Biserica Ortodoxă, reguli noi pentru Sfânta Taină a Spovedaniei

Biserica Ortodoxă, reguli noi pentru Sfânta Taină a Spovedaniei

Ramona Jurubita

Pe 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul acestei întâlniri s-au luat mai multe decizii cu privire la Sfânta Taină a Spovedaniei, care au fost aduse la cunoștința credincioșilor printr-un document oficial.

Într-un comunicat al Patriarhiei se spune că în timpul ședinței au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania și duhovnicia. Ideile transmise în scris sunt ca un fel de îndrumare pentru preoți, cărora li se explică modul în care ar trebui să se comporte în timpul acestui ritual bisericesc.

Iată ce scrie în comunicatul de presă publicat pe 30 septembrie Biroul de Presă al Patriarhiei Române:

  1. „Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii;
  2. Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;
  3. Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură;
  4. Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;
  5. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viață duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupești și cultivă virtutea sfințeniei;
  6. Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii;
  7. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora.”

Preot care oferă binecuvântarea unei enoriașe, prin intermediul sfintei cruci.

Deciziile cu privire la Taina Spovedaniei au fost luate după scandalul ce îl are în centru pe Visarion Alexa, preotul acuzat că ar fi încălcat canoanele bisericeștii, agresând sexual o enoriașă. Avocata lui a încercat să justifice apropierile, spunând că între femeia respectivă și părinte ar fi existat o relație de prietenie înainte de acest moment.

La scurt timp, instanța de la Judecătoria Sectorului 6 a luat măsuri, iar parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. La doar câteva zile după această decizie, și mai marii Bisericii Ortodoxe Române s-a văzut nevoiți să ia anumite măsuri, pentru a se asigura că nu vor mai exista astfel de situații pe viitor.

Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor a hotărât să îl sancționeze dur pe preotul Visarion Alexa. Deși a recunoscut că a comis fapta de care este acuzat, a refuzat să colaboreze cu anchetatorii și să ofere detalii. Comisia a decis că el nu mai are voie să săvârșească niciun serviciu religios și i-a fost retrasă calitatea de preot paroh.

Citește și: Ce greșeală faci înainte de sfânta taină a spovedaniei

Surse foto: iStock

Surse articol: BasilicaAdevarulZiare

Articolul urmator
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Planifică o nuntă, iar noi ghicim dacă ești căsătorită!
Incepe quiz
Planifică o nuntă, iar noi ghicim dacă ești căsătorită!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.