paste nu pot lipsi aranjamentele florale, a caror semnificatie nu necesita explicatii vaste. In primul rand, ele sunt un simbol al invierii naturii si, in acelasi timp, contribuie la celebrarea acestei sarbatori printr-o masa bogata nu doar in bucate, ci si in decoratiuni, asa cum se cuvine. Pastele este o sarbatoare a primaverii, asa ca florile fac parte din decorul traditional al acesteia. 

Speram ca aceste imagini de Paste ti-au adus spiritul sarbatorii in suflet si ca te-au ajutat sa te bucuri si mai mult de fiecare traditie specifica acestei perioade!

Paste Fericit alaturi de cei dragi!

Surse foto: pinterest.com, woodfiredkitchen.com, flickr.com, mashable.com, romaniatourism.com, decoist.com, lushome.com, brabbu.com, imgbuddy.com, wikipedia.org, flowers-kid.com, noisypilgrims.com, sassyinsequins.com, publicdomainpictures.net, today'scatholicnews.org, huffingtonpost.com, roxanashomebaking.com, romancingthestoveblog.wordpress.com, thefreshloaf.com, jocooks.com, askgeorgie.com,  alexisland.wordpress.com

Articolul urmator
Părintele Vasile Ioana, lecția iubirii de Dumnezeu: „Nu există Dumnezeu care să pedepsească, noi l-am inventat!
Părintele Vasile Ioana, lecția iubirii de Dumnezeu: „Nu există Dumnezeu care să pedepsească, noi l-am inventat!
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.