9 lucruri absolut interzise pentru femeile anilor '60 în SUA și care acum sunt la ordinea zilei

9 lucruri absolut interzise pentru femeile anilor '60 în SUA și care acum sunt la ordinea zilei

Alida Enache

Deși au trecut exact șase decenii de atunci, anii '60 nu par atât de îndepărtați de vremurile noastre. Perioada respectivă este una cu mare importanță pentru Statele Unite ale Americii, căci acela a fost momentul în care s-a făcut un salt imens pentru drepturile și libertățile femeilor de acolo.

Înainte de 1960, în Statele Unite ale Americii, femeile nu au fost considerate egale bărbaților, lucru care le-a pus multe piedici în a evolua profesional și nu doar. Cu timpul, lucrurile s-au schimbat, iar în prezent se bucură de libertate deplină. Beneficiile și satisfacțiile acestui fapt sunt de-a dreptul evidente, dar haide să vedem cu exactitate ce s-a schimbat de atunci și până acum!

Află din rândurile de mai jos care sunt cele nouă lucruri pe care femeile nu le puteau face în Statele Unite în anii 1960 și ce a însemnat acest lucru pentru ele!

1. Obținerea unui card de credit

În anii 1960, băncile americane refuzau să emită carduri de credit femeilor căsătorite. Și chiar și cele care aveau parteneri se confruntau cu provocări atunci când solicitau cardul de credit. În general, soții erau obligați să semenze pentru ele.

Indiferent dacă o femeie putea sau nu să finanțeze un card de credit cu banii proprii, băncile tot le refuzau accesul la unul. Acest lucru a luat sfârșit abia după 1974, când a devenit ilegal să refuzi un card de credit unei femei doar pe baza sexului acesteia.

Chiar și Hillary Clinton și-a amintit odată că i s-a refuzat un astfel de card. Ea a primit o scrisoare prin care i s-a menționat că este nevoită să folosească cardul de credit al soțului ei.

"Câștigam mai mulți bani decât el și chiar eram pregătită să am propriul meu card de credit."

2. Obținerea pastilelor contraceptive

Libertatea de reproducere era încă un subiect tabu în anii 1960, iar pilula contraceptivă a fost aprobată în 1957 pentru "durere menstruală severă". Ulterior, în 1960, a fost aprobată pentru a putea fi folosită ca și contraceptiv, deși în unele state era încă ilegală.

În Connecticut, contracepția a fost considerată ilegală până în 1965 și avea o reputație proastă, fiind etichetată drept "imorală". Inițial, doar femeile căsătorite o puteau procura, iar din 1972 a fost pusă la dispoziția tuturora.

3. Egalitatea la locul de muncă

În anul 1963, s-a descoperit că femeile câștigau doar 59 de cenți pentru fiecare dolar câștigat de un bărbat la locul de muncă. De asemenea, femeile erau adesea evitate atunci când era vorba de posturi de conducere, în ciuda capacităților lor. Aceste poziții erau rezervate întotdeauna bărbaților.

Dar în 1964, a fost adoptată Legea drepturilor civile, care prevedea că este ilegală discriminarea pe criterii de sex și rasă. După cum era de așteptat, multe companii nu au luat în serios această lege, așa că a fost înființată Organizația Națională a Femeilor (NOW) pentru a impune egalitatea acolo unde este cazul.

4. Păstrarea locului de muncă în cazul unei sarcini

În urmă cu 50 de ani, femeile nu puteau avea un loc de muncă dacă erau însărcinate. Mai rău de atât, chiar și cele angajate deja riscau să rămână fără job dacă angajatorul lor afla că așteaptă un copil. Nu, nu conta faptul că erau apte de muncă.

Abia când a fost pusă în aplicare Legea privind discriminarea în caz de sarcină din 1978 a devenit ilegală discriminarea unei angajate pentru că este însărcinată. De atunci, companiilor le este interzis prin lege să discrimineze pe motiv de sarcină, fie că este vorba de angajarea, concedierea sau privarea de un salariu egal.

Imagine cu cinci femei care bat pumnul

5. Obținerea unui loc în juriu

Chiar și după adoptarea celui de-al 19-lea amendament, care a calificat femeile ca "electori", foarte rar se întâmpla ca o femeie să fie aleasă drept jurat. A durat destul de mult timp până când, în 1957, a fost adoptată o legislație prin care femeilor li se oferea dreptul să fie incluse în selecția juraților.

Motivul pentru care ele nu au fost luate în calcul până atunci a fost acela că erau considerate "centrul familiei". Ce înseamnă asta? Ei bine, ele ar fi trebuit să aibă grijă de familie și nimic altceva. De asemenea, se presupune că sunt prea sensibile și fragile pentru a auzi detalii despre crime sau alte subiecte neplăcute, dar și prea înțelegătoare pentru a rămâne obiective.

6. Obținerea unei asigurări de sănătate la aceeași rată monetară ca bărbații

Femeile au fost întotdeauna taxate mai mult decât bărbații pentru asigurarea de sănătate. Mulți oameni, chiar și oficiali aleși, credeau că "femeile nu se supără să plătească puțin mai mult" pentru asta, deoarece adesea beneficiază de ee mai mult decât bărbații.

În Statele Unite ale Americii, femeile cheltuiesc aproximativ de două ori mai mult decât bărbații pentru a putea avea grijă de sănătatea lor.

Acest lucru se mai întâmplă chiar și la momentul actual pentru că companiile de asigurări de sănătate susțin că ele merg mai des la medic, avnd în vedere că pot rămâne însărcinate și își fac mai multe controale sau au nevoie de mai multe medicamente.

7. Obținerea unui loc la o universitate de prestigiu

Înainte de anii 1960, femeile nu aveau voie să urmeze cursurile școlilor de prestigiu. De exemplu, celebrele universități Yale și Princeton nu au devenit mixte până în 1969. Brown și Columbia nu au oferit admitere femeilor până la începutul anilor 1970. Și abia în anul 1980, Columbia a renunțat la a mai fi o universitate exclusiv masculină.

Să nu mai spunem că Universitatea din Pennsylvania a început să accepte femei, rareori, abia din 1986, iar Cornell a acceptat prima sa studentă în 1870, în circumstanțe speciale.

8. Lupta în prima linie

Deși femeile au fost admise în academiile militare până în 1976, până în anul 2013 nu au avut dreptul de a merge la luptă. Înainte de 1973, ele erau admise în armată doar ca asistente medicale sau personal de sprijin.

La doi ani după ce s-a revocat regula care interzicea femeilor să servească în unitățile de luptă, Ashton Carter a ordonat ca armata să deschidă toate posturile de luptă femeilor, fără excepții. Abia atunci a fost posibil ca femeile doritoare să servească în prima linie alături de bărbați.

9. Box în cadrul Jocurilor Olimpice

Femeile au dovedit de nenumărate ori că pot face tot ce fac și bărbații, așa că de ce nu ar lua în calcul și boxul? Ele au dovedit, pe parcursul timpului, cu au capacități extraordinare și ca pot concura cu bărbații pe orice plan.

În întreaga lume, femeile concurează în sporturi precum tenisul, baschetul și fotbalul, însă nu sunt luate în calcul atunci când vine vorba despre box. Ele au primit dreptul de a concura la nivel profesionist în ringul de luptă abia după 1990. Tot atunci, Statele Unite ale Americii, Canada și alte națiuni europene au început să organizeze turnee pentru femei.

Citește și: Ce semnificație au cifrele din CNP-ul tău. Mihai Voropchievici a dezvăluit totul

Surse foto: iStock

Surse articol: Amomama, Usatoday, CNN

Articolul urmator
Cum să te bucuri de vise lucide asupra cărora să ai control absolut, conform experților 
Cum să te bucuri de vise lucide asupra cărora să ai control absolut, conform experților 
Ce parte a zilei te reprezinta?
Incepe quiz
Ce parte a zilei te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.