Nu Skin

Ce semnificație au emoticoanele de pe Facebook! Află tot din acest articol

Cristina Gherghina

Încă de la începutul omenirii, strămoșii noștri foloseau diverse simboluri pentru a comunica, acestea fiind găsite în peșterile în care obișnuiau să trăiască. În prezent, nu mai suntem nevoiți să pictăm pe pereți pentru că tehnologia ne-a oferit cel mai simpatic și simplu mod de comunicare: emoticoanele de pe Facebook.

Aceste hieroglife moderne au devenit de-a lungul anilor un adevărat limbaj și cu siguranță și tu folosești emoticoanele de pe Facebook. Dar știi ce înseamnă fiecare?

emoticane si emojiuri facebook

Limbajul emoticoanelor și al emoji-urilor

În Egiptul Antic, oamenii foloseau diverse simboluri și pictograme pentru a comunica, a trasmite legende și mituri sau pentru a decora mormintele faraonilor. Hieroglifele sunt extrem de asemănătoare cu emoticoanele pe care le folosim în ziua de azi.

De la mic la mare, este imposibil ca cineva să nu știe ce este acela un emoticon sau un emoji. În era în care timpul este mai prețios decât orice, textul a fost înlocuit cu astfel de simboluri care țin locul propozițiilor sau a frazelor.

Conceptul din spatele acestor pictograme este acela de a capta emoțiile pe care le transmite cineva, într-un singur simbol. Îți poți exprima tristețea, bucuria, dragostea sau mânia doar cu ajutorul unei singure bulinuțe galbene.

Până și Oxford Dictionaries le confirmă importanța. În anul 2015, emoji-ul emoji care rade cu lacrimi a fost numit cuvântul anului 2015.

hieroglige si emoticoane

Cei mai mulți oameni cred că emoticoanele de pe Facebook sunt una și același lucru. Complet greșit! Emoticoanele sunt primele pictograme apărute care necesită diverse combinații de semne de punctuație, litere și/sau cifre pentru a fi create și care, în general, reprezintă emoții sau sentimente. 

La polul opus, avem emoji-urile care sunt tot pictograme, dar un pic mai diferite. Termenul de emoji vine din japoneză și nu trebuie să fie confundate cu "strămoșii lor", emoticoanele. Emoji-urile sunt pictograme care ilustrează fețe, obiecte și diverse simboluri. 

Citește și Cum să vezi pozele de pe Facebook pe care prietenii tăi le ascund

În concluzie, dacă pictograma pe care vrei să o folosești se poate realiza cu ajutorul caracterelor care pot fi găsite pe tastatura ta, atunci vorbim despre un emoticon. În cazul în care pictograma nu poate fi creată cu ajutorul literelor, numerelor sau a semnelelor de punctuație, atunci vorbim despre un emoji, potrivit britannica.com.

În prezent, emoticoanele și emoji-urile au devenit un limbaj în adevăratul sens al cuvântului și sunt folosite zilnic de milioane de oameni care pur și simplu nu au timp să folosească cuvinte pentru a se exprima.

Inițial, acestea au fost create în anii 90 pentru utilizatorii de Yahoo și MSN Messenger. În prezent sunt folosite pe toate platformele de social media, precum Facebook, Instagram sau Whatsapp.

În primă fază au fost 250 de astfel de pictograme, ulterior fiind adăugate alte 41 pentru a crea diversitate.

Lista cu cele mai utilizate emoticoane și emoji-uri

Dacă ești un utilizator al Facebook-ului, este imposibil să nu te fi folosit măcar o dată de magia acestor pictograme. Potrivit Emojipedia cele mai populare emoticoane și emoji-uri de pe Facebook sunt:

emoticoane si emojiuri facebook fata zambitoare  Acest emoticon este probabil cel mai utilizat. Este exprimarea fericirii și/sau a faptului ești mulțumit de ceva. Poate fi folosit în cazul în care primești un compliment sau poți reacționa cu ajutorul lui la ceva grozav care s-a întâmplat.  : ) sau : - )
 fata care rade cu gura deschisa si cu ochi zambitori  Acest emoji reprezintă exuberanța. Poate fi folosit în cazul în care utilizatorul este plin de bucurie datorită unui eveniment, dacă este agitat și emoționat sau doar puțin stânjenit.  Nu poate fi creat prin utilizarea caracterelor de pe tastatură
 fata care rade cu lacrimi   Emoji-ul acesta este probabil cel mai folosit. Reprezintă acel moment când râzi de ceva atât de tare încât îți dau lacrimile.  Nu poate fi creat prin utilizarea caracterelor de pe tastatură
 inimioara  Acest emoticon reprezintă dragostea. Poate fi folosit atunci când vrem să ne exprimăm iubirea față de cineva sau de ceva.   < 3
 fata cu ochii inimioare  Emoji-ul cu ochii în formă de inimoară exprimă faptul că ești îndrăgostit nebunește de cineva sau ceva.  Nu poate fi creat prin utilizarea caracterelor de pe tastatură
 fata care arunca un sarut in forma de inima  Emoji-ul acesta exprimă efecțiune sau intenția romantică a utilizatorului. Totodată poate fi folosit ca răspuns sarcastic sau ca reacție la un comentariu răutăcios. Este un simbol pentru flirt. Nu poate fi creat prin utilizarea caracterelor de pe tastatură
fata care te imbratiseaza Emoticonul care te îmbrățișează poate fi folosit dacă vrei să îți arăți recunoștința față de cineva. De asemenea, poate exprima iubirea sau faptul că ții la cineva. > : D <

Comunicarea prin emoticoane și emoji-uri

Oamenii sunt ființe sociale așa cum bine știm, tocmai de aceea comunicarea este cea mai de preț atribuție a noastră. Cu ajutorul platformelor de social media, procesul de interacțiune și comunicare dintre oameni a evoluat în ultimii ani. Deși cuvintele rămân instrumentele de bază atunci când dorim să comunicăm, emoticoanele de pe Facebook urcă rapid în clasament.

comunicarea prin emoticoane si emoji-uri

La început, când au apărut emoticoanele, comunicarea cu ajutorul lor era un pic mai dificilă, în sensul în care trebuia să reții diverse combinații de caracterele de pe tastatură pentru a crea emoticonul dorit, însă o dată cu apariția emoji-urilor, acestea au fost încorporate în platformele de social media și tot ceea ce trebuie să facem este să apăsăm un singur buton și o listă întreagă de pictograme apare.

Cu toate că emoticoanele și emoji-urile de pe Facebook sunt prezente într-un procentaj destul de mare în viața noastră, acestea pot fi folosite doar în limbajul informal. În cazul limbajului formal, folosirea acestora poate avea un impact negativ.

Deși din ce în ce mai mulți oameni sunt deschiși la comunicarea prin emoticoane și emoji-uri, va mai dura ceva până când vom putea trimite o față zâmbitoare unui avocat, doctor sau unui potențial angajator.

Citește și Cum îți dai seama ce informații are Facebook despre tine

Semnificația emoticoanelor și emoji-urilor inimă

Printre cele mai utilizate emoticoane și emoji-uri pe Facebook sunt cele în formă de inimă. Emoticonul în formă de inimă vine în diverse forme și culori și, bineînțeles, toate au sensuri diferite. Iată care sunt sensurile emoticoanelor în formă de inimă:

inima rosie  Inima roșie este folosită pentru a exprima dragostea
inima galbena  Inima galbenă exprimă ideea de iubire pură
inima albastra  Inima albastră denotă tristețe
inima verde  Inima verde exprimă invidia
inima mov  Inima mov semnifică o iubire interzisă
doua inimi  Emoji-ul cu două inimă înseamnă că dragpstea plutește în aer
inima cu panglica  Inima cu panglică poate reprezenta un cadou făcut din dragoste sau o cutie de bomboane
inima cu sageata  Inima cu săgeată reprezintă ideea săgeții cu care te lovește Cupidon. Este folosită pentru a spune că te-ai îndrăgostit
inima franta  Inima frântă este folosită pentru a exprima dorul pentru persoana iubită sau în cazul unei despărțiri
inima care bate  Inima care bate poate avea două sensuri. Fie poate fi un simbol al vieții sau poate exprima faptul că dragostea ta pentru o persoană crește

Semnificația emoji-urilor de pe Whatsapp

La fel ca în cazul Facebook-ului, emoticoanele și emoji-urile de pe Whatsapp sunt extrem de folosite în discuțiile zilnice. Evident, și în cazul Whatsapp-ului sunt des folosite emoticoanele și emoji-urile enumerate mai sus, dar oamenii mai folosesc câteva pictograme al căror sens nu le este cunoscut. Iată care sunt: 

emoji cu capul in jos Este folosit pentru a exprima ironia, sarcasmul sau un spirit de glumă. De asemenea, poate exprima un sentiment de diperare sau de prostie. 
emoji cu ochelari de soare Acest emoji reprezintă conceptul de a fi cool. Mai poate exprima încredere, lipsa grijiilor sau ceva ce este excelent.
emoji cu ochelari de vedere Așa cum este de așteptat, acest emoji este echivalentul unei persoane tocilare, dar poate reprezenta și inteligența unei persoane.  
emoji cu saliva Acest emoji trebuie folosit în cazul în care vrem să ne exprimăm dorința pentru o persoană pe care o considerăm atractivă. Poate fi folosit în cazul unor obiecte, de exmplu când vrem să spunem că un fel de mâncare este delicios.  

emoticoane si emoji whatsapp

Acum că ai aflat ce înseamnă cele mai utilizate emoticoane și emoji-uri, data viitoare vei știi exact în ce context se potrivesc. Cu toate că mulți sunt de părere că aceste pictograme simpatice pun în pericol comunicarea clasică, cea care implică folosirea cuvintelor, trebuie să fim conștienți că această modalitate de interacțiune socială este într-o continuă evoluție. S-ar putea ca în viitor, emoticoanele și emoji-urile să fie principalele instrumente de comunicare, în timp ce cuvintele vor fi uitate.

Majoritatea oamenilor folosesc aceste pictograme din diverse motive, cum ar fi economisirea timpului sau pentru că le este mai ușor să își exprime sentimentele folosindu-le, pe când alții aleg să folosească în continuare metoda clasică. Indiferent din ce categorie faci parte, trebuie să recunoști că este greu să te abții de la folosirea emoticoanelor și a emoji-urilor. Este o metodă de comunicare mult mai simplă și de efect.

Surse foto: Istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta