Acatistul Sfântului Ciprian: când să îl citești și cum te ajută

Acatistul Sfântului Ciprian: când să îl citești și cum te ajută

Redactor Raluca Margean

Sfântul Ciprian a fost vrăjitor, episcop și unul dintre cei mai importanți scriitori creștini din primele secole. A murit ca martir și astăzi este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în data de 2 octombrie. Află mai multe detalii interesante despre viața Sfântului Ciprian și cum să te rogi la el ca să te ajute să scapi de blesteme și vrăjitorii!

Cine a fost Sfântul Ciprian?

Născut Thascius Caecilius Cyprianus, Ciprian a trăit în secolul al III-lea, între anii 200-258, în Cartagina, actualul oraș Tunis din Tunisia, nordul Africii. Se spune că părinții erau necredincioși și l-au încredințat de mic copil vrăjitorilor pentru a învăța meșteșugul acestora. În jurul vârstei de 10 ani, Ciprian a ajuns pe muntele Olimpului, acolo unde l-a slujit pe necuratul și a deprins o mulțime de taine diavolești.

Până la 20 de ani ajunsese să slujească toți zeii și zeițele păgâne și a învățat să facă tot felul de vrăji și farmece. Nu se sfia să înșele, să otrăvească oamenii sau să-i ucidă cu farmecele sale. Ajunsese chiar să înjunghie copii pentru a-i aduce jertfă diavolilor pe care-i slujea.

La 30 de ani era cinstit și slăvit ca un mare jertfitor și preaînțelept slujitor al necuraților zei și mulți mergeau la el să-i ajute la desfrânare, mânie, vrajbă și la izbândirea răutăților.

În această perioadă a vieții sale, a ajuns la el un tânăr păgân, Aglaid, care era îndrăgostit de o fecioară, Iustina. Supărat că Iustina l-a respins, Aglaid îl roagă pe Ciprian să-l ajute cu puterea lui diavolească s-o farmece pe Iustina astfel încât aceasta să-l accepte ca soț.

Ciprian trimite pe rând trei diavoli ca s-o ispitească pe Iustina și s-o facă să aprindă în ea pofta trupească pentru Aglaid, însă toți diavolii sunt alungați de tânăra fecioară cu ajutorul rugăciunii, postului și semnului crucii.

Auzind de la Aglaid că diavolii nu au avut niciun efect asupra Iustinei, Ciprian s-a hotărât să meargă el însuși la fată. S-a prefăcut în femeie și în pasăre, însă nu a reușit deloc să se apropie de casa ei. Apoi a aruncat blesteme și vrăji asupra rudelor Iustinei și oamenilor din sat, aducând multe boli și nenorociri. Nimic din toate astea nu au reușit să învingă credința Iustinei în Dumnezeu și până la urmă, rugăciunile sale l-au înfrânt pe Ciprian.

Văzând că Dumnezeu este mai puternic și că s-a înșelat crezând în diavoli, Ciprian s-a lepădat de vrăjitorie și a cerut izbăvire la episcopul creștin, rugându-l să-l miluiască și să-i dea Sfântul Botez. După un timp îndelungat în care Ciprian și-a arătat pocăința și s-a rugat pentru curățirea fărădelegilor sale, el a fost botezat întru Hristos.

După aceea, în decurs de un an, Ciprian a ajuns preot și a trăit o viață asemănătoare sfinților, plângând pentru faptele sale și făcând numai bine. În anul 248 a fost ales episcop de Cartagina, iar din această poziție Ciprian a numit-o pe Iustina stareță la o mănăstire de călugărițe.

Diavolul, văzând cât de bine îl slujește Ciprian pe Dumnezeu, a început să clevetească împotriva lui și a Iustinei. A adunat de partea lui tot mai mulți necredincioși și au mers împreună la stăpânitorul locurilor din acele vremuri - Evtolmie ighemonul. Ei i-au spus acestuia că Ciprian și Iustina tulbură poporul și îl fac potrivnic lui, prin preamărirea lui Dumnezeu.

Auzind una ca asta, Evtolmie ighemonul a poruncit prinderea și judecarea celor doi. I-a supus multor torturi, însă văzând că aceștia nu se leapădă de credința lor, i-a trimis la împăratul Claudiu din Nicomidia (orașul Izmit din Turcia de astăzi). Acesta i-a judecat și condamnat la moarte prin tăiere cu sabia. Sfântul Ciprian și Iustina au murit ca martiri în anul 258. Văzând moartea celor doi, un creștin pe nume Teoctist, și-a mărturisit și el credința întru Hristos, fiind omorât și el alături de cei doi sfinți.

Trupurile celor 3 au zăcut neîngropate timp de 6 zile, după care au fost luate în taină și duse la Roma unde au fost înmormântate. Se spune că toți bolnavii care ajungeau și se rugau la mormântul lor se vindecau ca prin minune. Astăzi, cei trei sunt menționați ca Sfinți Mucenici - Ciprian, Iustina și Teoctist.  

Citește și: Cine a fost Arhanghelul Uriel, sfântul cel mai înțelept

Cum te ajută acatistul Sfântului Ciprian?

Acatistul este o rugăciune prin care se cere mijlocirea Sfinților pe lângă Dumnezeu, pentru a ne ajuta să trecem peste un necaz. Acatistele se citesc în picioare sau în genunchi, în faţa icoanei sfântului spre care sunt îndreptate rugăciunile.

Femeie care a aprins o lumânare în biserică
Sursa foto: Pexels.com

Acatistul Sfântului Ciprian este una dintre cele mai puternice și mai des folosite rugăciuni pentru dezlegarea de blesteme și farmece. Acatistul conține mai multe cântări de laudă și rugăciune, care se numesc condace și icoase. În timpul Acatistului se amintesc frânturi din viața Sfântului Ciprian și se aduce laudă acestuia pentru faptul că a înfrânt slujirea diavolului, că s-a întors împotriva acestuia și l-a slujit pe Dumnezeu:

Icos 1:

Bucură-te, cel ce ai înfrânt slujirea idolească
Bucură-te, că ai vădit înșelăciunea diavolească
Bucură-te, că la cunoștința adevărului ai râvnit
Bucură-te, cel ce și în păgânească cunoștință te-ai arătat iscusit
Bucură-te, cel ce diavolești meșteșuguri și vrăjitorii ai cunoscut
Bucură-te, că pe toate acestea mai apoi de ocară le-ai făcut”

Pe lângă laudele aduse sfântului, Acatistul cuprinde și rugăciuni către acesta, pentru izbăvirea de păcate și scăparea de ispita diavolească:

Icos 8:

”Bucură-te, și ne înarmează pe noi prin credință împotriva celui rău
Bucură-te, și ne dă biruință împotriva diavolului, nouă, celor ce chemăm numele tău
Bucură-te, și împreună cu fecioara cea curată scapă-ne de ispitele cele neașteptate
Bucură-te, și cursele lui Veliar sfărâmă-le și fă-ni-le nouă arătate!”

Acatistul Sfântului Ciprian are 12 icoase și 13 condace, după care se citește încă odată icosul 1 și condacul 1. Fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, Sfințite Mucenice Cipriane, pururea slăvite!

Iată Icosul 1 și Condacul 1 în întregime:

Icos 1:

Minunată s-a arătat viața ta, Sfinte, că din pruncie slujirii idolești ai fost închinat, dar cunoscând Domnul râvna ta după cunoașterea cea adevărată, ți-a descoperit ție, printr-o fecioară curată, pe Hristos-Singur-Adevărul, de care taină și pronie dumnezeiască minunându-ne, cu credință cântăm ție:

Bucură-te, cel ce ai înfrânt slujirea idolească
Bucură-te, că ai vădit înșelăciunea diavolească
Bucură-te, că la cunoștința adevărului ai râvnit
Bucură-te, cel ce și în păgânească cunoștință te-ai arătat iscusit
Bucură-te, cel ce diavolești meșteșuguri și vrăjitorii ai cunoscut
Bucură-te, că pe toate acestea mai apoi de ocară le-ai făcut
Bucură-te, că poți să ne scapi de ispita diavolească
Bucură-te, că ne izbăvești de rătăcirile eretice
Bucură-te, că ne arăți calea spre adevăr
Bucură-te, că rugăciunile tale de tot răul ne scapă
Bucură-te, ajutorul celor înviforați
Bucură-te, că lumina ta tuturor o împarți
Bucură-te, Sfințite Mucenice Cipriane, pururea slăvite!

Condac 1:

”Cela ce mai înainte ai fost învățător răutății și te-ai arătat Arhiereu prin cinstita fecioară Justina, și ca un păstor înțelept, din spinii înșelăciunii ai înflorit ca o floare prea frumoasă, și pe noi credincioșii, ne-ai umplut cu miresmele tămăduirilor și de razele minunilor tale, întărește-ne ca să-ți cântăm ție: Bucură-te, Sfințite Mucenice Cipriane, pururea slăvite!”

Preoții spun că Acatistul Sfântului Ciprian poate fi spus de orice credincios, însă trebuie vorbit înainte cu un duhovnic.

Când se citește acatistul Sfântului Ciprian?

Orice acatist se citește în ziua în care se prăznuiește sfântul căruia îi adresezi rugăciunea. Cum Sfântul Ciprian se sărbătorește în 2 octombrie, Acatistul Sfântului Ciprian se spune în acea zi, deoarece atunci rugăciunea este mai puternică. Unele persoane susțin că ea trebuie spusă timp de 40 de zile și trebuie să fie însoțită de post, pentru a te scăpa de farmece, blesteme sau vrăji!

Citește și: Acatistul Sfântului Elefterie: când și cum trebuie să îl rostești

 

Surse foto: Pexels.com

Articolul urmator
Acatistul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. O simplă rugăciune adresată lui ar putea vindeca și cele mai urâte boli
Acatistul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. O simplă rugăciune adresată lui ar putea vindeca și cele mai urâte boli
Cât de bine te pricepi să citești oamenii? Fă quiz-ul și nu te mai lăsa păcălită!
Incepe quiz
Cât de bine te pricepi să citești oamenii? Fă quiz-ul și nu te mai lăsa păcălită!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.