Cât de important este să te schimbi, ca om, potrivit lui Einstein

Cât de important este să te schimbi, ca om, potrivit lui Einstein

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Capacitatea unui om de a se schimba este o dovadă a inteligenței sale. Atunci când acceptăm schimbarea, suntem capabili să creștem din punct de vedere intelectual, emoțional și spiritual.

Cu toate că își doresc să se dezvolte, mulți oameni întâmpină blocaje interne și externe. Dar atunci când ne opunem schimbării, nu înțelegem și nu acceptăm condiția umană. Schimbarea nu poate fi evitată, iar puterea de a o îmbrățișa, flexibilitatea în fața lucrurilor pe care nu le putem controla este secretul succesului nostru.

„Măsura inteligenței noastre este abilitatea de a ne schimba”, spunea Albert Einstein, ale cărui teorii susțin chiar această idee, că nu există lucruri fixe, iar schimbarea este fundamentul existenței noastre.

einstein si copilul

La rândul său, Winston Churchill sublinia: „A deveni mai bun înseamnă a te schimba. A deveni perfect înseamnă a te schimba și mai des”.

Schimbarea trebuie acceptată în toate domeniile vieții noastre, de la relația cu părinții, cu propria persoană, cu cei din jur până la schimbarea tradițiilor, atitudinilor, credințelor, apoi mai departe până la acele transformări globale care conduc întreaga omenire pe o nouă treaptă evolutivă.

Schimbarea începe din familie

Relația părinte-copil este de multe ori în risc de rigidizare, de a se supune unor modele prestabilite. Problemele de comunicare, reprimarea emoțiilor, traumele nerezolvate pot conduce la cicluri de nefericire, dependență și relații nesănătoase între membrii unei familii.

Dacă nu intervine o schimbare benefică, pentru a sparge un astfel de ciclu, modelele disfuncționale se pot extinde pe parcursul întregii vieți. În astfel de situații, relațiile devin dificile, superficiale sau absente.

O componentă fundamentală a schimbării pozitive în viața noastră este repararea relației noastre cu părinții. Toate relațiile părinte-copil au o oarecare încărcătură negativă, pentru că niciun părinte nu este perfect. Toți oamenii au propriile probleme și acestea ajung să se reflecteze, într-o oarecare măsură, asupra modului în care își cresc copiii.

Poate că părinții au anumite deficiențe pe care nu le pot depăși și modul lor de comunicare și relaționare este dificil de schimbat. Dar noi, odată ce am devenit adulți, avem responsabilitatea de a ne căuta împăcarea și fericirea, deci putem alege să trecem peste problemele din copilărie și să reparăm relația cu părinții. 

Adevărata înțelepciune constă în capacitatea de a ne schimba tendința internă de revoltă și învinovățire, de a putea să iertăm și să avem o atitudine reconciliantă și apreciativă la adresa părinților noștri. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să acceptăm o relație abuzivă sau toxică. Însă, atunci când simțim că relația poate fi recuperată, este necesar să aducem în discuție emoțiile pe care le-am simțit cândva și să permitem vindecarea. Altfel, aceste lucruri vor reveni mai târziu și ne vor bloca evoluția emoțională.

Învață să schimbi relația cu propriul corp (și cu hrana)

O altă schimbare de care suntem responsabili este cea în raport cu propria persoană. Este bine să ne punem întrebarea: „Corpul nostru este cel care ne controlează sau noi îl controlăm pe el?”

Pentru majoritatea oamenilor, corpul este la pupitrul de comandă. Adesea mâncăm compulsiv, chiar dacă nu ne este foame; ne lăsăm distrași de tot felul de lucruri lipsite de importanță; ne preocupă aspectul nostru și felul în care ne văd cei din jur; verificăm telefonul în mod impulsiv, deși nu așteptăm să ne sune nimeni.

Toate aceste automatisme sunt cele care ajung să ne controleze. Corpul capătă controlul asupra minții noastre și facem lucruri care par să depășească propria voință.

Una dintre metodele prin care ne recăpătăm controlul asupra corpului nostru este postul, care nu se referă numai la mâncare. Ne putem abține de la orice, inclusiv de la tehnologie sau de la obiceiuri care par de neschimbat.

Aceste abțineri și perioadele de post ne pot schimba viziunea asupra lumii, aducând o manieră proaspătă, neautomată de a intra în contact cu lucrurile din jurul nostru, cu viața însăși. Vom începe să observăm cât de reactivi suntem la orice mică schimbare de mediu, cât de rigizi și închistați în propriile convingeri suntem. Încetul cu încetul, vom dobândi mai multă claritate și capacitatea de a reorienta lucrurile într-o direcție pozitivă.

Schimbarea prin educație

„Educația este cea mai puternică armă prin care poți să schimbi lumea”, spunea Nelson Mandela. Educația este un factor esențial al schimbării, atunci când se realizează într-o manieră corectă, în sensul în care nu acumulăm doar informații, ci învățăm din propria experiență, din greșeli și eșecuri.

Despre Thomas Edison se spune că aprecia în mod deosebit eșecurile, pentru că le considera adevărata sursă a evoluției sale. Prin încercare și eroare, omul dobândește flexibilitate, capacitatea de schimbare, nu rămâne blocat într-o stare rigidă, ci crește, evoluează.

Există o mulțime de oameni care au cunoștințe din belșug. Dar inteligența și înțelepciunea stau în aplicarea corectă a acestor cunoștințe. De asemenea, este important să fii deschis în fața incertitudinilor vieții, să nu fii tot timpul obsedat de lucrurile predictibile și să accepți posibilitatea ca planurile tale să fie date peste cap și ordinea pe care ți-o dorești să fie tulburată.

Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, deschiderea ei spre noutate se diminuează, are nevoie de mai multă rutină și predictibilitate. Dar renunțarea la noi experiențe, la noi relații sau noi provocări înseamnă izolare, blocare, limitare. Într-un cuvânt, înseamnă pierderea inteligenței fluide care ne anima odinioară. Autoeducarea în sensul acceptării schimbării și deschiderii permanente către nou este mai importantă decât acumularea de cunoștințe aride.

Dacă te vei schimba tu, vei putea schimba și lumea

Toți filosofii spun că schimbarea începe cu noi înșine. „Ieri eram inteligent și voiam să schimb lumea. Astăzi sunt înțelept și vreau doar să mă schimb pe mine”, scria poetul persan Rumi.

femeie drum

Când vrei să schimbi lumea, fără să te transformi pe tine, este ca și cum ai încerca să faci ca întreg oceanul să încapă într-un pahar. Abia când accepți că tu ești cel dintâi care trebuie să se schimbe, plantezi prima sămânță pentru o lume mai bună.

Atunci când te transformi în mod pozitiv, efectul începe să se simtă și la cei din jurul tău. Când porți în tine focul schimbării, cu siguranță vei transmite mai departe lumina la oamenii de lângă tine.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Cum să atragi norocul în casa ta, urmând sfaturile lui Mihai Voropchievici. „Am bani, voi avea bani și cât voi trăi voi avea bani. Sunt un om bogat"
Cum să atragi norocul în casa ta, urmând sfaturile lui Mihai Voropchievici. „Am bani, voi avea bani și cât voi trăi voi avea bani. Sunt un om bogat"
Iubitul tau este sotul potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Iubitul tau este sotul potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.