7 combinații perfecte de culori pentru zugraveli interioare

7 combinații perfecte de culori pentru zugraveli interioare

Redactor Raluca Margean

La fiecare sfârșit de an, experții în design interior discută despre tendințele din următorul an. În timp ce multe dintre previziuni spun că verdele reprezintă nuanța preferată în 2023, profesioniștii atrag atenția că următorul an este despre autoexprimare. Află, așadar, ce schimbări aduce anul 2023 în design-ul interior și care este paleta de culori pentru zugrăveli interioare din care să te inspiri, dacă vrei să fii în trend!

Culori hot în design-ul interior în 2023

În perioada pandemiei, când ritmul vieții a încetinit, interioarele preferate de majoritatea persoanelor aveau, în mare parte, culori deschise și aerisite. Acum, pe măsură ce am revenit la viața noastră fără restricții, avem nevoie de energie pentru a merge mai departe. Tocmai de aceea, pentru 2023 designerii au ales ca fiind reprezentative nuanțele de verde, albastru și maro, dar și nuanțe neutre mai calde și chiar note de galben. Aceste culori reprezintă, în mod colectiv, noțiuni de conexiune, fie cu natura și pământul, fie cu noi înșine, cu practicile noastre creative sau cu cele mai sălbatice vise ale noastre. 

Verde de vânătoare

Pentru un design îndrăzneț, din paleta de culori 2023 pentru zugrăveli interioare, optează pentru un verde închis bogat, alături de maro, gri deschis și câteva accente aurii. Această cameră este potrivită în special pentru băieți, însă poate funcționa foarte bine și într-o sufragerie de familie. Combinația de culori oferă un aer vintage, mai ales dacă este asociată cu accesoriile potrivite. 

Design interior cu perete verde
Sursa foto: Unsplash.com

Diferite nuanțe de maro

Maroul poate fi prea apăsător uneori, însă dacă alegi nuanța potrivită, poate ieși ceva super cool. Poți încerca să vopsești doar o parte dintr-un perete, de exemplu un mic hol sau o nișă/ un intrând unde să plasezi un tablou expresiv. Oaspeții tăi se vor opri să admire pictura și se vor simți ca într-o galerie de artă cochetă, dar extravagantă. 

Perete vopsit în maro, canapea și un tablou
Sursa foto: Unsplash.com

Chiar dacă nu te așteptai ca designerii să-ți recomande maro pentru dormitor, iată că în combinația potrivită, această culoare poate fi o alegere inteligentă. Încearcă o nuanță de cacao cu lapte pentru perete și asociaz-o cu albastru, roz și muștar în decorațiunile interioare (tablouri, perne sau tăblie de pat). Rezultatul este încântător. 

Pat în dormitor pe un perete maro și tablouri colorate
Sursa foto: Unsplash.com

Albastru navy

Albastrul este o culoare pe care te poți baza întotdeauna în design-ul interior, pentru că oferă un aer liniștitor, calm, plăcut. Indiferent dacă optezi pentru albastru-navy sau pentru nuanțe mai deschise, atunci când îl combini cu alb și bej, vei avea impresia mereu că ești la malul mării. Iar dacă îl combini cu nuanțe mai închise, precum verde închis și culori neutre, precum bej și alb, vei obține un decor clasic, elegant și natural, însă mai aproape de pământ, decât de apă. 

Design interior-perete albastru cu tablouri și plante agățate
Sursa foto: Unsplash.com

Gri închis sau deschis

Poți crea aceeași atmosferă de natură și pământ vopsind pereții interiori în gri și folosind combinațiile de alb-maro-verde pentru decorarea încăperii. Optează pentru un parchet din lemn într-o culoare mai închisă, iar mobila și obiectele decorative în contrast puternic alb-maro. Finisează design-ul cu plante naturale, ca să te simți cu adevărat în mijlocul naturii. 

Design interior dormitor
Sursa foto: Unsplash.com

7 combinații perfecte pentru zugrăveli interioare

După ce ai aflat care este paleta de culori pentru zugrăvelile interioare în 2023, îți prezentăm în continuare cele mai cool combinații de nuanțe pe care să le folosești în fiecare din camerele casei tale. Indiferent dacă preferi culorile bogate, pline de farmec sau tonurile reci, șic și elegante, poți găsi ceva interesant în următoarele recomandări ale designerilor de interior. 

1. Albastru + galben

Albastrul inspiră o atmosferă calmă, relaxantă, dar dacă îl asociezi cu o culoare puternică și strălucitoare, precum galbenul, poți obține un aspect îndrăzneț, modern și plin de viață. Asumă-ți niște riscuri combinând nuanțele neutre precum bej și alb cu niște culori vii, precum roșu sau portocaliu pentru a ieși din convențional și pentru a face totul un pic mai distractiv.  

Dormitor cu un perete de sticlă
Sursa foto: Unsplash.com

2. Albastru deschis + verde

Dacă ești în căutarea unor tonuri mai naturale, nimic nu este mai potrivit decât verdele. Alege un albastru foarte deschis pentru zugrăveala pereților și păstrează verdele pentru decorațiunile interioare precum draperii, fotolii sau tablouri. Înviorează camera cu accente de culori vii, precum galben și oferă un plus de glamour cu accesorii aurii.  

Interior sufragerie decorată cu albastru deschis și verde
Sursa foto: Unsplash.com

3. Gri deschis + bleumarin

Această combinație de culori denotă eleganță, șic și rafinament, așadar este ideală pentru sufragerie. Pentru a evita crearea unei atmosfere prea reci, te poți folosi de accesorii în tonuri aurii, iar pentru a da viață încăperii, adaugă neapărat câteva plante decorative verzi.     

Design interior sufragerie cu draperii albastre
Sursa foto: Unsplash.com

4. Verde foarte deschis + diverse nuanțe de maro

Culorile deschise luminează o încăpere, iar verdele este o nuanță ce transmite căldură, liniște și naturalețe. Zugrăvește un perete în verde foarte deschis și folosește nuanțele pământii, precum maro, piersică, bej și natur pentru mobilă și accesorii. Această combinație de culori este perfectă pentru orice cameră, însă designerii îți recomandă s-o încerci în bucătărie. Te va binedispune în fiecare zi, atunci când gătești sau când stai la povești cu prietenii tăi. 

Colț de bucătărie cu masă și scaune
Sursa foto: Unsplash.com

5. Verde pădure + galben

Pentru a da o notă de extravaganță camerei, combină verdele pădure cu galben. Rezultatul va fi uimitor, mai ales dacă alegi și câteva accesorii moderne, precum tablouri cu imagini cool sau un covor cu un design mai deosebit. Este de preferat ca restul mobilierului să fie în culori neutre sau deschise, cu câteva accente de culori vii pentru perne sau alte obiecte de decor. 

Sufragerie cu o canapea mare galbenă
Sursa foto: Unsplash.com

6. Albastru deschis + roșu

O combinație plină de viață este bleu ciel cu orice nuanță mai puternică de roșu. Poți alege, de exemplu, roșu-cărămidă pentru accesoriile din cameră și poți completa cu plante verzi și flori proaspete pe masă. Dacă îți plac culorile vii, adaugă o notă luminoasă cu galben și auriu și finisează restul încăperii cu nuanțe neutre, precum alb, bej și natur. 

O masă rotundă și patru scaune lângă un geam
Sursa foto: Unsplash.com

7. Verde deschis + bej 

O alegere plină de farmec o reprezintă combinația dintre verde deschis și bej. Vopsește un perete în verde, iar grinda de deasupra cu bej și completează decorul cu obiecte în diverse nuanțe ale acestor culori. Vei obține un colț de natură, proaspăt și revigorant. Adaugă oglinzi mari pe perete pentru a crea impresia unui spațiu mai mare și nu uita să pui plante verzi decorative, de mai multe tipuri și dimensiuni. 

Oglindă mare rotundă pe un perete și plante verzi decorative
Sursa foto: Unsplash.com

3 culori de evitat în zugrăveli interioare

Trendurile în materie de design interior ar trebui să fie o inspirație pentru fiecare dintre noi, însă ele nu ar trebui să dicteze neapărat estetica unui cămin. Specialiștii spun că este important ca stilul personal al proprietarului să se reflecte în casă și nu este neapărat nevoie să schimbi complet înfățișarea casei de fiecare dată când se schimbă trendurile. Te poți inspira din ce se poartă sau nu într-un an, însă aplică doar ce ți se potrivește.

După ce ai aflat care este paleta de culori recomandată pentru zugrăveli interioare în 2023, iată câteva dintre nuanțele ce ar trebui evitate, conform experților:

Scheme de culori monocromatice alb și gri

Aceste combinații monocromatice sunt în trend de foarte mult timp, dar se pare că această eră a ajuns la sfârșit. Tendința de a utiliza alb sau gri ca o modalitate de a face un spațiu să se simtă mai aerisit și deschis se schimbă pe măsură ce mai mulți designeri au curajul să incorporeze alte culori neutre în spații. Diverse nuanțe ”cremoase”sunt folosite pentru a încălzi spațiile și pentru a le face să se simtă mai primitoare, de exemplu, bej, cacao cu lapte, verde deschis și altele.

Culori stridente, precum cele neon 

Paleta de culori recomandată pentru zugrăveli interioare în 2023 conține nuanțe calde de pământ, culori care exprimă conexiunea cu natura. De aceea, culorile stridente, precum mov, verde neon sau altele asemenea ar trebui să fie evitate. 

Nuanțele de roz 

Dacă până acum rozul prăfuit sau pastelat era considerat potrivit pentru zugrăvelile interioare, în 2023 atenția se concentrează spre nuanțele mai ”pământii” ale culorii roșii. În acest an, își fac loc mai des culori precum roșu-cărămiziu și teracotă sau chiar portocaliu ruginit. Designerii consideră că acestea aduc mult mai multă căldură inspirată de natură.

În concluzie, dacă vrei să-ți renovezi casa cu noile tendințe în materie de design interior, ține cont că în 2023, paleta de culori pentru zugrăvelile interioare este inspirată din natură. Specialiștii te sfătuiesc să alegi nuanțe precum verde, albastru sau maro, dar și alte culori ”pământii”, precum roșu-ruginiu, galben sau portocaliu.   

Citește și: Cum poţi să-i dai locuinţei un aer proaspăt fără să o refaci din temelii. Idei pentru reamenajarea casei în ton cu trendurile lui 2023

Surse foto: Unsplash.com

Surse articol: Mydomaine.com

Articolul urmator
Faceți cunoștință cu bărbatul de 32 de ani care este tată pentru 96 de copii
Faceți cunoștință cu bărbatul de 32 de ani care este tată pentru 96 de copii
Ce ținută office ți se potrivește, în funcție de personalitate
Incepe quiz
Ce ținută office ți se potrivește, în funcție de personalitate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.