4 obiceiuri eficiente prin care poți să gestionezi mai bine stresul

4 obiceiuri eficiente prin care poți să gestionezi mai bine stresul

Redactor Divahair.ro

Stresul face parte în mod inevitabil din viața tuturor, indiferent de vârstă ori de program. În anumite doze, stresul are și beneficii, pentru că ne obligă să ne autodepășim, atât fizic, cât și psihic, să creștem nivelul de performanță. Dar, atunci când organismul este supus unui stres prea intens, în mod continuu, poate avea de suferit. Stresul cronic poate crește riscul de boli grave, precum diabetul, maladiile cardiace, cancerul, dar și de deces prematur.

Atunci când treci printr-o perioadă stresantă, la serviciu și/ sau în viața personală, este bine să încerci să mai elimini din această stare, pentru a preveni efectele sale negative asupra sănătății. Iată mai jos patru modalități eficiente și simple pe care le poți folosi pentru a combate stresul din viața ta.

cizme ugg in apa marii

Meditația în mers

Să te gândești prea mult la trecut și să-ți faci griji pentru viitor sunt comportamente dăunătoare pentru bunăstarea fiecăruia. Mulți specialiști spun că 30 de minute de meditație zilnică ar putea atenua anxietatea și chiar reduce tulburările depresive. Însă multora le este dificil să mediteze pur și simplu. Există totuși o practică mai la îndemâna tuturor: meditația în mers. Începe prin a-ți alege o ținută confortabilă, de exemplu, o pereche de cizme ugg și o jachetă, ca acele geci superdry. Mergi la plimbare, încet, golește-ți mintea și concentrează-te doar pe respirația ta. Poți eventual să îți descarci o aplicație de meditație în mers. Nu te îndrepți spre o destinație anume, ci pur și simplu te plimbi. Încearcă în tot acest timp să conștientizezi mișcările pe care, de obicei, le faci automat, chiar dacă la început ți se va părea ridicol: pașii, mișcarea mâinilor, modul în care respiri. Energia negativă se va reduce pe măsură ce mergi și faci loc unei stări de dispoziție pozitive.

Ține un jurnal

Este mai bine să îți exteriorizezi gândurile decât să le “rumegi”, să le analizezi în interior. Un jurnal este o bună metodă de a exterioriza gândurile, îngrijorările, preocupările. Poți să o faci când vrei, de exemplu, înainte de culcare, pentru a-ți limpezi mintea, iar grijile tale vor părea mai puțin grave. Nu uita să notezi în jurnal și lucrurile pe care ți-a plăcut să le faci sau pentru care te simți recunoscătoare. Acest fapt te poate ajuta să te concentrezi asupra aspectelor pozitive ale vieții tale.
Consumă alimente antistres

Alimentația joacă un rol enorm în bunăstarea noastră mintală. Astfel, anumite alimente bogate în magneziu, vitamine și acizi grași Omega-3 au adevărate virtuți antistres și sunt de preferat în caz de anxietate. Acesta este mai ales cazul ciocolatei negre, a migdalelor, a peștelui gras, a cerealelor integrale. Mierea și alte produse apicole, precum lăptișorul de matcă și propolisul, sunt surse de vitamine B și C, care sunt excelente pentru combaterea stresului și a oboselii. Pe de altă parte, este necesar să limitezi consumul de alimente prea dulci. Zahărul supraexcită circuitele nervoase deja solicitate de stres. De asemenea, nu sunt recomandate produsele care conțin multe grăsimi saturate, precum chipsurile, cartofii prăjiți, foitajele, dar și alcoolul, care stresează ficatul.

Respira corect

Este un lucru cunoscut că unul dintre cele mai simple remedii contra anxietății este respirația corectă, profundă. Ce înseamnă acest lucru în mod concret? Aceasta înseamnă să respiri din abdomen (toracele nu trebuie să se umfle), de unde expirația este mai lungă decât inspirația. După fiecare expirație te oprești timp de trei secunde, apoi inspiri din nou. Repetă de zece ori acest exercițiu, de mai multe ori pe zi. Aceasta stimulează sistemul nervos parasimpatic și îl ajută să se calmeze. Și dacă, în tot acest timp, reușești să îți golești mintea de gânduri, va fi și mai bine.

Suprasolicitarea la locul de muncă, ritmul de viață prea alert, problemele din viața personală, fiecare dintre noi este afectată de stres cel puțin o dată în viață. Deși uneori pare greu de gestionat, sfaturile de mai sus te vor ajuta cu siguranță să reduci din nivelul de stres și să nu te lași doborâtă.

Sursa foto: Unsplash

Articolul urmator
Părintele Vasile Ioana îi critică pe credincioșii care vin la biserică să ceară noroc în viață. „Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”
Părintele Vasile Ioana îi critică pe credincioșii care vin la biserică să ceară noroc în viață. „Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?
Incepe quiz
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.