Când au voie să se împreuneze soții, conform Bisericii: „Căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru nașterea de copii, dar...”

Când au voie să se împreuneze soții, conform Bisericii: „Căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru nașterea de copii, dar...”

Ramona Jurubita

Reprezentanții Bisericii ortodoxe îi sfătuiesc pe creștini să își aleagă cu grijă momentul în care vor să întrețină relații intime, chiar dacă au ca scop conceperea unui copil. Potrivit acestora, soții nu ar trebui să își împreuneze trupurile nici în timpul sărbătorilor, și nici în zilele de post. 

Unii oameni se declară credincioși, dar nu au luat niciodată și acest aspect în calcul când au decis să țină post. Aceștia consideră că este suficientă abținerea de la mâncărurile „de dulce” și au impresia că o mică partidă de amor „nu se pune”. Dar preoții spun cu totul altceva despre rânduielile bisericești și despre regulile postului.

Părintele Cleopa, cunoscut pentru sfaturile și învățăturile oferite enoriașilor, a făcut lumină cu privire la acest subiect în urmă cu mai mulți ani, când a dat o declarație care i-a luat prin surprindere pe mulți:

„Toată viața, creștinul, de când se cunună și până la moarte, n-are voie să se împreuneze cu soția lui decât numai marțea și joia, dacă nu-i Post și dacă nu-i sărbătoare atunci. Și doctorii de azi, după știință, arată că cei mai sănătoși copii devin din aceasta (n. red. din contactul sexual în zilele de marți și de joi ) (și) că bărbatul să nu aibă contact cu soția decât de două ori pe săptămână. Marțea și joia sunt lăsate pentru împreunarea soțului cu soția, de când începe ziua, de la miezul nopții.”

Multe alte fețe bisericești susțin cele spuse de părintele Cleopa și explică de fiecare dată când au ocazia de ce nu este recomandată împreunarea trupească în perioadele de post. O astfel de alegere poate anula, într-o clipită, toată strădania depusă de-a lungul timpului. Se pare că este în zadar să renunțăm la produsele de origine animală dacă nu renunțăm și la actele intime cu partenerul/partenera sau cu soțul/soția.

Preotul Eugen Tănăsescu a încercat să le explice tuturor care este rolul postului și subliniază importanța renunțării la poftele carnale:

„Este important să se respecte zilele și perioadele de post, când Biserica nu săvârșește Taina Cununiei. Soții trebuie să se înfrâneze și în zilele în care se pregătesc să primească Sfânta Împărtășanie. De asemenea, în ajunul sărbătorilor împărătești, în Săptămâna Luminată și în zilele Crăciunului.

Postul are ca rol disciplinarea omului atât în sens trupesc, cât și sufletesc. Dacă vorbim de plăcerile trupești, ele sunt numai o parte a problemei, dar plăcerile trupului pleacă din plăcerile sufletului, pofta începe din suflet. Biserica recomandă postul și în latura aceasta, a plăcerilor, pentru că este în sensul apostolului: lupta cu poftele. Dacă noi ne credem mai deștepți decât Biserica și ne facem propria rânduială de post, fără a fi într-o situație de dezlegare, pe care Biserica o îngăduie în caz de boală, a copiilor, bătrânilor și alte astfel de situații, atunci o să primim ceea ce înfruntăm, adică nimic.”  

Femeie care pupă coroana de nuntă de la biserică în timpul cununiei religioase

Cum ții corect postul negru: sfaturi de aur de la părintele Ilarion Argatu

„Căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru nașterea de copii, dar...”

Sfântul Apostol Pavel menționează în Epistola Întâia către Corinteni care ar trebui să fie comportamentul unei persoane în post. Biserica nu încurajează actele amoroase în afara căsătoriei și nici pe cele ce au loc în momentele nepotrivite în timpul căsătoriei, așa că putem observa și acest detaliu în același pasaj din Biblie:

„Bine este pentru om să nu se atingă de femeie. Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea și femeia bărbatului. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu e stăpân pe trupul său, ci femeia.

Să nu vă lipsiți unul de altul decât cu bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu Postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării. Celor necăsătoriți și văduvelor le spun: bine este pentru ei să rămână ca mine. Dacă nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească. Că mai bine e să se căsătorească, decât să ardă. Iar celor căsătoriți, le poruncesc, nu eu, ci Domnul: femeia să nu se despartă de bărbat! Iar dacă s-a despărțit, să rămână nemăritată, sau să se împace cu bărbatul său; tot așa bărbatul să nu-și lase femeia.” (Corinteni, 7: 1-11)

Și Sfântul Ioan Gură de Aur a oferit lămuriri despre păcatul desfrânării, pe care mulți îl consideră o normalitate în prezent. El a explicat că, deși căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pe pământ pentru procreare, relațiile intime nu ar trebui să însemne totul pentru cei doi soți.

„Într-adevăr, căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru nașterea de copii. Dar a fost lăsată și pentru o pricină mult mai mare, anume ca să stingă aprinderile firii noastre. Căsătoria nu mai are decât o pricină pentru a exista: îndepărtarea desfrâului și a desfrânării.”

Ca să poți ține cont de sfaturile sfinților și preoților, ai nevoie să cunoști toate perioadele de post. Iată care sunt acestea:

  • Zilele de miercuri și vineri de peste an, în afară de cele cu dezlegare,
  • Postul Mare, al Crăciunului,
  • Postul Paștelui,
  • Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel,
  • Postul Adormirii Maicii Domnului,
  • Ajunul Bobotezei, 
  • Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 
  • Înălțarea Sfintei Cruci.

Trebuie să știi că, de-a lungul timpului, au existat și poate încă există preoți care folosesc metode puțin mai dure pentru a scoate în evidență gravitatea păcatului desfrânării. Iată ce declarații făcea starețul Ambrozie:

„Posibil ca de boala soţiei să fiţi de vină chiar dumneavoastră: poate nu aţi respectat sărbătorile sau nu aţi fost fidel soţiei, fapt pentru care Dumnezeu v-a pedepsit cu boala ei.”

Bineînțeles, noi știm că Dumnezeu nu îi pedepsește niciodată pe credincioși și că acesta este doar un mit în care mulți au ajuns să creadă din cauza numeroaselor probleme pe care le-au avut. Necazurile sunt aduse în viața noastră doar de forțele răului, iar credința în Dumnezeu este singura care ne poate ajuta să scăpăm de ele.

Cum ar trebui să se îmbrace femeile la biserică, conform părintelui Vasile Ioana. "Dacă apare ceva care te atrage și te fură, nu e în regulă"

Surse foto: iStock

Surse articol: InfoalertBibliaortodoxaMarry

Articolul urmator
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Ce spune biserica despre căsătoria dintre frații spirituali de botez. „În aceeași apă, erau botezați soțul și soția sau părinții și copiii"
Ce îți va spune Dumnezeu după ce vei muri?
Incepe quiz
Ce îți va spune Dumnezeu după ce vei muri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.