Când sărbătorim Paștele în 2018

Când sărbătorim Paștele în 2018

Sorina Corneanu

Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului, moment de onorare a Mântuitorului. În 2018, Paștele se sărbătorește pe 8 aprilie. Spre deosebire de anul trecut, când Paștele Ortodox și cel Catolic au fost sărbătorite la aceeași dată, anul acesta se vor prăznui la o săptămână distanță. Pe 1 aprilie va avea loc Paștele catolic, iar pe 8 aprilie cel ortodox.

Vezi aici legenda Paștelui!

Sărbătoarea Paștelui este asociată cu venirea primăverii. Trezirea naturii la viață simbolizează noua viață pe care creștinii au dobândit-o prin sacrificiul Mântuitorului. Paștele creștin are similitudini în două tradiții antice: una evreiască și alta păgână. Ambele sărbătoresc Învierea, însă Paștele creștin derivă din Paștele evreiesc, numit Pesach, cuvântul de origine al cuvântului „Paști”.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele este în strânsă legătură cu două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și luna plină. Cel din urmă face ca data Paștelui să varieze de la an la an, fiind un fenomen fără dată exactă. Astfel, Paștele este sărbătorit în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Psalmul 13 și puterea lui vindecătoare și binecuvântătoare. Cum și când trebuie rostit
Psalmul 13 și puterea lui vindecătoare și binecuvântătoare. Cum și când trebuie rostit
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.