Superstițiile de care să ții cont de ziua de naștere dacă vrei noroc și bogăție
Aniversarea zilei de naștere este un moment special, pe care unii oameni îl sărbătoresc în fiecare an cu fast, în timp ce alții preferă să se bucure în liniște de el. Fie că organizează sau nu petreceri, mulți nu scapă din vedere anumite superstiții și tradiții despre care se spune că ar aduce noroc.
Se pare că anumite clipe importante din viață ne pot influența parcursul, așa că trebuie să fim foarte atenți la tot ce facem în ziua în care mai adăugăm încă un an în cununa vieții. La fel de importante sunt și activitățile pe care nu ar trebui să le desfășurăm dacă vrem să ținem ghinionul la distanță.
Vrei să știi cum reușesc oamenii din diverse colțuri ale lumii să atragă norocul și prosperitatea cu ajutorul tradițiilor speciale pe care le respectă la aniversarea zilelor de naștere? Unele sunt amuzante, altele extrem de serioase, dar toate ne îndeamnă la optimism! Nu avem nimic de pierdut dacă le încercăm și noi.
Multe dintre ele au ajuns deja de ani buni și în România, cum ar fi suflatul în lumânări și punerea dorințelor. Dar pe lângă acestea, care sunt cele mai cunoscute, există multe altele, unele mult mai interesante!
Tradiții și superstiții aniversare
Superstiții legate de tortul aniversar
Sigur știi deja că lumânările de pe tort îți pot împlini dorințele, mai ales dacă reușești să le stingi pe toate când sufli în ele. Se spune că visul nu se va îndeplini dacă rămân lumânări încă aprinse după ce ți-ai adunat forțele și ai dat drumul aerului din plămâni.
Dar știai că, potrivit vechilor tradiții din Sudul Statelor Unite, flăcările lumânărilor de pe tort au și o altă semnificație? Ele pot lumina viața amoroasă a sărbătoritului/ei și îl/o pot ajuta să obțină noroc în dragoste. Dacă toate se sting în același timp, acestea prevestesc o căsătorie în viitorul apropiat. Numărul celor rămase nestinse reprezintă anii care trebuie să mai treacă până la nunta persoanei respective. Interesant, nu?
Pentru că au vrut să se asigure că dorințele lor se împlinesc, oamenii au înlocuit lumânările clasice tip bastonaș cu lumânările în formă de cifră. Așa au mai puține flăcări de stins și se asigură că fac tot posibilul ca dorința să fie aproape de concretizare.
O altă superstiție spune că banii și obiectele de valoare ascunse în tort îi pot aduce noroc persoanei care le-a găsit. De exemplu, dacă ești sărbătoritul/a și ai găsit în felia ta o monedă, un inel sau un alt obiect de valorare, vei avea parte de noroc și bogăție în următorul an. La fel de tare te vei bucura și dacă ești simplu/ă invitat/ă, căci semnificația este aceeași pentru oricine primește felia norocoasă. Nu se cunosc originile acestui obicei, dar este asemănător cu o tradiție din Spania. Cunoști și tu celebrul Roscon de Reyes, acel cozonac spaniol, decorat cu fructe uscate sau confiate, ce ascunde o surpriză în interior?
Cea mai simplă rețetă de tort de ciocolată. Îți lasă gura apă!
Superstiții legate de momentul în care se fac urările
Nu-i așa că și tu ți-ai sunat măcar o dată prietenii cu o zi înainte de aniversare pentru a le face urările cuvenite? Poate știai că în ziua respectivă nu vei avea timp sau, pur și simplu, ai vrut să ai onoarea de a fi prima persoană care îi transmite gânduri bune cu această ocazie.
În unele culturi, este complet interzis să îi urezi cuiva „La mulți ani!” în avans. Se spune că obiceiul aduce ghinion, așa că este de evitat. Rusia și Germania sunt două dintre țările în care se așteaptă până în ziua respectivă pentru felicitări și cadouri. Nici măcar copiii nerăbdători nu își primesc darurile mai devreme, căci părinții nu vor să atragă ghinionul în viața micuților.
Există și superstiții potrivit cărora momentul perfect pentru urări e reprezentat de prima parte a zilei. Sărbătoritul/a va ști că te-ai trezit cu gândul la el/ea și că ai vrut să îi înseninezi acea zi specială. Se spune că un astfel de obicei aduce noroc și multe zâmbete pe față. În cazul copiilor, urările ar trebui făcute chiar la prima oră, imediat după ce micuții se trezesc. Așa se asigură părinții că norocul este maximizat.
Tradiția întoarcerii în copilărie
Unele popoare au o regulă foarte frumoasă pe care o respectă la împlinirea vârstei de 60 sau 61 de ani. De exemplu, în Japonia se spune că bărbații ajunși la 61 de ani intră în a doua copilărie și, practic, primesc o nouă șansă de la viață. Încep o nouă etapă în care pot lua totul de la zero. În acea zi, trebuie să poarte pălărie și vestă roșie, care simbolizează întoarcerea în copilărie și revenirea la spiritul de copil. La fel se întâmplă și în Coreea, doar că oamenii sărbătoresc puțin mai devreme, la vârsta de 60 de ani.
Tradiția trasului de urechi
Acest obicei este întâlnit și în România, dar mulți l-au adoptat fără să îi cunoască originile și adevărata semnificație. Americanii și italienii au făcut primii acest gest și se pare că, pentru ei, simbolizează longevitatea. Se spune că sărbătoritul va trăi mai mulți ani dacă musafirii îi „lungesc” urechile. Cu cât urechile sunt mai lungi, cu atât viața se va prelungi și ea. Trebuie să mai știi că păstrarea acestui obicei și credința în el aduc noroc în anul imediat următor.
Tradiția prezicerii viitorului în zi aniversară
Și la noi se obișnuiește ca viitorul copiilor să fie prezis în momentul în care „li se taie moțul” (în cazul băiețeilor) sau „li se rupe turta” (în cazul fetițelor). Ce presupune ritualul? Copilului i se pune în față o tavă cu diverse obiecte, iar el alege ce îl atrage mai tare. În funcție de alegerea făcută, se poate intui meseria/profesia pe care o avea în viitor. De exemplu, dacă a ales pixul, ar putea deveni scriitor, dacă a ales stetoscopul, are mari șanse să ajungă medic și așa mai departe.
În alte țări, acest mic ritual de ghicit viitorul se face strict în primul an de viață și poate da de știre dacă micuțul va fi bogat la maturitate sau dacă va avea mulți copii. Banii înseamnă bogăție, iar păpușa reprezintă fertilitatea.
Superstiții despre obiectele, deciziile și activitățile care aduc ghinion de ziua de naștere
Acum că ai aflat cum să atragi norocul și să ai o viață mai bună, trebuie să știi ce NU ar trebui să faci pentru a evita ghinionul.
Nu te căsători de ziua ta de naștere! Această alegere poate aduce ghinion în dragoste și nu este o credință care îi bântuie doar pe români. Se mai spune și că o nuntă între două persoane care s-au născut în aceeași lună poate prevesti un mariaj furtunos și plin de probleme.
Nu consuma sare de ziua ta de naștere! În China, mâncarea cu sare poate aduce ghinion dacă este consumată în zi aniversară.
Fă tot posibilul să nu te îmbolnăvești de ziua ta de naștere! În caz contrar, ghinionul te va însoți în anul următor.
Nu trebuie să primești cadouri dacă ești bolnav/ă! Se spune că acele cadouri primite în perioada de boală simbolizează „ultimul cadou”, e ca un blestem care anunță că nu vei mai avea parte de daruri în viitor.
Nu este indicat să primești ceasuri în dar! Ele simbolizează numărătoarea inversă până la ultima clipă a vieții. Se spune că un astfel de cadou poate scurta viața sărbătoritului/ei.
Nu lăsa ziua de naștere să treacă fără ca măcar să te gândești că ai mai trecut peste încă un an! Potrivit unei alte superstiții, dacă ignori acest moment important, ai șanse mari să mori înainte de următoarea aniversare. Este cumva o pedeapsă pentru lipsa de recunoștință pentru zilele petrecute pe Pământ.
Nu-i lăsa pe cei dragi să îți ofere în dar flori albe! Sunt un simbol al tristeții, pentru că, în multe culturi, albul este asociat cu doliul.
PONT 🃏: Se crede că o petrecere aniversară poate atrage, de asemenea, norocul. Unii istorici sunt de părere că tradiția sărbătorii sau a petrecerii de ziua de naștere este originară din Europa și avea rolul de a scăpa sărbătoritul/a de spiritele rele. Petrecerile din vremurile moderne și-ar avea originile în Germania, căci acest popor a început să facă torturi cu lumânări pentru copii. Totuși, este important să știi că nu germanii au inventat acest obicei, ci doar l-au împrumutat de la faraonii egipteni.
Lucruri pe care să nu le primești niciodată cadou. Lidia Fecioru spune că aduc ghinion
Surse articol: Stiridiaspora, Viata-libera, Japanjunky