Nu Skin

Ce nu este bine să faci când mergi în alte țări

Redactor Andreea Baluteanu

Lumea începe să își restrângă tot mai mult contururile, iar călătoriile s-au transformat din privilegiu pentru cei avuți în vis pe care suntem cu toții capabili să ni-l îndeplinim. Deja nu mai e o raritate să ne delectăm cu mai multe city break-uri pe an, să mergem să muncim într-o altă țară sau să fugim la o repriză fulgerătoare de shopping atunci când se anunță noile colecții.

Tocmai de aceea, un ghid de bună purtare în cele mai pitorești țări ale lumii este obligatoriu de consultat! Descoperă care sunt gesturile interzise sau nerecomandate în alte zone, pentru a te bucura de fiecare dată de o experiență desăvârșită!

Abține-te de la aceste gesturi atunci când călătorești!

Da, suntem turiste, încântăm ochii localnicilor cu outfiturile noastre fashion, dar nu este cazul să presupunem că, datorită faptului că pompăm bani în economia țării respective, avem dreptul de a face tot ce ne trece prin cap. Află de mai jos care sunt lucrurile pe care nu este recomandat să le faci atunci când te bucuri de cea mai frumoasă modalitate de a-ți petrece timpul, călătoria!

rusia

Rusia e celebră pentru cupolele aurii ale Bisericilor, pentru stațiile de metrou ca niște mici opere de artă, arhitectura superbă, precum un muzeu în aer liber și natura sălbatică, mai ales în regiunile de tundră. Rusoaicele sunt extrem de frumoase, iar bărbații nu sunt nici ei mai prejos, așa că vei avea o mulțime de motive să oferi buchete de flori: evită însă numerele pare, deoarece sunt sinonime cu înmormântările. E la fel ca la noi, așa că îți va fi ușor să ții minte! Așadarm dacă iubești în una dintre aceste două țări, și vii la persoana dragă cu 20 de trandafiri, să nu te miri că vei face cale întoarsă la tine acasă, fiindcă gestul este considerat total nepotrivit. 

Bazarul, moscheile din Istanbul și superbele plaje sunt doar câteva motive pentru care ar trebui să vizitezi Turcia. Dar, deși o vacanță în această frumoasă țară te poate face să te simți ca și cum tocmai ai fi călcat în Rai, nu te relaxa cu totul, uitând de cele mai comune bune maniere. Vei fi privită precum o intrusă dacă îți vei sufla nasul în restaurant sau te vei scobi în dinți, dar și dacă bei prea mult în public. De asemenea, evită să arăți semnul american al OK-ului unui localnic (arătătorul împreunat cu degetul mare și celelalte trei ridicate), pentru că e considerat un gest obscen. Să nu spui că nu te-am avertizat!

Vei păși precum o prințesă prin castele medievale alintate de timp și te vei bucura de unele dintre cele mai spectaculoase priveliști din lume: Irlanda e un must see! Chiar dacă vei ajunge să îi adori pe localnici, cu cheful lor molipsitor de viață, nu încerca, sub nicio formă, să vorbești ca ei: irlandezii țin foarte mult la accentul lor, care este extrem de greu de imitat și diferit de la o regiune la alta (nu ne crezi? Caută filmulețe pe Youtube cu actrița Saoirse Ronan, care a încercat, fără succes, să învețe diverse personalități ale filmului să sune ca un irlandez sadea). De asemenea, uită de zgârcenie: dacă ieși într-un pub și hotărăști să îți exersezi sociabilitatea, nu va strica să faci cinste cu un rând de băuturi, fără ca măcar să clipești în timp ce îți golești portofelul!

Berlinul e unul dintre cele mai cool orașe, așa că Germania trebuie neapărat adăugată pe lista de rezoluții de viață. Stricți și educați, nemții te vor încuraja, însă să îți aduci permanent aminte de cei șapte ani de acasă: nu îi țintui pe oameni cu privirea, nu bârfi, nu fi prea insistentă sau prea prietenoasă. Să nu cumva să te gândești să glumești servindu-te de saluturi naziste, pentru că, pe lângă faptul că vei arunca o insultă deosebit de gravă acestui popor marcat de unul dintre cele mai crude regimuri politice ale istoriei, riști să fii și arestată. În cazul în care treci cu bine peste aceste capcane și te împrietenești atât de tare cu nativii încât ești invitată la aniversarea lor, nu comite greșeala de a le ura „la mulți ani” cu o zi înainte: e considerat semn de rău!

Dacă ai chef de peisaje naturale absolut răvășitoare, ce par de pe altă lume, vizitează Noua Zeelandă. Da, știm, e o destinație destul de departe de itinerariul tău obișnuit, dar va merita! Ce să nu faci aici? Nu confunda, sub nicio formă, țara care te-a primit cu brațele deschise cu vecina Australia. De asemenea, nu te gândi să faci glume pe seama a trei subiecte: rugby, pelicula „Stăpânul Inelelor”  (a fost filmată aici și a relansat economia locală) și Regina Marii Britanii. Nici nu te holba uimită atunci când descoperi oameni în picioarele goale: e un obicei local!

rugby

Nordul continentului european e sălaș al unora dintre cele mai avansate civilizații, al orașelor curate și al naturii înghețate, maiestuoase. Norvegia merită văzută cel puțin o dată în viață, dar descoperită cu inima deschisă și bunele maniere perfect întrebuințate. Norvegienii sunt prietenoși și simpatici, dar nu vor considera același lucru despre tine dacă începi să vorbești despre religie, dat fiind faptul că aici trăiesc destul de mulți atei. Pe de altă parte, nu te simți ofensată dacă lumea renunță la formalități și ți se adresează în mod direct: procedează la fel și bucură-te de vacanţă!

Credem cu tărie că Londra e unul dintre cele mai frumoase orașe de pe pământ și am petrece ore în șir contemplând Big Ben-ul sau natura pitorească tradițional englezească, dar știm că britanicii, mai mult decât oricine, apreciază politețea. Nu întârzia atunci când faci o rezervare la restaurant, sub nicio formă nu sări peste rândul tău la coadă, nu aborda subiecte controversate precum salariul sau politica în discuțiile cu localnicii și ai grijă cu simpatiile tale în fotbal, pentru că englezii își iubesc pasional echipa de suflet.

Coreenele sunt celebre pentru frumusețea lor desăvârșită, așa că o excursie în țara lor de baștină este aproape o obligație față de tenul nostru. Ca să îi determini pe localnici să te placă (și să îți arate cum să ajungi mai repede la cele mai faimoase beauty store), nu uita niciodată să folosești ambele mâini, atunci când înmânezi sau primești ceva. E considerat un mare semn de respect!

Superbele țări asiatice au devenit destinații de vacanță irezistibile, datorită plajelor spectaculoase, naturii exotice și savorii culinare. Dacă riști să devii prea entuziasmată de frumusețile din Malaezia și de drăgălășenia micuților săi locuitori și ești pe cale să mângâi buclele unui prichindel, află că ești pe cale să comiți una dintre cele mai teribile jigniri: capul este considerat o zonă sfântă aici și nu trebuie atins sub nicio formă.

E atât de glam să te relaxezi în India, lăsându-te fascinată de coloritul său, de cultura locală și de filosofia de viață orientală, dar ai mare grijă cu manifestările de afecțiune. Deși constituția democratică e extrem de tolerantă, în teorie, nu vei fi bine privită dacă te giugiulești în public și riști chiar să fii arestată de autorități prea zeloase.

Nouă ni s-a făcut chef de călătorii! Tu cunoșteai aceste obiceiuri și interdicții?

Surse foto: Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (9)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta