Apiterapia: vindecare naturală de la albine

Apiterapia: vindecare naturală de la albine

Redactor Andreea Baluteanu

Suntem tot mai recunoscătoare că ultimii ani au presupus o revenire la un stil de viață natural. Începem să redescoperim potența leacurilor străvechi, iar apiterapia este unul dintre ele.

Ştiinţa vindecării pornind de la ingrediente produse în mod natural de către albine e veche de mii de ani, spre deosebire de multe dintre medicamentele pe ni le administrăm acum. Folosită în Egiptul Antic, în China, în Roma și în Grecia, apiterapia va alina diverse răni și va calma afecțiuni din cele mai diverse. Află din rândurile de mai jos ce este apiterapia, care sunt beneficiile sale, dar și riscurile la care te supui căutând vindecarea în sânul albinelor!

Ce este apiterapia?

Definită drept o categorie de medicină alternativă care folosește în mod direct sau indirect produsele venite de la albine, apiterapia are numeroase aplicații în ziua de azi. Istoric vorbind, albinele „au sărit” în ajutorul oamenilor din cele mai vechi timpuri, un motiv în plus pentru a considera apiterapia drept o metodă cu tradiție în vindecare.

femeie cu floate

Iată mai jos care sunt principalele produse ce sunt folosite în apiterapie!

Veninul de albine. Îl regăsești în diverse creme și loțiuni cosmetice, dar poate fi aplicat și direct în apiterapie. Este folosită atât procedura înțepării cu acul de albină, dar și cea indirectă, de inserare a substanței cu ajutorul unui ac chirurgical. Această metodă din urmă este și cea mai benefică, deoarece păstrează albina în viață. Și știm deja cât de importante sunt albinele și cât de vitale supraviețuirii noastre!

Polenul. Pulberea galbenă produsă de celulele reproducătoare masculine, staminele, și preluată de albine din flori, este, alături de miere, singurul ingredient ce conține 22 de nutrienți, fiind astfel considerat un „aliment complet”.

Propolisul. La rândul său plin de substanțe benefice, propolisul are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice și antivirale, ceea ce îl face ideal pentru imunitate. Dar știi ce conține el, de fapt? Substanța este compusă dintr-un mix de ceară de albine, rășină naturală, miere și enzime, iar albinele o folosesc pentru a se proteja de bacterii și virusuri.

Lăptișorul de matcă. Multă lume confundă lăptișorul de matcă cu propolisul, dar în fapt cele două sunt cât se poate de diferite. Hrana preferată a reginei albinelor, matca, plin de enzime și de vitamine, lăptișorul de matcă este unul dintre cele mai mari daruri ale insectelor ce mențin practic viața pe pământ.

Ceara de albine. Folosită în general pe plan cosmetic, ceara e utilizată de albine pentru a construi stupul și pentru a depozita atât mierea, cât și polenul.

Mierea. Firește că nu am fi putut uita de cel mai important produs al magicelor albine. Mierea poate fi consumată ca atare, pe pâine, în ceaiuri, în măști cosmetice, pentru a hidrata pielea sau a alina gâtul iritat. Practic beneficiile sale sunt nenumărate, iar miracolul, abia descoperit!

Mai jos ți-am pregătit și un filmuleț cu câteva dintre cele mai semnificative atuuri ale dulcei și binefăcătoarei mieri!

Beneficiile apiterapiei: ce boli și inflamații poate trata

Deși beneficiile apiterapiei nu sunt încă demonstrate științific, cel puțin nu prin studii de mare anvergură, sunt utilizate la scară planetară, cu anumite avantaje și dezavantaje. Îți enumerăm mai jos principalele arii de utilizare ale metodelor de vindecare pe care ni le pun albinele la dispoziție!

Iată ce face apiterapia!

Poate reduce durerea cauzată de artrită. Terapia cu venin de albine utilizată în acest scop are virtuți antiinflamatorii și poate alina durerea și disconfortul. Veche de sute de ani, folosirea veninului în calmarea simptomelor artritei are de partea sa și studii. Astfel, o cercetare evidenția rolul veninului de a calma umflăturile, durerea și rigiditatea specifice artritei. De partea cealaltă, un studiu din 2008 reliefa faptul că terapia cu venin de albine poate reduce necesitatea aplicării medicației tradiționale în tratamentul acestei crunte afecțiuni.

Poate accelera vindecarea și cicatrizarea rănilor. Te-ai lovit, te-ai ars, te-a înţepat o insectă sau te-ai tăiat? Mierea poate fi de folos. Cu proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatorii și de diminuare a durerii, substanța magică îți va sta aproape la greu. Studiile sunt de aceeași părere, o lucrare din 2008 nuanțând că mierea poate stimula vindecarea, prevenind în același timp infecțiile, un aspect la fel, dacă nu chiar mai important.

Reduce simptomele alergiilor. În această situație, este imperios să consumi miere locală: nu acel sortiment cu preț exorbitant (deși meritat) de miere de Manuka te va salva, ci chiar produsul apicultorilor vecini cu tine. Explicația constă în faptul că mierea locală conține specimene de polen din zona ta; consumând-o, poți dezvolta imunitate.

Dar mierea este miraculoasă și deoarece calmează simptomele alergiilor, alinând gâtul uscat și iritat sau reducând frecvența tusei.

Poate trata unele afecțiuni ale sistemului nervos. Ne reîntoarcem la veninul de albine, folosit în medicina alternativă pentru a calma simptomele Parkinson, sclerozei multiple, Alzheimer-ului sau ale lupusului.

De apreciat sunt aici iar calitățile antiinflamatorii ale veninului de albine, puse cu râvnă la treabă. Ce trebuie să reții? Deși studiile au lăudat potențialul terapeutic al veninului în tratarea acestor boli, acest produs apicol nu înlocuiește sub nicio formă tratamentele clasice.

Echilibrează funcțiile tiroidei. De data aceasta, sunt „chemate la apel” pacientele cu hipertiroidism, care pot la rândul lor să găsească alinare în terapia cu venin de albine. E însă necesar să remarcăm din nou că studiile care atestă acest rol sunt puține și sărace în dovezi.

albine fericite

Susține sănătatea orală. Pășim pe un teritoriu mai sigur acum, cel al propolisului folosit pentru a reduce gingivita și placa bacteriană. Un ingredient adesea regăsit în produsele de igienă orală, cu precădere în apa de gură, propolisul poate de asemenea să grăbească vindecarea aftelor.

Oferă necesarul de vitamine organismului. Ce mai e de apreciat la apiterapie? Această practică oferă corpului tău vitaminele și mineralale de care are nevoie. Ține însă cont că, cu cât produsul e mai aproape de starea sa naturală, cu atât beneficiile sunt mai mari.

Apiterapia în tratamentul cancerului

O veste extraordinară este reprezentantă de faptul că apiterapia e folosită și pentru tratamentul cancerului. Mai impresionant este că o serie întreagă de tumori sunt enumerate aici: cancer la rinichi, la plămâni, la prostată, la vezica urinară, cancer mamar sau leucemie.

Specialiștii sunt de părere că unele peptide conținute de veninul de albine, precum Melitina, pot ataca celulele canceroase. Cu toate acestea, trebuie să te avertizăm din nou: studiile sunt încă în desfășurare, iar știința nu poate susține cu precizie că apiterapia are într-adevăr efecte în tratamentul cancerului.

Există efecte negative ale apiterapiei?

Din păcate, da. Aici trebuie să facem de asemenea distincție între produsele folosite în apiterapie: dacă terapia cu venin e cea mai periculoasă, folosirea mierii este în general inofensivă.

femeie care pune miere in ceai

În cazul veninului, înțepătura, fie de albină (pe care nu o recomandăm), fie produsă de un ac, poate declanșa reacții agresive ale organismului. Printre acestea se numără iritații, umflături, roșeală a pielii sau chiar alergii atât de severe încât pot pune viața în pericol.

Alte efecte adverse pe care le poate presupune apiterapia includ:

  • dureri de cap;
  • tuse;
  • contracții uterine;
  • decolorarea albului ochilor;
  • îngălbenirea pielii;
  • durere;
  • slăbiciune musculară.

Rămâne astfel la latitudinea ta dacă vei folosi sau nu apiterapia. Sfatul nostru este însă să discuți neapărat cu un medic și să iei de fiecare dată în calcul și efectele adverse ale acestei proceduri!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rugăciunea de miercuri: cel mai puternic text pentru vindecare
Rugăciunea de miercuri: cel mai puternic text pentru vindecare
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.