Cine a fost Arhanghelul Uriel, sfântul cel mai înțelept

Redactor Raluca Margean

Unul din cei șapte arhangheli importanți din Biserica Ortodoxă, Arhanghelul Uriel este considerat cel mai înțelept dintre aceștia. Simbolul educației, Sfântul Arhanghel te ajută cu informațiile de care ai nevoie și îți oferă idei creatoare. Află detalii interesante despre Arhanghelul Uriel, inclusiv ce rugăciune îi poți adresa acestuia atunci când îi ceri ajutorul!

Cine a fost arhanghelul Uriel, sfântul cel mai înțelept

Despre Arhanghelul Uriel

Arhanghelul Uriel este cunoscut în lumea creștină ca îngerul înțelepciunii. El reprezintă lumina adevărului lui Dumnezeu în întunericul confuziei. În limba ebraică, Uriel înseamnă ”Lumina cea Tainică a lui Dumnezeu” sau “Focul Alchimic Transformator al lui Dumnezeu”.

Credincioșii adresează rugăciuni lui Uriel atunci când au nevoie de ajutor înainte de a lua decizii, de a învăța informații noi, de a rezolva probleme sau conflicte. De asemenea, Uriel poate ajuta la eliberarea emoțiilor distructive, precum anxietatea și furia, care pot împiedica credincioșii să discearnă înțelepciunea sau să recunoască situațiile periculoase.

El poate oferi informații prin viziuni, vise și instincte. Îndrumările sale sunt în principal legate de educație, dar ajută și în rezolvarea situațiilor de zi cu zi, precum angajarea în conversații, brainstorming sau oferirea de idei inovative.

Biserica ortodoxă îl consideră unul dintre cei 7 arhangheli importanți ai creștinătății, alături de Gabriel, Mihail, Varahiil, Iegudiil, Salatiil. Arhanghelul Uriel este recunoscut și de biserica anglicană și apare mențiomat în Vechiul Testament. El este considerat unul dintre cei mai înțelepți și inventivi arhangheli, oferind ajutor oamenilor sub forma intuiției și ideilor creatoare, geniale.

Simbolul Arhanghelului Uriel: imagini

În artă, Arhanghelul Uriel este descris purtând fie o carte, fie un sul (pergament), ambele reprezentând înțelepciune.

Sfântul Arhanghel Uriel cu cartea în mână

Un alt simbol al Arhanghelului Uriel este o mână deschisă care ține o flacără sau soarele, care reprezintă adevărul lui Dumnezeu. La fel ca și ceilalți arhangheli, Uriel este asemenea unui înger, însă roșu. Unele surse atribuie culoarea galbenă sau aurie lui Uriel.

Vitraliu cu Sfantul Uriel din Catedrala Chester

Conform Wikipedia.com, Uriel păzește Poarta Edenului cu o sabie de foc și „veghează asupra tunetului și a terorii”. În Apocalipsa lui Petru apare ca îngerul pocăinței și este reprezentat grafic ca fiind la fel de nemilos ca toți ceilalți demoni. Uriel mai este considerat spiritul (unul dintre heruvimi) celui de-al treilea capitol al Genezei și este, de asemenea, unul dintre îngerii care au ajutat la îngroparea lui Adam și Abel în Eden.

Arhanghelul Uriel în textele religioase

Uriel nu este menționat în textele religioase canonice din principalele religii ale lumii, dar apare în mod semnificativ în textele religioase majore apocrife. Textele apocrife sunt lucrări religioase incluse în unele versiuni timpurii ale Bibliei, dar care sunt considerate a fi secundare ca importanță pentru scriptura Vechiului și Noului Testament.

În apocrifele evreiești (Cartea lui Enoh), Uriel îl avertizează pe profetul Noe despre viitorul potop. Din acest motiv, se consideră că Arhanghelul Uriel oferă protecţie în cazul catastrofelor sau dezastrelor naturale, dar și avertizează prin intuiții nemaipomenite (vise, premoniții) înainte de a apărea un cutremur, incendiu, inundaţie, uragan, etc.

În Cartea lui Esdras (alt text aprocrif din religia iudaică), Dumnezeu îl trimite pe Uriel să răspundă la întrebările pe care profetul Ezra le pune lui Dumnezeu.

În mai multe evanghelii apocrife creștine, Arhanghelul Uriel îl salvează pe Ioan Botezătorul de la moarte. Regele Irod a ordonat uciderea tuturor bebelușilor băieți în timpul nașterii lui Iisus Hristos. Conform site-ului Christianity.com în diverse texte apocrife, Uriel, împreună cu Mihail, Gabriel și Rafael sunt cei patru Arhangheli care protejează cele patru colțuri ale globului. Se spune că Uriel protejează sudul, Gabriel nordul, Mihail estul și Rafael vestul.

Rugăciune către Sf. Arhanghel Uriel

Mâini împreunate în rugăciune

Următoarea rugăciune către Arhanghelul Uriel îți va fi de mare folos atunci când cauți o soluție la una din problemele tale sau înainte de a lua vreo decizie. De asemenea, te ajuta să-ți păstrezi calmul și înțelepsiunea. Iată cum trebuie să te rogi:

Arhanghel Uriel, înger al înțelepciunii, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că te-a făcut atât de înțelept și mă rog să-mi trimiți și mie parte din înțelepciunea ta. Te rog luminează-mi mintea și ajută-mă ori de câte ori mă confrunt cu o decizie important. Adu lumina lui Dumnezeu asupra mea pentru a putea decide ce este mai bine.

Ajută-mă să caut voia lui Dumnezeu în toate situațiile.

Ajută-mă să descopăr scopurile bune ale lui Dumnezeu pentru viața mea, astfel încât să-mi pot baza prioritățile și deciziile zilnice pe ceea ce m-ar ajuta cel mai bine să îmi îndeplinesc aceste scopuri.

Dă-mi o înțelegere aprofundată despre mine, astfel încât să-mi pot concentra timpul și energia pe urmărirea a ceea ce Dumnezeu mi-a dăruit în mod unic să fac.

Amintește-mi că cea mai importantă valoare dintre toate este iubirea și ajută-mă să mă iubesc pe mine și pe ceilalți oameni, în timp ce lucrez pentru a împlini voința lui Dumnezeu în fiecare aspect al vieții mele.

Arhanghel Uriel, dă-mi inspirația de care am nevoie pentru a veni cu idei proaspete și creative.

Ajută-mă să învăț bine informații noi și să găsesc soluții înțelepte la problemele cu care mă confrunt.

Încurajează-mă să păstrez o minte și o inimă deschisă pe măsură ce progresez spre a deveni persoana pe care Dumnezeu dorește să fiu.

Împuternicește-mă să rezolv conflictele cu alte persoane și să renunț la emoții distructive, care mă pot împiedica să discern înțelepciunea divină.

Te rog ajută-mă să fiu stabil emoțional, ca să fiu în pace cu Dumnezeu, cu mine și cu ceilalți.

Îndeamnă-mă să urmăresc iertarea, astfel încât să pot avansa bine.

Mulțumesc pentru îndrumarea ta înțeleaptă din viața mea, Arhanghel Uriel. Amin.”

Citește și: Cea mai puternică rugăciune de iertare

Meditație cu Arhanghelul Uriel

Dacă vrei să intri în comuniune cu Sfântul Arhanghel, este bine să-ți aloci zilnic 5 minute pentru meditație. Îți poți imagina că din cer se pogoară asupra ta o lumină puternică care îți dă putere, te protejează și îți oferă înțelepciunea de a rezolva problemele cu care te confrunți zi de zi. Această meditație cu Arhanghelul Uriel, alături de o rugăciune te vor ajuta și-ți vor luminea mintea și inima.

Acatistul Arhanghelului Uriel

Acatistele sunt rugăciunile prin care credincioșii cer mijlocirea Sfinților și Arhanghelilor pe lângă Dumnezeu pentru a ne ajuta sau ierta păcatele. Acatistul este slujba liturgică, imnul de laudă către sfântul căreia i se adresează. Un acatist către Arhangelul Uriel este acesta:

”Dumnezeiescule Arhanghel, ajută-mă să am mintea și inima deschisă către cunoașterea divină și să curăț tot întunericul din mine. Îmi doresc ca pacea, bucuria și viața trăită în Dumnezeu să fie din nou stăpâne pe acest pământ și în întreaga lume.

Arhanghel Uriel, tu ești înger al căinței, ajută-mă să văd tot ce am greșit în viață ca să-mi cer iertare.
Tu, care stăpânești peste furtuni, alungă furtuna gândurilor mele.
Sfinte Arhanghel Uriel vindecă-mă de toate spaimele mele. Ajută-mă să înțeleg ceea ce Dumnezeu mi-a dat să simt și să văd. Ajută-mă ca tot ce fac să fie desăvârșit, după voia lui Dumnezeu.
Sfinte Arhanghel, am nevoie de tine.”

Așadar, de fiecare dată când ai nevoie să rezolvi o problemă, un conflict sau vrei să obții mai multe informații în educația ta, te poți ruga la Arhanghelul Uriel să te ajute. 

Citește și: Rugăciune pentru serviciu: ruga de 40 de zile care te va ajuta să-ți găsești un loc de muncă

Surse foto: Pixabay.com, Wikipedia.com

Articolul urmator Maica Tereza: cine a fost și ce legătura are numele ei cu România

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.