Aceşti veterani de război cu membre amputate pozează nud! Vezi imaginile!

Aceşti veterani de război cu membre amputate pozează nud! Vezi imaginile!

Eugenia Dinescu, redactor

Ne-am obişnuit să vedem persoanele cu dizabilităţi reduse la o imagine unidimensională, ale căror poveşti sunt aproape întotdeauna prezentate dintr-o perspectivă condescendentă. Însă personalitatea lor nu este condensată în membrul pierdut, iar identitatea lor nu se reduce la statutul de persoană cu handicap. Acesta este stereotipul pe care fotograful american Michael Stokes (53 de ani) şi-a propus să-l demonteze în proiectul foto „Always Loyal”, o serie de fotografii în care 14 veterani de război cu membre amputate aduc un nou unghi de abordare asupra portretizării persoanelor cu dizabilităţi.

Proiectul a luat naştere odată cu şedinţa foto realizată împreună cu Alex Minsky, un puşcaş marin al cărui picior a fost amputat în 2009, în urma unei deflagraţii din Afganistan.

„Am decis să-l fotografiez ca şi cum nu ar fi suferit o amputaţie, să-l fotografiez exact în acelaşi mod în care aş face-o cu oricare alt model de fitness”, a declarat Michael Stokes într-un interviu acordat revistei Cosmopolitan. După ce Minsky a demonstrat că dizabilitatea nu trebuie să fie privită doar în aceeaşi manieră reducţionistă, şi alţi veterani de război s-au alăturat proiectului, creând volumul „Always Loyal”.

Fotografiile realizate de Stokes nu au fost lipsite de controverse, în special imaginea în care unul dintre veterani adoptă o poziţie similară crucificării: „Am fost atacat online de toate aceste grupuri religioase”, spune Stokes.

„Facebook mi-a şters câteva dintre fotografii şi mi-a blocat accesul, ceea ce a demarat o petiţie online. O fotografie recentă a unei veterane de război, care a suferit o intervenţie de reconstrucţie mamară după cancerul de sân, a fost înlăturată de pe Facebook, deşi întruneşte toate condiţiile impuse legate de nuditate”, mai spune fotograful.

Sexualizate ca o formă de empowerment, imaginile surprinse de Michael Stokes nu arată tragedia din spatele amputaţiei, ci forţa.

„Mi-am dorit să arăt că aceşti tineri care se întorc de pe front sunt încă foarte tineri, îşi doresc să îşi construiască un viitor şi, chiar dacă acum au o pensie şi s-au retras din activitate, sunt pregătiţi să dea piept cu lumea”, a continuat el.

„Anumiţi oameni vin şi îmi spun: «Acest lucru este extraordinar pentru stima lor de sine» sau «Îi faci să se simtă din nou bărbaţi»”, a declarat fotograful pentru MTV.

„Însă aceşti oameni au venit la mine vindecaţi şi pregătiti să înfrunte lumea. Eu nu le-am redat încrederea. Ei o au deja”, a mai spus el.

Tu ce părere ai despre fotografiile realizate de Michael Stokes? Spune-ne părerea ta în secţiunea dedicată comentariilor!

Surse foto: michaelstokes.net

Articolul urmator
Previziunile lui Nostradamus pentru anul 2024: ce evenimente ar putea zgudui lumea
Previziunile lui Nostradamus pentru anul 2024: ce evenimente ar putea zgudui lumea
Ești o persoană indigo? Vezi ce spune acest test despre tine
Incepe quiz
Ești o persoană indigo? Vezi ce spune acest test despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.