Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Ce este o gaură neagră și de ce ar trebui să te sperie

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

O gaură neagră este un loc în spațiu în care gravitația are o putere de atracție atât de mare, încât nici lumina nu poate ieși. Află ce este o gaură neagră și de ce ar trebui să te sperie!

Puterea gravitațională este atât de puternică deoarece materia este cumulată într-un spațiu mic. Acest lucru se poate întâmpla când o stea e pe moarte.

Deoarece lumina nu poate ieși, oamenii nu pot vedea găurile negre. Acestea sunt invizibile. Telecoapele spațiale dețin instrumente speciale care îi ajută pe oamenii de știință să observe găurile negre. Instrumentele speciale pot vedea cum stelele care sunt foarte aproape de găurile negre acționează diferit de alte stele.

sistemul solar cu planetele

Cât de mari sunt găurile negre?

Cercetătorii sunt de părere că cele mai mici găuri negre au dimensiunea unui atom. Aceste găuri negre sunt foarte mici, dar au masa unui munte înalt. Masa este cantitatea de materie dintr-un obiect.

Un alt tip de gaură neagră este numită „stelară”. Masa acesteia poate fi de până la 20 de ori mai mare decât masa Soarelui. Pot exista multe găuri negre în galaxia în care se află Pământul, numită Calea Lactee.

Cele mai mari găuri negre sunt numite „supermasive”. Aceste găuri negre au masa de 1 milion de ori mai mare decât cea a Soarelui. Oamenii de știință au descoperit că fiecare galaxie mare conține o gaură neagră supermasivă în centrul ei. Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei Calea Lactee este numită Săgetatorul A. Are o masă de aproximativ 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Cum se formează găurile negre?

Oamenii de știință susțin că cele mai mici găuri negre s-au format odată cu Universul.

Găurile negre stelare se creează atunci când centrul unei stele foarte mari cade pe aceasta sau se prăbușește. Când se întâmplă acest lucru, provoacă o supernova. O supernova este o stea care explodează în spațiu. Oamenii de știință cred că găurile negre supermasive au fost create în același timp cu galaxia în care se află.

Pot găurile negre să distrugă Pământul?

Găurile negre nu înghit stele sau planete. Pământul nu va cădea într-o gaură neagră, deoarece nicio gaură neagră nu este suficient de aproape de sistemul solar pentru ca Pământul să fie înghițit.

Soarele nu se va transforma niciodată într-o gaură neagră, pentru că nu este o stea suficient de mare.

NASA folosește sateliți și telescoape care călătoresc în spațiu pentru a afla mai multe despre găurile negre. Aceste nave spațiale ajută oamenii de știință să răspundă la întrebări despre Universul în care trăim.

Surse foto: Pixabay

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!