Părintele Vasile Ioana, lecția iubirii de Dumnezeu: „Nu există Dumnezeu care să pedepsească, noi l-am inventat!

Părintele Vasile Ioana, lecția iubirii de Dumnezeu: „Nu există Dumnezeu care să pedepsească, noi l-am inventat!

Ramona Jurubita

Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” și, pe lângă asta, unul dintre cei mai îndrăgiți preoți contemporani. Tinerii care îl ascultă sunt fascinați de căldura pe care o transmite când vorbește despre credință și despre Dumnezeu. Apare des la televizor, fiind invitat la diverse emisiuni în cadrul cărora abordează teme de actualitate și încearcă să transmită învățăturile biblice.

Una dintre aparițiile sale emblematice a fost cea de la podcastul lui Mihai Morar, unde a vorbit deschis despre modul în care oamenii îl percep pe Dumnezeu. Preotul i-a asigurat pe toți care au vizionat „Fain & Simplu” că Tatăl Ceresc nu le va face rău niciodată, pentru că i-a creat din iubire și le poate oferi doar iubire. Și atunci de unde ideea conform căreia necazurile sunt, de fapt, pedepse primite de la o forță divină? În opinia sa, unele persoane au inventat această preconcepție, pentru a induce frică în rândul celor din jurul lor.

„Ce frumos! Un creștinism fain și simplu... De fapt, el este așa. În esența lui, creștinismul este fain și simplu. Adevărul ni l-a spus Dumnezeu, dar omul modern trăiește în lume, omul e rupt între aceste realități, noi toți suntem între aceste realități.
Nu există Dumnezeu care să pedepsească! Noi l-am inventat pe Dumnezeul care pedepsește. Dumnezeu iubește, Dumnezeu ne-a creat din iubire. L-am creat ca să speriem oamenii, să-i ținem. Noi ne pedepsim. (…) Despre asta e vorba. Și nu te pedepsește Dumnezeu, ci tu te judeci. Adică, Dumnezeu fără cuvinte spune așa: „Ți-am dat viață, ți-am dat dragoste, ți-am dat familie, ți-am dat tot ce ai vrut tu! Tu ce ai făcut cu ce ți-am dat?” Creștinismul autentic este cât de mult ajuți. Cana aia de apă, o dai?”, a subliniat preotul Vasile Ioana pentru sursa menționată anterior.

Părintele Vasile Ioana alături de Mihai Morar, în cadrul podcastului „Fain & Simplu”
Părintele Vasile Ioana alături de Mihai Morar, în cadrul podcastului „Fain & Simplu”

De asemenea, părintele a explicat și care este diferența dintre a iubi pe cineva și a-ți plăcea de ființa/persoana respectivă. Dorința sa a fost să le arate tuturor, prin exemple concrete, că Dumnezeu și Iisus iubesc oamenii, așa cum oamenii ar trebui să îi iubească pe Ei și să se iubească între ei.

„Nu există iubire fără jertfă pentru că jertfa înseamnă întâi să ieși din tine și să intri în realitatea celuilalt. Societatea modernă, de astăzi, spune altceva: „Ești bun, ești mare, ești minunat! Cumpără! Consumă! E despre tine, ești cel mai tare, ești Dumnezeu pe pământ!”. Asta a spus de fapt dracul.
Dumnezeu vine și spune altfel: „Iubirea mea e altfel”. Esența iubirii este că e mereu despre altcineva. Adică taina fericirii tale este când ieși din nevoia ta si te duci în nevoia celui de lângă tine. Iubirea adevărată înseamnă să te gândești la celălalt ca la tine. Să trăiești realitățile celuilalt ca pe realitățile tale.
Iisus a trăit realitatea păcatului nostru ca al lui și le-a luat în inima Lui. Tu dacă iubești un pește, nu înseamnă să-l pui pe frigare, dacă iubești un pește îl pui în acvariu și îl hrănești, dar noi nu iubim peștele, nouă ne place peștele. Asta e iubirea! Despre altcineva!”, a mai zis acesta.

Una dintre cele mai importante lecții oferite de această față bisericească prețuită de oamenii de toate vârstele este cea a iubirii de sine, care poate fi asociată cu iubirea de Dumnezeu. Cum așa? Potrivit învățăturilor sale, Dumnezeu e iubire și dacă Dumnezeu e în noi, noi suntem iubire. Iată explicația oferită în cadrul podcastului „Fain & Simplu” cu Mihai Morar.

„Omul are de la Dumnezeu un senzor pentru că omul are ființă dumnezeiască. Este în noi, Duhul Sfânt e în noi. Iisus Hristos a spus că „Împărăția lui Dumnezeu, raiul, e în voi.” Societatea de astăzi te împinge să ieși din tine. Societatea modernă te împinge să trăiești în afara ta. Tu trăiești și ți se dau teme mereu, până îmbătrânești. Dumnezeu zice așa: „Stau la ușa inimii tale și bat. Dacă voi intra la tine, voi cina cu tine și voi veni în tine, nu în afara ta.” Deci, Dumnezeu e în noi. De aceea, atunci când nouă ne e bine, suntem bine în iubire cu noi, înăuntrul nostru.”

Cum ți se par toate aceste teme abordate de părintele Vasile Ioana în diversele emisiuni și podcasturi la care participă în calitate de invitat?

Cum ar trebui să se îmbrace femeile la biserică, conform părintelui Vasile Ioana. "Dacă apare ceva care te atrage și te fură, nu e în regulă"

Surse foto: Youtube

Surse articol: YoutubeDcnewsDcnews

Articolul urmator
Rugăciunea „Nu știu”. E cea mai simplă, dar e plină de semnificație și ne ajută să conștientizăm cât de mare este puterea lui Dumnezeu
Rugăciunea „Nu știu”. E cea mai simplă, dar e plină de semnificație și ne ajută să conștientizăm cât de mare este puterea lui Dumnezeu
Ce îți va spune Dumnezeu după ce vei muri?
Incepe quiz
Ce îți va spune Dumnezeu după ce vei muri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.