Ce se face de Paștele Blajinilor, sărbătoarea celor adormiți

Ce se face de Paștele Blajinilor, sărbătoarea celor adormiți

Viorica Ghinea, redactor

Paștele Blajinilor, sărbătoarea populară care pune accent pe cultul celor adormiți, se sărbătorește luni, după Duminica Tomii. După ce îl prăznuiesc pe Apostolul Toma în ultima zi a Săptămânii Luminate, creștinii întâmpină cum se cuvine Paștele Morților ori Paștele Mic.

Iată ce tradiții și obiceiuri sunt legate de Paștele Blajinilor!

Tradiții și obiceiuri de Paștele Blajinilor

Cum Paștele Blajinilor este o sărbătoare de comemorare a morților, credincioșii depun ofrande pe morminte, împart mâncare și îi plâng pe cei dragi plecați de lângă ei.

Se spune că în această zi sufletele celor morți sunt libere și se pot bucura de preparatele care au fost gătite special pentru ei și date de pomană. Această sărbătoare este marcată în Banat, Transilvania, Bucovina şi Maramureş.

Blajinii, considerați oameni blânzi și pașnici, care nu pot să facă niciun rău din lumea lor îndepărtată, sunt anunțați de creștini că a sosit Paștele. Indiciile sunt cojile de ouă înroșite aruncate pe apă în Vinerea Mare sau în Sâmbătă Paștilor. Acestea ajung la Blajini după o săptămână, astfel că se spune că aceste suflete sărbătoresc Paștele mai târziu decât cei vii. Datina spune că doar fetele care nu au ajuns la pubertate și femeile bătrâne pot să arunce coji de ouă roșii pe ape.

Înainte, în Botoșani, bătrânii rostogoleau ouă roșii în amintirea Blajinilor. În schimb, în Bucovina se ia masa la iarbă verde și se lasă intenționat în urmă firimiturile de la masă.

Cu ocazia acestei sărbători, creștinii nu trebuie să îi pomenească doar pe morții pe care i-au cunoscut, ci întregul neam: Uitații, Neștiuții, Albii. Tradiția spune că cei plecați de pe această lume se bucură mult de Paștele Blajinilor, pentru că astfel pot să mențină legătura cu cei vii.

Pe lângă aceste credințe populare, mai există și altele care spun că Blajinii sunt cei care nu au apucat să treacă marea, atunci când Moise a despicat apele, ori chiar că sunt sufletele copiilor care au murit nebotezați.

Ceea ce s-a schimbat în rândul tradițiilor de-a lungul timpului este că oamenii nu mai împart doar ouă roșii, pască și cozonac, ci tot felul de vase și chiar umbrele.

Deși în Biblie nu este menționat Paștele Blajinilor, credincioșii sărbătoresc totuși acest eveniment în fiecare an. Mai mult decât atât, se spune că rădăcinile acestei sărbători sunt păgâne, pentru că strămoșii noștri nu erau creștini în acea perioadă.

Mai cunoști și alte tradiții și obiceiuri legate de Paștele Blajinilor?

Articolul urmator
Motivul pentru care Legea Atractiei functioneaza in cazul celor mai fericiti oameni
Motivul pentru care Legea Atractiei functioneaza in cazul celor mai fericiti oameni
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.