Baia în lumina lunii. Ce presupune acest ritual și ce beneficii are

Baia în lumina lunii. Ce presupune acest ritual și ce beneficii are
Redactor Andreea Baluteanu
Miercuri, 09.10.2024

Indiferent dacă practici sau nu o abordare holistică, trebuie să recunoști că, în calitate de specie, oamenii sunt tot mai deconectați de la natură, ceea ce vine și va veni cu numeroase efecte negative. Nu suntem făcuți să petrecem atât de mult timp în interior, numai în compania dispozitivelor electronice, și de aceea apreciem cu atât mai mult un curent pregnant în ultimii ani, al wellnessului centrat pe reconectarea cu elementele și cu natura.

Am auzit despre băile în lumina soarelui, despre băile de pădure, acum este timpul să dăm atenție unui alt concept, și anume băilor în lumina lunii. Află totul despre ce este aceea o baie în lumina lunii, cum să o practici și cum să te reconectezi cu natura și cu feminitatea ta prin intermediul ei.

Cuprins

Ce este aceea o baie în lumina lunii?

Așa cum îi spune și numele, baia în lumina lunii presupune să apelezi la această practică în conexiune cu Luna. Dacă vrei să faci totul ca la carte, atunci lasă-te mângâiat/ă direct de razele astrului nopții, dar dacă din diverse motive îți e cu neputință, să știi că poți pur și simplu să faci o baie în diverse faze ale Lunii, cu precădere de Luna Nouă sau de Luna Plină.

Ceea ce pare a fi o plăcere a generației New Age e în realitate o practică milenară pe care antropologii au identificat-o la majoritatea popoarelor antice și care s-a perpetuat și azi în comunități ce mențin încă o puternică legătură spirituală cu strămoșii. Mai ales în Ayurveda o baie în lumina lunii era o modalitate de a echilibra Doshele (dosha reprezintă în această filosofie o combinație între cele cinci elemente – spațiu, apă, pământ, foc și aer).

Dar băile în lumina lunii sunt importante și fiindcă ne coordonează cu ciclurile sezoniere și sărbătoresc partea noastră feminină.

Băile în lumina lunii în istorie

Așa cum am văzut, oamenii s-au îmbăiat în lumina lunii din cele mai vechi timpuri. La indienii pe care i-am dat deja exemplu, în Ayurveda, practica era considerată o modalitate de a echilibra Dosha Pitta (apă + foc) pentru un efect calmant, și era dedicată zeiței Chandra, ce guverna emoțiile, fertilitatea și mintea.

La culturile nativ-americane, Luna era la rândul său puternic divinizată, având legătură cu fertilitatea, intuiția și ciclurile vieții. Baia în lumina lunii intensifica al șaselea simț, dădea clarviziune și putea vindeca.

La chinezi și în alte culturi asiatice orientale, se ținea un festival al lunii, la mijlocul toamnei, ce includea și practica băii în lumina lunii, pentru a întări relațiile de familie și a aprecia frumusețea astrului.

Pe de altă parte, la comunitățile păgâne și Wiccane este celebrată abundența energiilor lunare în funcție de stadiile sale. Băile în lumina lunii sunt o modalitate prin care practicantul se conectează cu aceste energii pentru a potența spiritualitatea sau a-și îndeplini diverse dorințe.

Și în comunitățile africane s-au perpetuat băile în lumina lunii. Sunt diverși zei africani sau din Caraibe care întruchipau astrul nopții, aceștia aducând protecție și vindecare. Practica băilor de raze era considerată și o metodă prin care se întăreau puterile de divinație, dar și una de a accesa ghidarea strămoșilor și a zeilor.

La celți și la druizi, baia în lumina lunii era legată de accesarea cunoștințelor și de conectarea cu zeița lunii.

Cum să faci o baie în lumina lunii

Suntem sigure că ai anticipat măcar în parte din rândurile de mai sus cum trebuie desfășurat acest procedeu, dar ce dorim să subliniem e că nu există reguli. Pentru că e vorba despre un aspect ce ține de spiritualitatea ta, poți să adopți ce fel de ritualuri dorești, să le îmbogățești sau, dimpotrivă, să le simplifici pe cele de mai jos.

Sunt trei modalități „mari și tari” de a face baie în lumina lunii. Prima și cea mai potentă e aceea de a-ți lăsa chipul (sau trupul, nu judecăm) mângâiat de razele satelitului Pământului. Tu decizi cât va dura acest proces, dar adepții practicii recomandă un minimum de 30 de minute. Stai pe o pătură, afară, undeva unde să te atingă razele lunii, pe un balansoar sau plimbă-te printr-o pădure, dacă vrei super efecte. Ideea e nu numai să ai acces la această sursă de lumină, dar să poți inclusiv medita sau reflecta în profunzime.

A doua metodă de a face o baie în lumina lunii presupune să stai în casă, dacă vremea nu îți permite o drumeție, lângă o fereastră prin care se revarsă razele lunii. Scrie într-un jurnal sau reflectează în tăcere.

Pentru că se spune că între lună și elementul apă e o legătură puternică, și o baie pe timp de Lună Nouă sau Lună Plină e o practică spirituală cu multe beneficii. Poți de asemenea să adaugi în cadă sau să bei apă de lună (apă care a fost lăsată să se încarce de la energiile lunii).

Apa magică de Lună Plină - Cum se face și ce nenumărate și fantastice beneficii poate avea pentru tine

Beneficiile băilor în lumina lunii

Sunt o mulțime de efecte pozitive asociate cu această practică și deși ținem să te atenționam că nimic de mai jos nu e demonstrat științific, aceste informații au de partea lor amprenta timpului. De atâta vreme oamenii cred în ele încât nu le poți nega puterea.

Deci, ce face baia în lumina lunii?

femeie imbracata in camasa de noapte intr-un taram de poveste sub lumina lunii

Baia în lumina lunii susține ritmul circadian. Suntem tulburați de insomnii și fiindcă nu mai respectăm ciclul nostru natural, care presupune de atâtea milenii să ne trezim când răsare soarele și să mergem să ne odihnim când și acesta se duce la culcare. Stai puțin: și cum mă ajută să stau afară când e lună, nu ar trebui să dorm? Evident că nu e indicat să faci baie în lumina lunii la 3 dimineața, dar dacă vei sta afară un număr de minute înainte de culcare, departe de lumina artificială, poți regla ritmul circadian și poți adormi mai ușor. Bonus: această practică te va ajuta ca a doua zi să fii mai alert/ă și mai odihnit/ă.

Dormi mai bine. Se leagă de ce am afirmat mai sus. Având in ritm circadian mai echilibrat, nu o să îți fie atât de greu să adormi la ore la care înainte ai mai fi dat drumul la un episod din serialul preferat pe Netflix. De asemenea, expunerea la lumina lunii stimulează nivelurile de melatonină, de unde un somn mai bun.

Reduce stresul. Spre deosebire de lumina soarelui care e energizantă, cea a lunii are un efect calmant, acesta fiind de altfel evident și prin tonalitatea sa, argintie și pală, mult mai liniștitoare. Extrem de relaxante, băile în lumina lunii reduc stresul și mai deoparte pot diminua tensiunea și pot susține o funcționare mai sănătoasă a inimii. În Ayurveda se spunea de asemenea că lumina lunii reduce fierbințeala din corp.

Susține un ciclu menstrual mai sănătos. Ai observat că ciclul menstrual feminin are în medie aceeași durată precum cel lunar, de 28-29 de zile? Din cele mai vechi timpuri, luna a fost asociată cu latura noastră feminină. Mai mult, în astrologia medicală, luna reprezintă glanda pituitară, implicată în sinteza hormonilor. Se spune că băile în lumina lunii sunt benefice mai ales dacă ai probleme cu producția estrogenului.

Îmbunătățește fertilitatea. Tocmai pentru că are beneficii hormonale și urmează structura ciclului nostru menstrual, Luna poate avea legătură și cu fertilitatea. De exemplu, semnul pe care îl guvernează în astrologie, Racul, e cel mai familist dintre zodii. De aceea se spune că, dacă dorești să rămâi însărcinată, e bine să te fii în sincron cu stadiile Lunii.

Poate calma simptomele menopauzei. Ne legăm iar de sinteza de estrogen și de ciclurile hormonale, care i-au făcut pe mulți specialiști, dar și pe vindecătorii din trecut să considere că o baie în lumina lunii poate să aducă echilibru la menopauză și premenopauză, reducând iritabilitatea, hiperaciditatea, sentimentul de copleșire, sângerările abundente sau problemele cu pielea și migrenele.

Detoxifică. Luna controlează fluxul și refluxul, iar cum noi suntem alcătuiți în proporție de aproximativ 60% apă, expunerea la razele de lună poate purifica și detoxifica.

Îmbunătățește viața spirituală. Privește luna de pe cer, imensitatea galaxiei, strălucirea stelelor. Nu te simți plin/ă de un sentiment al miracolului și al minunii? Nu e nicio abordare păgână, e o întoarcere la rădăcini, la vremurile când omul înțelesese că e o parte din Univers, că totul e interconectat și că nu suntem singuri, lucruri pe care mulți dintre noi le-am uitat.

Băile în lumina lunii: ritualuri în funcție de fazele lunii

Să știi că nu trebuie să te apuci să faci zilnic băi în lumina lunii (deși nimeni nu te împiedică, evident). Se spune că perioada dintre Luna Nouă și Luna Plină e cea mai propice pentru această practică.

Luna Nouă

O etapă a începuturilor, a purificării, a curățării și detașării de tot ce nu ne mai servește și a manifestării, Luna Nouă e și o perioadă a reflecției, dar și a iertării. O baie în lumina lunii trebuie să se axeze acum pe șanse și începuturi noi.

Rostește o mantră precum „Am încredere că Universul mă sprijină și îmi va oferi tot ce am nevoie”. Acum e un prilej bun să scrii în jurnal sau să setezi intenții, dând însă spațiu Universului să le îndeplinească după înțelepciunea sa primordială și încercând să renunți la control.

Luna Plină

La polul opus, Luna Plină e un spectacol al culminării, al fructificării, reflecției, gratitudinii și celebrării reușitelor sau analizezi eșecurilor. Să știi că acum pot surveni emoții intense, care te pot face să te simți copleșit/ă, de aceea o baie în lumina lunii e cu atât mai recomandată pentru efectele calmante și liniștitoare.

Scrie despre ce te supără, acceptând însă că totul e trecător și că nu trebuie să existe o justificare pentru orice emoție. O mantră folositoare ar putea fi: „Sunt recunoscător/are Universului pentru tot ce mi-a așternut în cale și am încredere în el”. Acum e recomandat și să îți încarci cristalele, statuetele sau bijuteriile, plasându-le într-un spațiu unde vor fi îmbăiate de lumina lunii. Poți să creezi și apa de Lună Plină.

Ce este aceea apa lunii sau apa de lună?

Așa cum îi spune și numele, apa lunii sau apa de lună este o cantitate de apă pe care ai expus-o la fereastră sau ai lăsat-o în grădină ca să ia contact cu razele lunii. Dacă consideri potrivit, o poți bea, dar o poți adăuga și în apa în care îți faci baie.

Poți să încarci oricând apă la lumina lunii, dar acest proces e mai potent în timpul Lunii Pline.

De asemenea, poți folosi această apă ca să îți cureți cristalele sau să uzi plantele.

femeie in halat care se pregateste de baie intr-o cada cu lumanari

Ce să adaugi în apa în care îți faci baia la lumina lunii

Dacă ai hotărât să abordezi acest proces printr-o baie propriu-zisă, să știi că sunt unele ingrediente care pot intensifica efectele pozitive.

De exemplu, poți include în apa băii petale de trandafir sau flori de lavandă, pentru a accentua conotațiile feminine sau calmante, și pentru a stimula relaxarea. Adaugă de asemenea uleiuri precum cel de cocos sau cel de migdale dulci.

Ce trebuie să faci după o baie în lumina lunii?

Nimic, practic, pentru că verbul „trebuie” e exact opusul libertății și personalității private a acestui procedeu. Dar dacă vrei totuși să mergi pe „mâna” celor încercați, atunci hrănește-ți pielea cu loțiuni cu cocos, trandafir și uleiuri parfumate, și bea ceaiuri de lavandă sau de mușețel pentru un plus de hidratare.

Poți de asemenea să meditezi sau să scrii într-un jurnal, dacă nu ai făcut-o deja în cursul procedurii, poți să asculți playlist-uri cu muzică de relaxare dedicată lunii (le găsești pe Youtube), să citești romane de dragoste sau cărți de dezvoltare a spiritualității, să rostești rugăciuni, să îți pui o mască facială sau să îmbraci o pijama din materiale senzoriale, care îți mângâie pielea, ori un halat confortabil. Tu decizi!

Cum poți să îți dai seama că a avut succes baia la lumina lunii?

Dacă te simți mai liniștit/ă, mai echilibrat/ă, mai conectat/ă la natură și la tine însuți/însăți, bravo! E clar că a avut succes acest procedeu!

Rețete pentru o baie în lumina lunii pentru fiecare zodie în parte

Abordare superpersonalizată? Iată mai jos! Pune în apa băii sare de Himalaya (neapărat) plus următoarele ingrediente pentru fiecare zodie!   

  • Berbec – adaugă ulei esențial de portocală pentru energizare.
  • Taur – petale de trandafir pentru înfrumusețare.
  • Gemeni – ulei esențial de mentă pentru simularea minții.
  • Rac – ia cu tine un cuarț pentru captarea energiilor Lunii.
  • Leu – pune ulei de cocos, pentru o baie glam.
  • Fecioară – adaugă ulei esențial de lavandă, pentru calmarea sistemului nervos.
  • Balanță – petale de iasomie, pentru catifelare și miros diafan.
  • Scorpion – ia cu tine un ametist spălat în lumina lunii și meditează.
  • Săgetător – adaugă ulei de eucalipt, pentru revigorarea minții.
  • Capricorn – adaugă ulei esențial de busuioc, ca să atragi prosperitate și bani.
  • Vărsător – adaugă mușețel, pentru detox.
  • Pești – adaugă salvie, pentru purificare.

Acestea fiind spuse, suntem tare curioase: ți-am stârnit curiozitatea cu o baie în lumina lunii?

Surse foto: iStock

Surse articol: healthline, clinikally, teenvogue, yogapedia, naturalhealthwoman, gaiaherbs, forestryengland

Tags: despre menstruatie

Articolul urmator »
Multe gospodine fac asta: de ce să pui oțet peste cartofi
Multe gospodine fac asta: de ce să pui oțet peste cartofi
Anca Marcus | Luni, 20.11.2023
Incepe quiz
Ce faza a lunii te reprezinta?
Ce faza a lunii te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe