Când este dezlegare la pește în 2018

Cuprins
Scopul postului nu este de a renunța la anumite alimente și nici de a face anumite sacrificii. Rolul acestei perioade este de a te disciplina și de a obține controlul asupra corpului și minții tale. Dezlegarea la pește este, pe de altă parte, tot o formă de post, dar un post „de mângâiere”. În aceste zile din anul bisericesc, creștinii care țin post au voie să consume untdelemn, pește și vin.
Zilele de dezlegare la pește se schimbă de la an la an și sunt hotărâte de biserică. În aceste zile de post, creștinii celebrează bucuria prezenței Mântuitorului în viața lor. Chiar și în cele mai aspre posturi există astfel de zile, în care mâncarea de pește este permisă. Află mai jos când este dezlegare la pește în 2018!
Iată când este dezlegare la pește în 2018!
Dezlegare la pește în timpul Postului Paștelui
25 martie - Buna Vestire
1 aprilie - Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor)
Dezlegare la pește în zilele cu sfinți însemnați
14 februarie - Sf. Cuv. Auxențiu, Maron și Avraam
18 aprilie - Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul
20 aprilie - Sf. Teotim, Ep. Tomisului
25 aprilie - Sf. Ap. Și Ev. Marcu
27 aprilie - Sf. Sfințit Mc. Simeon
2 mai - Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare
4 mai - Sf. Mc. Pelaghia
9 mai - Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nicolae la Bari
11 mai - Sf. Sfinșit Mc. Mochie
16 mai - Odovania praznicului Învierii Domnului
18 mai - Sf. Mc. Petru, Dionisie și Hristina
23 mai - Sf. Cuv. Mihail Mărt.
25 mai - Odovania praznicului Înălțării Domnului
4 iunie - Sf. Mc. Zotic, Camasie și Filip de la Niculițel
9 iunie - Sf. Chiril al Alexandriei
10 iunie - Sf. Sfințit Mc. Timotei, Ep. Prusiei
11 iunie - S. Ap. Bartolomeu și Barnava
16 iunie - Sf. Tihon
17 iunie - Sf. Mc. Manuil, Savel și Ismail
19 iunie - Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului
22 iunie - Sf. Ier. Grigorie Dascălu, Mitr. Țării Românești
23 iunie - Sf. Mc. Agripina
24 iunie - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (Sânzienele)
29 iunie - Sf. Ap. Petru și Pavel
15 august - Adormirea Maicii Domnului
Dezlegare la pește în timpul Postului Sântămăriei
6 august - Schimbarea la Față a Domnului
Dezlegare la pește în timpul Postului Crăciunului
În Postul Crăciunului, dezlegarea la pește poate avea loc în cazul în care are loc hramul bisericii sau când este vreo sărbătoare cu cruce roșie. De asemenea, și în zilele de marți și joi se poate consuma pește, vin și untdelemn. Dezlegare la pește este și pe 21 noiembrie, când se sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, conform calendarulortodox.ro.
21 noiembrie - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia)
24 noiembrie - Sf. Mc. Clement
25 noiembrie - Sf. M. Mc. Ecaterina
30 noiembrie - Sf. Ap. Andrei
1 decembrie - Sf. Prooroc Naum
3 decembrie - Sf. Sf. Cuv Gheorghe de la Cernica și Căldarușani
4 decembrie - Sf. M. Mc. Varvara
8 decembrie - Sf. Cuv Patapie
9 decembrie - Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana
13 decembrie - Sf. Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei
15 decembrie - Sf. Sfințit Mc. Elefterie
16 decembrie - Sf. Prooroc Agheu
18 decembrie - Sf. Cuv. Daniil Sihastrul
Rețete pentru zilele cu dezlegare la pește
Deși rețetele de post cu pește se reduc la pește prăjit și ciorbă, noi îți propunem ca în 2018 să încerci câteva preparate deosebite cu pește. Află mai jos care sunt acestea!
Somon la tigaie cu roșii cherry
Sursa foto: Pinterest
Ingrediente:
- 8 roșii cherry, tăiate în jumătate;
- o ceapă medie, tăiată mărunt;
- 1 lingură de capere uscate;
- 2 linguri de oțet de vin roșu;
- sare, după gust;
- 3 linguri de ulei de măsline;
- 4 bucăți de somon file fără piele (aproximativ 200 de grame fiecare);
- piper proaspăt măcinat;
- jumătate de linguriță de chimen măcinat;
- 2 linguri de ulei de rapiță;
- 1 lingură de pătrunjel tăiat mărunt;
- 1 lingură de busuioc tocat.
Mod de preparare:
- Într-un bol, pune roșiile cu ceapa, caperele, oțetul și o jumătate de linguriță de sare.
- Într-o tigaie medie, încălzește 1 lingură de ulei de măsline. Asezonează somonul cu sare și piper și pune bucățile în tigaie. Gătește somonul la temperatură medie, până când devine arămiu, după care întoarce-l pe partea cealaltă încă 7 minute. După ce somonul s-a prăjit bine, pune bucățile pe un platou.
- Grăsimea care rămâne de la somon se toarnă peste ceapă. Pune ceapa la foc mediu și adaugă amestecul de roșii cu chimen, ulei de rapiță și cele 2 linguri rămase de ulei de măsline. Lasă tigaia pe foc aproximativ 2 minute, până când roșiile încep să se înmoaie.
- Toarnă acest sos peste somon, presară pătrunjelul și busuiocul și servește preparatul cald.
Ton cu quinoa
Sursa foto: Pinterest
Ingrediente:
- 2 lingurițe de ulei de măsline;
- 1 linguriță de oțet de vin roșu;
- o jumătate de linguriță de suc proaspăt de lămâie;
- o jumătate de linguriță de muștar Dijon;
- sare;
- piper;
- aproximativ 60 de grame de quinoa gătită;
- aproximativ 30 de grame de năut la conservă, scurs și uscat;
- 30 de grame de castravete tocat;
- 5 roșii cherry tăiate în jumătate;
- o conservă de ton în apă.
Mod de preparare:
- Combină primele 6 ingrediente într-un bol mic, amestecând bine cu o lingură.
- Combină quinoa și ingredientele rămase într-un recipient.
- Toarnă dressingul peste acest amestec.
Cod cu mazăre
Sursa foto: Pinterest
Ingrediente:
- 350 de grame de mazăre decongelată;
- 1 lingură și jumătate de oregano proaspăt tocat;
- 2 linguri de ceapă tocată;
- 2 linguri de capere;
- 1 lingură de zeamă de lime;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- un sfert de linguriță de sare;
- un sfert de linguriță de piper roșu măcinat;
- un sfert de linguriță de sare;
- 4 bucăți de cod file;
- 1 lingură de ulei de măsline.
Mod de preparare:
- Combină mazărea cu oregano, ceapa, caperele, sucul de lime, 2 linguri de ulei de măsline, un sfert de linguriță de sare și piperul roșu măcinat.
- Presară un sfert de linguriță de sare peste codul file.
- Încălzește o tigaie la foc mediu. Adaugă 1 lingură de ulei de măsline și prăjește peștele, câte 4 minute pe fiecare parte.
Bucură-te de aceste preparate delicioase în timpul postului, doar atunci când este dezlegare la pește!



Surse foto: Pixabay