Adevarata Stare de Bine
Eat Positive
Nu Skin

Când este dezlegare la pește în 2018

Luni, 12.03.2018
de Andreea Marinescu

Scopul postului nu este de a renunța la anumite alimente și nici de a face anumite sacrificii. Rolul acestei perioade este de a te disciplina și de a obține controlul asupra corpului și minții tale. Dezlegarea la pește este, pe de altă parte, tot o formă de post, dar un post „de mângâiere”. În aceste zile din anul bisericesc, creștinii care țin post au voie să consume untdelemn, pește și vin.

Zilele de dezlegare la pește se schimbă de la an la an și sunt hotărâte de biserică. În aceste zile de post, creștinii celebrează bucuria prezenței Mântuitorului în viața lor. Chiar și în cele mai aspre posturi există astfel de zile, în care mâncarea de pește este permisă. Află mai jos când este dezlegare la pește în 2018!

taraba cu peste

Iată când este dezlegare la pește în 2018!

Dezlegare la pește în timpul Postului Paștelui

25 martie - Buna Vestire

1 aprilie - Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor)

Dezlegare la pește în zilele cu sfinți însemnați

14 februarie -  Sf. Cuv. Auxențiu, Maron și Avraam

18 aprilie - Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul

20 aprilie - Sf. Teotim, Ep. Tomisului

25 aprilie - Sf. Ap. Și Ev. Marcu

27 aprilie - Sf. Sfințit Mc. Simeon

2 mai - Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare

4 mai - Sf. Mc. Pelaghia

9 mai - Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nicolae la Bari

11 mai - Sf. Sfinșit Mc. Mochie

16 mai - Odovania praznicului Învierii Domnului

18 mai - Sf. Mc. Petru, Dionisie și Hristina

23 mai - Sf. Cuv. Mihail Mărt.

25 mai - Odovania praznicului Înălțării Domnului

4 iunie - Sf. Mc. Zotic, Camasie și Filip de la Niculițel

9 iunie - Sf. Chiril al Alexandriei

10 iunie - Sf. Sfințit Mc. Timotei, Ep. Prusiei

11 iunie - S. Ap. Bartolomeu și Barnava

16 iunie - Sf. Tihon

17 iunie - Sf. Mc. Manuil, Savel și Ismail

19 iunie - Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului

22 iunie - Sf. Ier. Grigorie Dascălu, Mitr. Țării Românești

23 iunie - Sf. Mc. Agripina

24 iunie - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (Sânzienele)

29 iunie - Sf. Ap. Petru și Pavel

15 august - Adormirea Maicii Domnului

Dezlegare la pește în timpul Postului Sântămăriei

6 august - Schimbarea la Față a Domnului

Dezlegare la pește în timpul Postului Crăciunului

mancare de Craciun cu peste

În Postul Crăciunului, dezlegarea la pește poate avea loc în cazul în care are loc hramul bisericii sau când este vreo sărbătoare cu cruce roșie. De asemenea, și în zilele de marți și joi se poate consuma pește, vin și untdelemn. Dezlegare la pește este și pe 21 noiembrie, când se sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, conform calendarulortodox.ro.

21 noiembrie - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia)

24 noiembrie - Sf. Mc. Clement

25 noiembrie - Sf. M. Mc. Ecaterina

30 noiembrie - Sf. Ap. Andrei

1 decembrie - Sf. Prooroc Naum

3 decembrie - Sf. Sf. Cuv Gheorghe de la Cernica și Căldarușani

4 decembrie - Sf. M. Mc. Varvara

8 decembrie - Sf. Cuv Patapie

9 decembrie - Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana

13 decembrie - Sf. Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei

15 decembrie - Sf. Sfințit Mc. Elefterie

16 decembrie - Sf. Prooroc Agheu

18 decembrie - Sf. Cuv. Daniil Sihastrul

Rețete pentru zilele cu dezlegare la pește

Deși rețetele de post cu pește se reduc la pește prăjit și ciorbă, noi îți propunem ca în 2018 să încerci câteva preparate deosebite cu pește. Află mai jos care sunt acestea!

Somon la tigaie cu roșii cherry

somon la tigaie cu rosii cherry

Sursa foto: Pinterest

Ingrediente:

8 roșii cherry, tăiate în jumătate;

- o ceapă medie, tăiată mărunt;

- 1 lingură de capere uscate;

- 2 linguri de oțet de vin roșu;

- sare, după gust;

- 3 linguri de ulei de măsline;

- 4 bucăți de somon file fără piele (aproximativ 200 de grame fiecare);

- piper proaspăt măcinat;

- jumătate de linguriță de chimen măcinat;

- 2 linguri de ulei de rapiță;

- 1 lingură de pătrunjel tăiat mărunt;

- 1 lingură de busuioc tocat.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, pune roșiile cu ceapa, caperele, oțetul și o jumătate de linguriță de sare.
  2. Într-o tigaie medie, încălzește 1 lingură de ulei de măsline. Asezonează somonul cu sare și piper și pune bucățile în tigaie. Gătește somonul la temperatură medie, până când devine arămiu, după care întoarce-l pe partea cealaltă încă 7 minute. După ce somonul s-a prăjit bine, pune bucățile pe un platou.
  3. Grăsimea care rămâne de la somon se toarnă peste ceapă. Pune ceapa la foc mediu și adaugă amestecul de roșii cu chimen, ulei de rapiță și cele 2 linguri rămase de ulei de măsline. Lasă tigaia pe foc aproximativ 2 minute, până când roșiile încep să se înmoaie.
  4. Toarnă acest sos peste somon, presară pătrunjelul și busuiocul și servește preparatul cald.

Ton cu quinoa

ton cu quinoa

Sursa foto: Pinterest

 Ingrediente:

- 2 lingurițe de ulei de măsline;

- 1 linguriță de oțet de vin roșu;

- o jumătate de linguriță de suc proaspăt de lămâie;

- o jumătate de linguriță de muștar Dijon;

- sare;

- piper;

- aproximativ 60 de grame de quinoa gătită;

- aproximativ 30 de grame de năut la conservă, scurs și uscat;

- 30 de grame de castravete tocat;

- 5 roșii cherry tăiate în jumătate;

- o conservă de ton în apă.

Mod de preparare:

  1. Combină primele 6 ingrediente într-un bol mic, amestecând bine cu o lingură.
  2. Combină quinoa și ingredientele rămase într-un recipient.
  3. Toarnă dressingul peste acest amestec.

Cod cu mazăre

cod cu mazare

Sursa foto: Pinterest

Ingrediente:

 - 350 de grame de mazăre decongelată;

- 1 lingură și jumătate de oregano proaspăt tocat;

- 2 linguri de ceapă tocată;

- 2 linguri de capere;

- 1 lingură de zeamă de lime;

- 2 linguri de ulei de măsline;

- un sfert de linguriță de sare;

- un sfert de linguriță de piper roșu măcinat;

- un sfert de linguriță de sare;

- 4 bucăți de cod file;

- 1 lingură de ulei de măsline.

Mod de preparare:

  1. Combină mazărea cu oregano, ceapa, caperele, sucul de lime, 2 linguri de ulei de măsline, un sfert de linguriță de sare și piperul roșu măcinat.
  2. Presară un sfert de linguriță de sare peste codul file. 
  3. Încălzește o tigaie la foc mediu. Adaugă 1 lingură de ulei de măsline și prăjește peștele, câte 4 minute pe fiecare parte.

Bucură-te de aceste preparate delicioase în timpul postului, doar atunci când este dezlegare la pește!

Surse foto: Pixabay

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoide de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!